ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ΔΝΤ και η εθνική μας κυριαρχία

12:10 - 03 Ιαν 2011
Γιώργος Σμυρνής

Γράφει ο Γιώργος Σμυρνής

"Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα/ μου τα' πες με το πρώτο σου το γάλα" λέει ο κορυφαίος στιχουργός Νίκος Γκάτσος στο "Μάνα μου Ελλάς". Τι θέλει να πει ο ποιητής; Ότι τον Έλληνα από μωρό, η πατρίδα του τον ταΐζει με ψέμα!
Είναι, δυστυχώς, αλήθεια πως όλη μας τη ζωή την τρώμε ακούγοντας βερμπαλισμούς, διαστρεβλώσεις της πραγματικότητας και της λογικής, κάλπικες υποσχέσεις, παχιά λόγια. Ένα από τα παραδείγμα της "κούφιας" εθνικής μεγαλοστομίας είναι όλο αυτό το κλίμα που έχει διαμορφωθεί εδώ και μήνες, ότι το ΔΝΤ αποτελεί απειλή για την εθνική μας κυριαρχία. Η ελευθερία μας κινδυνεύει, υποτίθεται, όσο το ΔΝΤ πιέζει την κυβέρνηση για μειώσεις μισθών στο δημόσιο, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων ή σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ στην ενέργεια. Γι' αυτά, άλλωστε, έχυσαν το αίμα τους οι πρόγονοί μας...
Τις τελευταίες μέρες, μάλιστα, έχει αρχίσει να κυκλοφορεί και ένα τρελό σενάριο, ότι ανάμεσα στα ανταλλάγματα που θα ζητήσει το ΔΝΤ, για να ξεπληρωθούν τα χρέη μας, θα είναι και ένα ελληνικό νησί! Λες και είναι στρατιωτική δύναμη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μπορεί να καταλάβει εδάφη μίας χώρας!
Είναι, βέβαια, γνωστό, ότι από όπου πέρασε το ΔΝΤ κουβάλησε μαζί του και δυσάρεστα μέτρα και ότι δεν είναι το πιο αγαπητό ταμείο στον κόσμο. Ακόμα, και η παρουσία του "συμπαθούς" Ντομινίκ Στρος Καν, του ιδιότυπου "σοσιαλιστή -μονεταριστή" επικεφαλής του ΔΝΤ, δεν βελτίωσε και πολύ την εικόνα του συγκεκριμένου θεσμού. Το ΔΝΤ είναι ένα σκληρό φάρμακο, που το παίρνεις, όταν το έχεις απόλυτη ανάγκη και δεν έχεις καμία άλλη εναλλακτική επιλογή. Ξέρεις ότι θα υποφέρεις με αυτό και δεν έχεις εγγύηση ότι θα σε γλιτώσει από την καταστροφή.
Όμως, μην κοροϊδευόμαστε! Τα προβλήματα της οικονομίας μας έφεραν το ΔΝΤ στην Ελλάδα και όχι το αντίστροφο. Κι αν θεωρούμε ότι το ΔΝΤ στερεί την εθνική μας κυριαρχία, γιατί δεν λέμε το ίδιο για όλους τους συμπατριώτες μας, που με τις σπατάλες, τα λάθη και τις λαμογιές τους έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και την ανάγκασαν να απευθυνθεί στο στο ΔΝΤ για να γλιτώσει; Πάντα οι ξένοι μας φταίνε; Τα λεφτά τους, όμως, τα θέλουμε!
Επίσης, πρέπει να πούμε κάποια πράγματα για την εθνική κυριαρχία. Από τη στιγμή που κάποια χώρα επιλέγει να μπει σε πολυεθνικούς μηχανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνει ένα κομμάτι της εθνικής της κυριαρχίας. Αυτό το κάνει, γιατί κερδίζει σε άλλους τομείς. Και στην πραγματικότητα, ισχυροποιεί την εθνική της κυριαρχία σε πολλούς άλλους τομείς. Επομένως, το ότι σχετικοποιείται στον τομέα της οικονομικής μας πολιτικής η εθνική κυριαρχία, από το γεγονός ότι συναποφασίζουμε με την Τρόικα (ή μάλλον η Τρόικα βασικά αποφασίζει κι εμείς εφαρμόζουμε) δεν είναι κάτι καινούριο.
Όμως, όπως είπα και πιο πριν, το ΔΝΤ δεν είναι στρατός κατοχής, ούτε έχει στρατιωτικά σώματα στη διάθεσή του. Το μόνο που μπορεί να κάνει, αν δεν του αρέσουν οι κυβερνητικές επιλογές, είναι να σταματήσει να μας δανείζει. Ας δανειστούμε από αλλού! Αν μπορούμε να βρούμε...
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.