ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Είδες η Κριστίν;!

18:09 - 09 Σεπ 2021
Το (Διοικητικό) Συμβούλιο της ΕΚΤ έκρινε πως οι αγορές ομολόγων στο πλαίσιο της πανδημικής ποσοτικής χαλάρωσης, ΡΕΡΡ, θα μπορούσαν να συνεχιστούν με ελαφρώς μειωμένο ρυθμό - στο δελτίο τύπου δεν αναφέρεται το "ελαφρώς μειωμένο" ύψος μηνιαίων αγορών, το οποίο τους τελευταίους έξι μήνες είναι €80 δις.
Μια απόφαση που επιχειρεί εξισορρόπηση των απόψεων γερακιών και περιστεριών. Το πρόγραμμα συνεχίζεται όπως τώρα, με μια υπόμνηση πως μπορεί και να επιβραδυνθεί. Σωστή η αγαπημένη Κριστίν! Οι αγορές πήραν το μήνυμα "τα πράγματα συνεχίζουν ως έχουν" και εντός λεπτών η ευρωπεριφέρεια βλέπει μείωση αποδόσεων κατά 4 μονάδες βάσης - η Γερμανία 2 μβ.
 
Στην απόφαση γίνεται επίσης αναφορά σε παρακολούθηση των συνθηκών και κατάλληλη προσαρμογή των αγορών. Ίσως δούμε ένταση των αγορών ομολόγων Ιταλίας-Γαλλίας (οι οποίες έχουν ακόμη σοβαρό free float).
 
Για την Ελλάδα, η απόφαση δεν σημαίνει και πολλά πράγματα - όσο ακολουθείται η σημερινή πολιτική διαχείρισης χρέους. Τα ελεύθερα προς διαπραγμάτευση ελληνικά ομόλογα είναι πολύ λίγα, οπότε επιβράδυνση των αγορών θα γίνει ούτως ή άλλως.
 
Το ιδιαίτερα ευχάριστο είναι πως δεν ελήφθη απόφαση σχετικά με την παρεχόμενη από την ΕΚΤ ρευστότητα, οπότε η Ελλάδα εξακολουθεί να απολαμβάνει την κατ' εξαίρεσιν επιλεξιμότητα των τραπεζικών εχεγγύων.
 
Μια χαρά τα βλέπω τα πράγματα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.