ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κλασσικές σπουδές και πολιτική ορθότητα

Κλασσικές σπουδές και πολιτική ορθότητα

00:50 - 04 Ιουν 2021
Πριν μερικά χρόνια είχαμε φιλοξενήσει τα Χριστούγεννα ένα φίλο της κόρης από την Αμερική. Είκοσι χρονών ο Zeb από το Κονέτικατ, έμεινε σε μας μέχρις ότου είναι διαθέσιμο το κατάλυμά του από το College Year in Athens για το επόμενο εξάμηνο. Τον προηγούμενο Σεπτέμβριο είχε αρχίσει Αρχαία Ελληνικά στο πανεπιστήμιο χωρίς καμιά προηγούμενη σχέση με Ελλάδα. Τον έφερα στο πάρτυ του the books' journal στο Τσάι. Απλωμένα τεύχη του περιοδικού. Όπως ίσως θυμούνται φίλοι, ο Zeb ξεφύλλιζε τα τεύχη, διάβαζε μια χαρά, καταλάβαινε παρα πολλά. Νταξ' τα μιλούσε λίγο παράξενα, ερασμιακά. Σε τέσσερις μήνες, με ένα από τα έξι μαθήματα του τριτοετούς φοιτητή.

Θυμήθηκα τον Zeb διαβάζοντας την ειδησεογραφία πως οι κλασσικές σπουδές δεν περνάνε και τις καλύτερες μέρες τους στην Αμερική. Μετά το Howard που κατάργησε το σχετικό τμήμα και "μοίρασε" τα μαθήματά του σε άλλα, το Princeton καταργεί το υποχρεωτικό των Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών στην "κιβωτό των κλασσικών σπουδών". Με το Black Lives Matter να έχει ως collateral damage τον κλασσικό πολιτισμό, ως πολιτισμό του λευκού άνδρα, η πίεση πήγε στα ουράνια.
Θα μου πείτε "τι μας νοιάζει εμάς;". Σωστά! Έχουμε καταδικάσει τα Αρχαία Ελληνικά ως νεκρή γλώσσα, τα έχουμε εξοβελίσει από την εκπαίδευση. Η επιστημονική αντιμετώπισή τους έχει φτάσει να χρειάζεσαι ένα εξάμηνο για το "πιστόν φίλον εν κινδύνοις γιγνώσκεις". Δεν μας νοιάζει λοιπόν. Θα την πέσουμε στους υπουργούς Εξωτερικών, Πολιτισμού και Παιδείας που αδράνησαν και άφησαν να γίνει το ανοσιούργημα στις ΗΠΑ. Ενώ βέβαια η κοινωνία αντιμετωπίζει το θέμα των Αρχαίων ως "ω ξυν' Αγγέλα μ' τ' αχαμνά μας".
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.