ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί φτιάχνεται ο προϋπολογισμός;

09:25 - 03 Μαρ 2020
Η απάντηση στο ερώτημα του τίτλου είναι απλή: ο προϋπολογισμός φτιάχνεται για πλάκα!

Ο προϋπολογισμός συζητείται στη Βουλή και ψηφίζεται περί τα μέσα Δεκεμβρίου. Είναι κατόρθωμα να πέφτεις έξω τον πρώτο μήνα! Προβλεπόταν πλεόνασμα (μετά και τις δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους) €209 εκατ και προέκυψε έλλειμμα €768 εκατ. Αυτό το επίτευγμα αφορά διαχειριστική περίοδο 31 ημερών, η οποία ξεκίνησε μόλις 15 ημέρες μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού. Αν με το "καλημέρα" πέφτεις έξω ένα δις, τι θα γίνει τον υπόλοιπο χρόνο;

Υστερήσεις στα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και αυξημένες επιστροφές φόρων, λέει. Τον Δεκέμβριο δεν ήξεραν τίποτε, ούτε για τα έσοδα ΠΔΕ, ούτε για τις επιστροφές φόρων. Θυμίζω πως με την ανάληψη της κυβέρνησης, το πρώτο δίμηνο, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά €500 εκατ, από συντάξεις και παρακράτηση επιστροφών - υπήρχε ένα δημοσιονομικό κενό ενός δις. Δηλαδή στο χέρι του ΥΠΟΙΚ είναι αυτός ο λογαριασμός. Είτε ήταν το Δεκέμβριο προγραμματισμένες οι επιστροφές και παπαρολογούσαν στη Βουλή, ή σχεδίαζαν να φορέσουν φέσια αλλά δεν τους αφήνουν οι δανειστές να αυξάνουν τα ληξιπρόθεσμα, ή δεν ξέρουν τι τους γίνεται.

Όσον αφορά την υστέρηση του ΠΔΕ αυτή οφείλεται στη μη συγχρηματοδότηση. Μετάφραση: κοινοτικά λεφτά περιμένουν να απορροφηθούν, η κυβέρνηση όμως δεν βάζει την εθνική συμμετοχή. Βρε κουτά, η ανάπτυξη θα έρθει επειδή έτσι λέει ο Μητσοτάκης, μην ασχολείστε.

Όλα ωραία και καλά!

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.