ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Take the money and run

00:25 - 11 Ιουν 2020
Φίλοι που παρακολουθούν ξέρουν πως είμαι από τους λίγους, ίσως ο μόνος, που έλεγαν πως το δημόσιο πρέπει να βγαίνει και να δανείζεται. Με την ανακοίνωση της επέκτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ΡΕΡΡ, είπα "να βγει ο ΟΔΔΗΧ με εκδόσεις ομολόγων, επιθετικά και λελογισμένα". Η χθεσινή επιτυχία με την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου στο 1.5% (δεν έχω δει επίσημη ανακοίνωση για τιμή προσφοράς και προμήθεια - κάποια στιγμή θα τα βγάλει ο ΟΔΔΗΧ) επιβεβαιώνει την άποψή μου. Εμπρός και για άλλες εκδόσεις.

Να εξηγήσουμε την επιτυχία. Ήδη από τα μέσα Μαρτίου είχα γράψει πως η Ελλάδα δεν έχει αρκετά χαρτιά στις αγορές για να εκμεταλλευθεί πλήρως το πρόγραμμα. Ενώ είναι διαθέσιμα €27 δις (μέχρι το 2022 κοντά στα €30 δις) για αγορά από την ΕΚΤ και παρκάρισμα, τα διαθέσιμα ελληνικά ομόλογα είναι το πολύ €20 δις ονομαστικής αξίας (την περασμένη εβδομάδα ο αρχισυντάκτης του Capital τα έβγαζε κάτω από €15 δις). Αυτό σημαίνει πως μέχρις ότου τα διαθέσιμα ομόλογα είναι (αρκετά) περισσότερα από τα διαθέσιμα για την Ελλάδα κεφάλαια της ΕΚΤ, ο επενδυτής έχει τη βεβαιότητα πως μέσα σε ένα χρόνο και επί ένα χρόνο θα μπορεί να ξεφορτωθεί το ομόλογό του στην πλούσια θεία ΕΚΤ. Γι' αυτό η χθεσινή επιτυχία - θα έλθει και άλλη. Γι' αυτό και το επταετές πουλήθηκε στο 2% πριν ενάμισυ μήνα, ακριβότερα από το δεκαετές χθες - τον Απρίλιο τα διαθέσιμα κεφάλαια για την Ελλάδα ήταν €15 δις. 

Ωραία τα πράγματα, έτσι δεν είναι; Από την άποψη της χρηματοδότησης, οπωσδήποτε. Θα γίνουν καλύτερα το επόμενο εξάμηνο. Το πρόβλημα θα ανακύψει όταν σταματήσει (ή και θα πλησιάζει να σταματήσει) το ΡΕΡΡ. Η πλούσια θεία δεν θα είναι πια εκεί για μας. Οι αποδόσεις των ομολόγων δεν θα ανταποκρίνονται στην πραγματική κατάσταση της οικονομίας και δεν θα υπάρχουν επενδυτές να προστατεύουν την επένδυσή τους. Δηλαδή, βραχυπρόθεσμα είμαστε ωφελημένοι, το ζήτημα όμως είναι το όφελος να παραμείνει.

Η Ελλάδα πρέπει είτε (α) να έχει επιτύχει αξιολόγηση investment grade, ώστε να είναι επιλέξιμη για το κανονικό QE της ΕΚΤ, ή (β) να κάνει τα πάντα να βρίσκεται υπό τη σκέπη της ΕΚΤ μετά τον Ιούνιο 2021. [με τα σημερινά δεδομένα PEPP, νέεες αγορές μέχρι Ιούνιο 2021, επανεπένδυση μέχρι Δεκέμβριο 2022] Μέχρι τότε, επιθετικές έξοδοι στις αγορές, εκμετάλλευση της συγκυρίας και... Take the money and run.

Ναι, αλλά θα αυξηθεί το χρέος! Δεν θα μας αφήσουν οι δανειστές να δανειζόμαστε. Εξαρτάται από το τι θα κάνουμε τα λεφτά των νέων εκδόσεων. Εάν μπουν σε διαδικασία που θα διευκολύνει τους στόχους (και των δανειστών), ακόμη και αλλαγής πιστωτών από τους θεσμούς στην αγορά, για ποιό λόγο δεν θα στέρξουν; Εκτός από στρατηγική ανάπτυξης, την οποία υποχρεωτικώς θα υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση στους εταίρους, χρειάζεται νέα στρατηγική διαχείρισης του χρέους - πάλι σε συνεργασία με τους πιστωτές.

Μέχρι τότε... Take the money and run

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.