ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Για τα διαθέσιμα του δημοσίου - Νο 247.728

Για τα διαθέσιμα του δημοσίου - Νο 247.728

23:54 - 02 Μαρ 2021
Με το κλείσιμο του 2020, τα διαθέσιμα του δημοσίου ήταν €34.5 δισ. Το νούμερο προκύπτει ως το άθροισμα των καταθέσεων της Γενικής Κυβέρνησης στην ΤτΕ (όπως καταγράφεται στον Ισολογισμό που μόλις δημοσιοποιήθηκε, αλλά και στις μηνιαίες λογιστικές καταστάσεις της κεντρικής τράπεζας), των καταθέσεων στις εμπορικές τράπεζες της κεντρικής κυβέρνησης και των φορέων του δημοσίου (όπως καταγράφονται στο σχετικό μηνιαίο δελτίο της ΤτΕ). Αυτό το "ύψος διαθεσίμων" παρακολουθώ εδώ και χρόνια και δημοσιοποιώ κάθε τόσο το διάγραμμα της εξέλιξής του. Επισυνάπτεται η τελευταία επικαιροποίηση με τα στοιχεία Δεκεμβρίου 2020.

Αυτός ο "δείκτης" είναι χρήσιμος ως τάση, δεν είναι όμως ακριβής όσον αφορά το ύψος των διαθεσίμων, δηλαδή "μέχρι πόσα μπορεί να ξοδέψει ο ΥΠΟΙΚ χωρίς να χρειασθεί να δανεισθεί". Στην έκθεση ενισχυμένης εποπτείας του Φεβρουαρίου 2021, η Κομισιόν δίνει για το τέλος 2020 το ύψος διαθεσίμων στα €31 δισ. Στην έκθεση Μαίου η Κομισιόν έδινε διαθέσιμα €26 δισ (έναντι €32.5 δισ που έλεγε η κυβέρνηση), με τη ρητή αναφορά πως (κάποια από) τα χρήματα των φορέων είναι hard to mobilise. Η αναφορά για περίπου €6.5 δισ. Είναι σαφές πως δεν είναι καθαρό το τοπίο, όσον αφορά το απόλυτο μέγεθος. Πολύ περισσότερο η ουσία πίσω από τα διαθέσιμα. Ας πούμε, εάν πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες του δημοσίου για δύο μήνες, τι ύψους καβάντζα χρειάζεται;
 
Θεωρώντας πως, ακόμη και τα δύσκολα να κινητοποιηθούν λεφτά των φορέων του δημοσίου είναι διαθέσιμα, η διαφορά ανάμεσα στο ύψος που βλέπει η κυβέρνηση και αυτό που βλέπει η Κομισιόν οφείλεται στην ύπαρξη λογαριασμών στην ΤτΕ, οι οποίοι είναι μεν με "δικαιούχο" το δημόσιο, πλην όμως είναι για ειδικούς σκοπούς και δεν μπορεί να τους αγγίξει ο ΥΠΟΙΚ. Κυρίως είναι ο ΤΕΚΕ, ο λογαριασμός στον οποίο καταθέτουν οι τράπεζες για εγγύηση των καταθέσεων, ο οποίος πρέπει να προσεγγίζει τα €3 δισ. Η ΤτΕ δεν παρέχει (σωστά βέβαια!) την ευκρίνεια που απαιτείται για την προσέγγιση του πραγματικού ύψους των διαθεσίμων. Για να μην πάει πολύ μακριά η κουβέντα, τα διαθέσιμα του δημοσίου κλείνοντας το 2020 φαίνεται να ήταν λίγο πάνω από τα €31 δισ.
 
Αυτό όμως που πρέπει να σημειωθεί είναι πως κλείνοντας το 2020, βρήκε το δημόσιο να δανείζεται σε repos (δανειακά συμβόλαια τυπικά δύο εβδομάδων) από τους φορείς του δημοσίου €35.3 δισ. Δηλαδή, για "να δείχνει" €15.5 δισ στα ταμεία του το ελληνικό δημόσιο (τα υπόλοιπα €15.7 δισ μέχρι τα 31 και κάτι είναι το σκληρό μαξιλάρι), δανείζεται από ασφαλιστικά ταμεία και τοπική αυτοδιοίκηση, €35.3 δισ. Να το πούμε πιο απλά: κάπου €20 δισ διαθεσίμων των φορέων του δημοσίου έχουν ήδη αναλωθεί για να καλυφθούν "διαρκείς" ανάγκες. Κομματάκι στενάχωρο, αλλά έτσι είναι.
 
Το άλλο που φαίνεται καθαρά στο διάγραμμα είναι η σημαντική ανάλωση διαθεσίμων χωρίς αναπλήρωση το μήνα Δεκέμβριο - κάπου €4.1 δισ. Η πραγματική ανάλωση είναι περίπου €2.6 δισ - οι φορείς του δημοσίου διευκόλυναν τον ΥΠΟΙΚ στην εξτραβαγκάντζα των σουάπς με τις τράπεζες, δαπανώντας €1.5 δισ για ομόλογα.
Τελευταία τροποποίηση στις 00:00 - 03 Μαρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.