ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Προσγείωση" στο Χρηματιστήριο

16:38 - 06 Αυγ 2019
Η στραβή στις διεθνείς αγορές ψιλοέγινε. Κατρακύλα το Χρηματιστήριο Αθηνών, οριακά χειρότερα (οριακή ή μικρή αύξηση αποδόσεων) τα ομόλογά μας. Η πτώση στο χρηματιστήριο ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από αυτήν στις άλλες ευρωπαϊκές αγορές - οι δε τράπεζες, σοκ και δέος. Τα ομόλογα της ευρωζώνης κατέγραψαν σημαντική μείωση αποδόσεων - νωρίτερα κατά τη διαπραγμάτευση είχαμε και ράλλυ, το οποίο γύρισε εν μέρει.

Η διεθνής αναταραχή χρεώνεται στη διολίσθηση του κινεζικού νομίσματος. Το ξεπούλημα μετοχών στέλνει τους επενδυτές σε ασφαλέστερα λιμάνια - τα ομόλογα. Έτσι εξηγείται η διεθνής εικόνα. 

Η Ελλάδα υπέστη τις επιπτώσεις της αναταρχής, ήταν όμως εκτός της διεθνούς τάσης. Για διάφορους λόγους, όπως:
1. Η μη αναβάθμιση του αξιόχρεου από τη Fitch την Παρασκευή.
2. Τα μεγάλα κέρδη (ιδίως στις τράπεζες) από την αρχή του χρόνου και κυρίως μετά τις ευρωεκλογές, επιτρέπουν μεγαλύτερο ξεπούλημα.
3. Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ασφαλές λιμάνι για τους επενδυτές.

Τα σημερινά πρέπει να προσγειώσουν όλους όσοι πανηγυρίζουν για το γύρισμα με την κυβερνητική αλλαγή. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα αυξήθηκε. Όμως θα πάρει χρόνο και απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για μόνιμα αποτελέσματα και κυρίως για τήρηση βηματισμού μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Να παρατηρήσω πως μόλις το σαββατοκύριακο είδαμε μπαράζ κυβερνητικών επικοινωνιακών παρεμβάσεων γεμάτων αισιοδοξία για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους για τα πλεονάσματα. Η επιχειρηματολογία βασιζόταν στην συμπεριφορά των αγορών απέναντι στην Ελλάδα.

Ας περιμένουμε λίγο καιρό και θα δούμε.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:42 - 07 Αυγ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.