ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ελληνική ιδιαιτερότητα - μια ακόμη φορά

14:20 - 12 Απρ 2020
Το πλαίσιο των αποφάσεων των ευρωθεσμών (ΕΚΤ/Eurogroup) είναι τέτοιο ώστε κουτσά-στραβά οι ευρωπαϊκές χώρες να τα βγάλουν πέρα με την κρίση. Τουλάχιστον με τη διαφαινόμενη εξέλιξη της κρίσης. Όλες, πλην Ελλάδος! Εξηγώ.

1. Η ρευστότητα που παρέχει η ΕΚΤ στις τράπεζες πρέπει να μπορεί να περάσει στην πραγματική οικονομία, γρήγορα και αποτελεσματικά. Λιγότερο ή περισσότερο καλά το τραπεζικό σύστημα παντού μπορεί να ανταποκριθεί. Πλην Ελλάδος!
2. Η νέα ποσοτική χαλάρωση θα δουλέψει για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Όχι τόσο καλά για την Ελλάδα. Τα διαθέσιμα ομόλογα στις αγορές είναι λίγα, με αποτέλεσμα η ευρεία παρέμβαση της ΕΚΤ (είναι μόνο αγοραστής) να δημιουργεί στρέβλωση - εάν δεν προχωρεί η Ελλάδα σε έκδοση νέου χρέους.
3. Το πακέτο Eurogroup έχει άμεση επίπτωση στο χρέος μέχρι περίπου 3% του ΑΕΠ (ESM και SURE). Μέχρι τόσο θα αυξηθεί το χρέος - το γνώριμο δικό μας χρέος προς θεσμούς. Λίγο ακόμη από ενδεχόμενα κόκκινα δάνεια από τις εγγυήσεις EIB. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες χρειάζεται να στηρίξουν με σημαντικά περισσότερα κεφάλαια τις οικονομίες τους. Κάποιες έχουν πραγματικά διαθέσιμα από πλεονάσματα. Κάποιες θα δανεισθούν - λίγο ετεροχρονισμένα σε καλύτερες συνθήκες. Κάποιες (όλες), με εγγύηση του δημοσίου σπρώχνουν λεφτά μέσω των τραπεζών. Η Ελλάδα έχει την ιδιαιτερότητα οι εγγυήσεις του δημοσίου να καταπίπτουν σα μεθυσμένα κοτόπουλα. Δηλαδή, να γίνονται τελικά δημόσιο χρέος, αφού πρώτα έχουν ρίξει την τραπεζική φερεγγυότητα.

Δηλαδή, η Ελλάδα χρειάζεται κυρίως λεφτά - λεφτένια όμως! - γιατί μόνο αυτό ξέρει να κάνει. Κατά τούτο, το πακέτο των μέτρων των ευρωθεσμών ενώ είναι μάλλον ικανοποιητικό για την Ευρώπη, είναι ανεπαρκές για την Ελλάδα - λόγω της ελληνικής ιδιαιτερότητας. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως η ελληνική ιδιαιτερότητα δεν ακούστηκε πουθενά - πλην ΕΚΤ. Δυστυχώς, η ΕΚΤ δεν μπορεί να σπρώξει το χρήμα στην ελληνική οικονομία - το τυπώνει και το διαθέτει.

Αν το κόστος "συντήρησης" της οικονομίας είναι €5-€6 δις το μήνα, σε ταμειακή βάση όπως λέει ο Σταϊκούρας, και ήδη έχουμε καβατζώσει το δεύτερο μήνα, ενώ μπροστά μας έχουμε τη χιονοστιβάδα των στηρίξεων του τουρισμού, κάτι πρέπει να γίνει.

Ο πρωθυπουργός έχει την ευκαιρία να θέσει τα ζητήματα στο υψηλότερο επίπεδο, την 23/4. Αν επιμείνει στην "κανονικότητα", τη βάψαμε! Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως τα αυγά βάφονται με παραδοσιακό τρόπο και μόνον. Αν χρειάζεται ρευστό η κυβέρνηση, πρέπει να βρει ρευστό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.