ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Για το δύσκολο 2020 - και το 2021

14:49 - 29 Μαϊ 2020
Η ομάδα των πλουσιότερων χωρών του κόσμου, G20, ανακοίνωσε πως οι μισές από τις χώρες που έχουν σχετικό δικαίωμα, αιτήθηκαν αναστολής πληρωμών διμερών χρεών.

Η Ελλάδα πληρώνει εντός του 2020 €700 εκατ χρεολύσιο για τα διακρατικά δάνεια του πρώτου μνημονίου και (προβολή των πληρωμών τόκων 2019) περίπου €2.7 δις σε τόκους για τα δάνεια του Προγράμματος Στήριξης (EFSF/ESM/IMF). Το 2021 οι πληρωμές των διακρατικών δανείων είναι κοντά στα €2.5 δις - οι τόκοι δεν θα έχουν ιδιαίτερη απόκλιση. 

Βρισκόμαστε σε συγκυρία που η ΕΕ, η Ευρωζώνη και η ΕΚΤ κάνουν πολλά για να ενισχύσουν τις ασθενέστερες χώρες. Είναι οξύμωρο να κανονίζεται μεταφορά €22 δις στην Ελλάδα την επόμενη τριετία ή πενταετία και αυτή να έχει υποχρέωση πληρωμών την περίοδο που θα αγωνίζεται να συγκρατήσει τις επιπτώσεις της κρίσης και, σε τελευταία ανάλυση, να κάνει παραγωγική χρήση της βοήθειας. 

Το ζήτημα αφορά κυρίως Ελλάδα και Ισπανία - για την Ισπανία κυρίως χρεολύσια, για την Ελλάδα περισσότερο τόκοι. Οι υπόλοιπες μνημονιακές χώρες έχουν μικρές καταβολές.

Με το ξέσπασμα της κρίσης κατέθεσα την πρόταση. Πριν δύο μήνες το εισηγήθηκε το ΔΝΤ. Τώρα ενεργοποιείται από τη G20. Ας το ζητήσει η Ελλάδα από τους εταίρους/δανειστές. Μορατόριουμ δύο ή τριών χρόνων. Για το 2020 μιλάμε για το 1.8-2.0% του ΑΕΠ. Μείωση του ελλείμματος κατά το ποσοστό αυτό, χωρίς επιπτώσεις στο χρέος.

Την 18 Ιουνίου είναι η σύνοδος κορυφής.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.