ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Περί στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ

20:45 - 26 Μαϊ 2019
Στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει κατ' ανάγκην κατάρρευσή του - σημαίνει πως δεν μπορεί να είναι ρυθμιστής των εξελίξεων μετά την αποδρομή του.

Το λέω αυτό γιατί ξαμολύθηκαν όλοι του ΣΥΡΙΖΑ, ξέχασαν τη ρήση του πολυχρονεμένου τους μόλις προχτές (ακόμη και μικρή ήττα ανοίγει δρόμο για εξελίξεις) και λένε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ηττήθηκε στρατηγικά. Να το δούμε.

Ο μέσος για κάθε κόμμα στο exit poll, ακόμη και εάν θεωρήσουμε πως είναι αποτελέσματα εθνικών εκλογών, δίνει 151-152 έδρες στη ΝΔ και 23-24 στο ΚΙΝΑΛ. Αυτοδυναμία της ΝΔ λέγεται αυτό. Το εάν θα είναι συγκυβέρνηση με το ΚΙΝΑΛ εναπόκειται στους δύο να το αποφασίσουν. Πράγμα που σημαίνει, με ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα στις εθνικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ για τέσσερα χρόνια είναι αχρείαστος για κυβέρνηση. Σημειώνεται πως τίποτε δεν έχει παραγραφεί.

Όταν πρωτοεισήχθη η έννοια στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, πριν δύο χρόνια - αν θυμάμαι καλά από τον Βενιζέλο και για καιρό ήταν σχεδόν ο μόνος που το έλεγε - υπήρχαν δύο μεγάλα ζητήματα ακόμη: η εκλογή προέδρου (απαιτούνται 180 βουλευτές) και το εκλογικό σύστημα (απαιτούνται 200 βουλευτές). Πλην όμως, με την αναθεώρηση του Συντάγματος, τα δύο άρθρα στα οποία μπορεί κανείς να παρέμβει και να αλλάξει τις σχετικές πρόνοιες, ψηφίστηκαν με 180+, δηλαδή με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών, στη νέα Βουλή αλλάζουν.

Εάν το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών είναι ίδιο με τους μέσους του exit poll, για τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ αυτό που χρειάζεται να κάνει είναι η άμεση αλλαγή των άρθρων του Συντάγματος. Με τον τρόπο αυτό, η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι περισσότερο από στρατηγική. Απλώς, ο Μητσοτάκης χάνει ένα βαθμό ελευθερίας - πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα αμέσως. Εάν έχουν κάνει την προεργασία, μπορεί να το κάνουν.

Το ΚΙΝΑΛ αποφασίζει τι θα κάνει. Μεγάλα παιδιά είναι, μπορούν να εκπονήσουν μια στρατηγική με αυτά τα δεδομένα.

Στο τέλος της βραδιάς μπορούμε να επανεπεξεργαστούμε τα αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση όμως, η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι στρατηγική. Το εάν θα εκμεταλλευτούν τα ευρωπαϊστικά κόμματα, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, το αναμφίβολο στρατηγικό πλεονέκτημα είναι άλλη υπόθεση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.