ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μικροδάνεια από την AFI

15:14 - 30 Ιαν 2020
Σε λίγο καιρό θα περάσει νόμος που θα καθορίζει το πλαίσιο χορήγησης μικροδανείων. Συζητάμε για δάνεια τυπικά της τάξεως των δέκα χιλιάδων και μέχρι είκοσι πέντε χιλιάδων ευρώ για να ενισχυθούν επιχειρηματικές προσπάθειες από ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα - για διάφορους λόγους.

Είναι γνωστή η "Τράπεζα των Φτωχών" στην Ινδία (για πολύ μικρότερα ποσά βέβαια) - για την προσπάθεια αυτή ο "πατέρας" της Γιούνους τιμήθηκε με Νόμπελ. Στην Ευρώπη, πρωταθλήτρια είναι η Γαλλία με εξαιρετική επιτυχία.Στην Ελλάδα ξεκίνησε η προσπάθεια πριν έξι χρόνια, με ιδιωτικά λεφτά, χορηγίες (κυρίως από το εξωτερικό) και εθελοντική δουλειά - και έξυπνο σχήμα εγγυοδοσίας προς την τράπεζα που χορηγεί το δάνειο - από την Action Finance Initiative (AFI). Η AFI ιδρύθηκε πριν από 6 χρόνια στην Ελλάδα από την Action Aid Hellas και τη γαλλική ADIE. 

Σε αυτα τα 6 χρόνια έχει χορηγήσει πάνω από 350 δάνεια, τα μισά σε ανέργους, τα μισά σε γυναίκες, λίγο πάνω από το 60% σε νέους μέχρι 35 ετών. Απίστευτα χαμηλό το ποσοστό των κόκκινων δανείων. Πάνω από 600 δουλειές φτιάχτηκαν με τελικό κόστος €1.500 κάθε μία! [Υπάρχει βέβαια και η pro bono δουλειά από πολύπειρους επαγγελματίες διαφόρων κλάδων που κωουτσάρουν όσα projects χρειάζονται βοήθεια]

Όλα αυτά έγιναν από ανθρώπους που θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους κάποια απ' αυτά που τους έδωσε. Αυτό δε που επιστρέφουν να μην είναι μια-κι-έξω για τη σωτηρία της ψυχής, αλλά να ανακυκλωνεται και να έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. Ψυχή και χρηματοδότης είναι ο κ. Θεόδωρος Πετρουλάς ο οποίος είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της AFI. Όπως λέει ο κ. Πετρουλάς, με το νέο νόμο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, η AFI θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει δάνεια με χαμηλά επιτόκια τα οποία σήμερα απολαμβάνουν μόνο οι υγιείς επιχειρήσεις.

Ο μικροδανεισμός δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα της χώρας. Όμως είναι ένα εργαλείο για να φτιαχτούν δουλειές με μικρό κόστος, για να μεγαλώσει λιγουλάκι η πίτα, κυρίως όμως για να φέρει στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι κάποιους αποκλεισμένους. Ας δώσει λίγη προσοχή η κυβέρνηση στο νέο νόμο για να βοηθήσει την οικονομία και να διευρύνει τους οικονομικά ενεργούς και παραγωγικούς πολίτες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.