ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ελληνική οικονομία στις ευπαθείς ομάδες!

22:37 - 06 Μαρ 2020
Τα ξαναείπαμε: με την αναμπουμπούλα που ρίχνει τα χρηματιστήρια, οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή λιμάνια. Από το χρηματιστήριο στην αγορά χρέους (ή στο χρυσό - εν προκειμένω, το πετρέλαιο δεν παίζει γιατί αναμένεται επιβράδυνση της οικονομίας στην Κίνα, άρα μειωμένη ζήτηση).

Οι κυβερνήσεις μας, Τσίπρα και Μητσοτάκη, μας έχουν ζαλίσει τον έρωτα με το μαξιλάρι. Στα €36 δισ (έως και €49 δισ!) ο Τσίπρας, στα €32 δισ ο Μητσοτάκης. Κάπου έξι χρόνια το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους (περισσότερα γιατί κοντά ένα δισ είναι τόκοι των repos που ξαναγράφονται στη Γενική Κυβέρνηση). Έξι-επτά χρόνια αναχρηματοδότησης του χρέους. Αν το μαξιλάρι ασφαλίζει κάτι, ιδού το "ατύχημα". Οι επενδυτές με την κορονοϊική κρίση φεύγουν τρέχοντας από το χρηματιστήριο. Δεν είναι όμως πεπεισμένοι πως το μαξιλάρι της εξαετίας και βάλε παρέχει ασφάλεια. Οπότε, φεύγουν και από τα ομόλογα. Στις δύο εβδομάδες της οικονομικής αναμπουμπούλας η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ανέβηκε από 0.96% σε 1.45%. Το καμπανάκι της αντίστροφης πορείας το χτυπάει το spread: 79 μονάδες βάσης (0.79%) αύξηση έναντι του αντίστοιχου γερμανικού 10ετούς ομολόγου.

Στο χρηματιστήριο οι τράπεζες τρώνε το ξύλο της αρκούδας. Έχουν φτάσει κάτω από το 50% της τιμής ανακεφαλαιοποίησης του Νοεμβρίου 2015 (Πειραιώς -70%, Eurobank -48%, ΑΛΦΑ -46.5%, Εθνική - 40,5%). Αν το ξύλο έχει να κάνει με τον κορονοϊό και τις επιπτώσεις που περιμένουν οι επενδυτές, ενώ εμείς αμέριμνοι χαρωπά τα δυό μου χέρια τα χτυπώ, την έχουμε άσχημα - και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι. Αν είναι συνδυασμός του ιού και των τραπεζικών προοπτικών (βλ κόκκινα δάνεια), την έχουμε πολύ άσχημα.

Τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού Ιανουαρίου δείχνουν απόκλιση σχεδόν ένα δισ στο πλεόνασμα. Τα repos του δημοσίου εκτινάχθηκαν πάνω από €30 δισ (στα €22 δισ τα άφησε ο Τσίπρας), τα ληξιπρόθεσμα αυξήθηκαν καμιά πενηνταριά εκατομμύρια. Καπάκι η ΕΛΣΤΑΤ έρχεται με ανάπτυξη 1.9% για το 2019 (αντί για 2.3% στο οποίο βασίστηκε ο προϋπολογισμός), οριακή αύξηση επενδύσεων.

Δεν ανησυχώ όμως γιατί ο ΥΠΟΙΚ βρήκε τη λύση: λασκάρισμα φορολογικών υποχρεώσεων στις πληττόμενες από τον κορονοϊό περιοχές!

Η άποψή μου είναι πως ο Μητσοτάκης βιάστηκε να κηρύξει την κανονικότητα. Αυτό που επείγει είναι η λήψη άμεσων μέτρων για διόρθωση της πορείας. Μη φοβάστε, με τα "μέτρα" δεν εννοώ κεραμίδα στο κεφάλι μας. Να σταματήσουν τα καραγκιοζηλίκια με τα διαθέσιμα του δημοσίου, να ληφθεί γενναία απόφαση για ένεση ρευστότητας στην οικονομία. Άμεσα, όχι σε τρία τέρμινα. Το μαξιλάρι ούτως ή άλλως γυρνάει μπούμερανγκ: στραγγαλίζει την οικονομία και δεν ασφαλίζει το χρέος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.