ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αριθμούς τζόκερ δεν δίνουμε

10:27 - 01 Οκτ 2019
Χτες έγραφα σε ανάρτηση για τα διαθέσιμα του δημοσίου και το μαξιλάρι, πως με επικείμενη την πληρωμή ομολόγων ΕΚΤ (η άλλη πληρωμή δανείων ΔΝΤ, δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει εντός του 2019), τα διαθέσιμα μειώνονται περισσότερο.

Επειδή δεν αναμένονται "έκτακτα" έσοδα, μόνο με έκδοση ομολόγων μπορεί να αντιμετωπισθεί - προοπτική στην οποία αντιτίθεται στα λόγια ο ΟΔΔΗΧ. Τα λόγια ήταν οι συνήθεις διαρροές "συμπληρώθηκε το επενδυτικό πρόγραμμα του 2019 και δεν αρέσουν στις αγορές οι εκδόσεις συγκυρίας".

Έλεγα "στα λόγια" γιατί οι φωστήρες Τσακαλωτοχουλιαράκηδες για το 2019 είχαν βγάλει πρόγραμμα της πλάκας. Χωρίς ημερομηνίες, εύρος €6 δις έως €9 δις, μπορεί και καθόλου. Να σημειώσουμε πως ο ίδιος, τεχνικά άριστος, αρχηγός του ΟΔΔΗΧ κ. Τσάκωνας είχε υπογράψει την αοριστολογία. Ακόμη και το πρόγραμμα της πλάκας άφηνε χώρο για τουλάχιστον €1.5 δις.

Σήμερα, 29/9, στο ΒΗΜΑ (σομόν σελίδες, Ανάπτυξη) σε ολοσέλιδο ρεπορτάζ δίνεται η πληροφορία πως θα γίνει νέα έξοδος στις αγορές μέχρι 15 Νοεμβρίου. Κατά τα γνωστά, τη βρίσκω με τους ανόητους (ή ιδιοτελείς ) δημοσιογράφους που διακινούσαν παπάντζες περί μη εξόδου. Η νέα έξοδος επιβάλλεται, όσο η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική για το μαξιλάρι, ή μάλλον όσο επιλέγει να συνεχίζει την πολιτική Τσακαλώτου. Εκτός από τακτοποίηση παρελθόντος (ανταλλαγή ομολόγων που δεν έπαιξαν στο PSI), χρειάζεται νέο χρήμα.

Θα ξαναπώ τα δικά μου: Αν έχει κάποιος στο μυαλό του την προοπτική συμμετοχής στην ποσοτική χαλάρωση, πρέπει να χτίσει την καμπύλη αποδόσεων από "τα κάτω προς τα πάνω" στον ορίζοντα λήξεων. Ρευστότητα της αγοράς σε μεσοπρόθεσμες λήξεις χρειάζεται. Οπότε, η ενδεχόμενη ανταλλαγή με PSI hold-outs θα γίνει με χαρτιά μακράς λήξεως, όμως το φρέσκο χρήμα καλό είναι να έλθει από έκδοση μέχρι πενταετία.

Προφανώς δεν περίμενε κανείς την ανάρτησή μου για να αποφασίσει έκδοση ομολόγων. Όμως, τα ίδια data διαβάζουμε. Αριθμούς τζόκερ δεν έχει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.