ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

EastMed

15:35 - 24 Δεκ 2019
Ο αγωγός EastMed σχεδιάζεται να μεταφέρει στην ηπειρωτική Ευρώπη φυσικό αέριο από τα υπό ανάπτυξιν υποθαλάσσια πεδία Ισραήλ και Κύπρου. Θεωρητικά θα μπορούσε να μεταφέρει και το αέριο που ενδεχομένως βρεθεί στην Κρήτη. Η διακρατική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας υπογράφεται την πρώτη εργάσιμη του νέου έτους, 2/1/2020, στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση και ο Τύπος παρουσιάζουν τη συμφωνία ως "κίνηση ματ" που τσακίζει τον Ερντογάν και την Τουρκία. Είναι έτσι;

Για να περάσει ο αγωγός (αφήνω στην άκρη την ανάπτυξη των κυπριακών κοιτασμάτων) πρέπει η Τουρκία είτε να έχει συμφωνήσει πως δεν υπάρχει η τουρκολιβυκή συμφωνία, είτε να υποχρεωθεί. Να βάλω και ένα πονηρό τουίστ: είτε να συμφωνήσει να περάσει ο αγωγός από τις περιοχές ενδιαφέροντος Τουρκίας-Λιβύης, όπως τις προβλέπει η μεταξύ τους συμφωνία.

Μπορεί κάποιος που ξέρει τα γεωπολιτικά να μας εξηγήσει πώς ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ στριμώχνεται η Τουρκία; Οι γείτονες θα κραδαίνουν τη συμφωνία και θα στέλνουν πολεμικά πλοία στα κρίσιμα λίγα χιλιόμετρα ΝΑ της Κρήτης. Ποιός θα αναλάβει την ευθύνη για εχθροπραξίες;

Αυτό που καταλαβαίνω είναι πως οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία είναι υποχρεωτικές - διαφορετικά ισραηλινό ή κυπριακό αέριο δεν θα φτάσουν ποτέ στην Ευρώπη. Με την υπογραφή του EastMed ελπίζουμε σε διαπραγμάτευση από καλύτερες θέσεις. Ας έχουμε όμως κατά νου πως από τους εταίρους της "κοινοπραξίας" μόνο από την Ελλάδα θα χρειαστεί παραχώρηση.

Η δική μου πρόβλεψη είναι πως δεν πρόκειται να γίνει τίποτε στην κατεύθυνση της κατασκευής του αγωγού, μέχρις ότου υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία - κι αυτή θα πάρει δύο με τρία χρόνια. Η μόνη περίπτωση περιορισμού της Τουρκίας είναι με ξεκάθαρη δήλωση των συμμετεχόντων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - Ρωσίας και Κίνας συμπεριλαμβανομένων - και απειλή επιβολής δια των όπλων.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:38 - 24 Δεκ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.