ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τι γίνεται ρε παιδιά με τα διαθέσιμα;

Τι γίνεται ρε παιδιά με τα διαθέσιμα;

00:17 - 20 Μαϊ 2020
Βγήκε το δελτίο χρέους (τριμηνιαίο) Μαρτίου. Πέραν του απολύτως σοκαριστικού να βλέπεις τα repos να ανεβαίνουν €5 δισ σε ένα τρίμηνο, υπάρχει και μια "πρώτη".

Τα διαθέσιμα του δημοσίου (κεντρική διοίκηση εν προκειμένω) καταγράφονται στα €25.7 δισ. Άνεση, θα μου πείτε! Πλην όμως, στη λογιστική κατάσταση Μαρτίου της ΤτΕ το ΣΥΝΟΛΟ των καταθέσεων της Γενικής Κυβέρνησης (Κεντρική Κυβέρνηση και φορείς του δημοσίου) καταγράφεται στα €21.6 δισ. Είναι η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ που συμβαίνει αυτά που θεωρεί διαθέσιμα ο ΟΔΔΗΧ να είναι περισσότερα από τις καταθέσεις στην ΤτΕ.

Πού είναι το πρόβλημα; Η κεντρική διοίκηση έχει και καταθέσεις στις τράπεζες! Πλην όμως, το σύνολο των καταθέσεων της Κεντρικής Κυβέρνησης στις εμπορικές τράπεζες ήταν 31/3 (από άλλο δελτίο της ΤτΕ) €12.8 δισ, εκ των οποίων €10.3 δισ προθεσμιακές καταθέσεις (έχω ήδη γράψει προ εβδομάδων για το άλμα €5.5 δισ των προθεσμιακών καταθέσεων τον Μάρτιο).

Όποιο ποσόν των καταθέσεων και να έχει συνυπολογισθεί ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, 12.8 ή 10.3 δισ, χτυπάει στο σκληρό μαξιλάρι!

Στο διάγραμμα που επισυνάπτεται φαίνεται από το 2017 η διαφορά ανάμεσα στις καταθέσεις στην ΤτΕ και τα διαθέσιμα που καταγράφονται από τον ΟΔΔΗΧ.

Με τη διόρθωση κατά το υπόλοιπο του λογαριασμού Εξυπηρέτησης Χρέους, προκύπτει το δεύτερο διάγραμμα. Κατάσταση αντίστοιχη την περίοδο "εξόδου" από τα μνημόνια. Το καλοκαίρι του 2018, οι δανειστές είχαν αναγκάσει τη διαχείριση Τσακαλώτου στη δέσμευση υψηλών ποσών, ακόμη και πριν ολοκληρωθεί η μεταφορά των διαθεσίμων των φορέων στην ΤτΕ. Σήμερα όμως;

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.