ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πλεονάσματα και Ανάπτυξη

09:24 - 15 Σεπ 2019
Δεν είμαι ζεστός για το θέμα γιατί οι προτεραιότητες κρύβονται. Να εξηγήσω, λοιπόν: Η μείωση της υποχρέωσης πρωτογενούς πλεονάσματος από 3.5% σε 2.5% του ΑΕΠ, δίνει μια διαφορά σχεδόν €1.9 δις. Μιλούν όλοι για την ανάπτυξη που θα φέρουν αυτά τα λεφτά. Δεν λέει κανείς όμως σε πόσο χρόνο από σήμερα θα μπορεί να διοχετεύει το κράτος προς υποδομές και άλλες επενδύσεις, €2 δις το χρόνο, παραπάνω από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων;

Ας έχουμε μια αίσθηση μεγεθών. Η Αττική Οδός κόστισε λίγο πάνω από €1 δις (με τις υπερτιμολογήσεις) και το δημόσιο έβαλε κάπου €300 εκατ (τα υπόλοιπα οι κατασκευαστές και δάνεια).

Με άδειες, σχεδιασμό και σουσούμια, λέμε πως σε 5 χρόνια γίνεται.

Αν κάνουμε τις αναγωγές μας, για να μπορούμε ως χώρα να απορροφήσουμε τα €2 δις το χρόνο ΠΑΡΑΠΑΝΩ πρέπει να έχουμε πάνω από 30 project σαν την Αττική Οδό να τρέχουν παράλληλα, χρόνος μπαίνει-χρόνος βγαίνει. Ούτε ένα ΠΡΟΣΘΕΤΟ τέτοιο έργο δεν θα έχει ωριμάσει μέχρι το 2022 που τελειώνει η περίοδος των πλεονασμάτων στο 3.5% του ΑΕΠ.

Αν έχετε παρατηρήσει, ακόμη και για τις επιστροφές από τα ομόλογα ΕΚΤ, ο ΥΠΟΙΚ στις συνεντεύξεις του μιλούσε για αναπτυξιακά έργα (Αυτό λένε και οι δανειστές) ενώ ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ μιλούσε για ελαφρύνσεις φόρων που είναι αναπτυξιακές. Ο ΠΘ καταλαβαίνει τι μας παίρνει και τι όχι. Το ζήτημα είναι εάν θα δώσουν χώρο για φοροελαφρύνσεις οι δανειστές. Και εάν δώσουν, κάτι δεν πρέπει να κάνουμε για το νέο χρέος; [πλεόνασμα κάτω από 3.1%, αυξάνει το χρέος]

Η εθνική προτεραιότητα δεν είναι η διασφάλιση πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, αλλά ο σχεδιασμός της επίθεσης στον ουρανό, η προετοιμασία για το 2023. Τότε θα έχουμε πρόσθετη "άνεση" περίπου €2.5 δις το χρόνο. Κάτι πρέπει να κάνουμε με αυτά τα λεφτά - καμιά πενηνταριά Αττικές Οδούς να τρέχουν. 

Η ανάπτυξη τελικά δεν είναι ασανσέρ να έρχεται εκεί που είσαι όταν την καλείς και να σε πηγαίνει εκεί που θέλεις, όταν το θέλεις. Η μείωση των πλεονασμάτων βάζει υποχρεώσεις αναπτυξιακές. Εάν δεν μπορείς να τις ικανοποιήσεις, θα κυνηγάς την ουρά σου.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:06 - 15 Σεπ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.