ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εμείς "φταίμε"... και για την ήττα της Μέρκελ;

02:48 - 23 Φεβ 2011
Γιώργος Σμυρνής

Γράφει ο Γιώργος Σμυρνής

Κάποιοι προσπαθούν να μας ρίξουν τις ευθύνες για όλα τα δεινά της ευρωπαϊκής οικονομίας, ακόμα και τα πολιτικά δεινά της Άγκελα Μέρκελ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αρκετά δημοσιεύματα συνδέουν την ήττα των Χριστιανοδημοκρατών στο Αμβούργο, με την οικονομική βοήθεια, που "εξαναγκάσθηκε", παρά τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης, να δώσει η Γερμανίδα καγκελάριος στην Ελλάδα.
Μια πιο ψύχραιμη εξέταση των δεδομένων δείχνει ότι μια τέτοια εξήγηση του εκλογικού αποτελέσματος, είναι μάλλον υπερβολική.
Δεν είναι οι Έλληνες και τα δάνεια που έχουν πάρει η αιτία που η Μέρκελ συνετρίβη στις εκλογές.
Η συντριβή της στις εκλογές του Αμβούργου ήταν αναμενόμενη εδώ και καιρό, πάντως, οπότε δεν μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές αλλαγές στην στρατηγική και στο σχεδιασμό της Γερμανίδας καγκελαρίου. Ο κυβερνητικός συνασπισμός αυτή τη στιγμή είναι σε δυσμένεια. To μεγαλύτερο πρόβλημα της Μέρκελ είναι ο κυβερνητικός της εταίρος, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Guido Westerwelle, ο οποίος στο Γερμανικό εκλογικό σώμα είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλής.
Στη Γερμανία ο κόσμος ανησυχεί, καθώς βλέπει να παραμένει σε υψηλά επίπεδα το δημόσιο χρέος της χώρας, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για την πιο ανθηρή οικονομία της Ευρώπης. Και από την άλλη, μεγάλη αγωνία για τους Γερμανούς είναι το θέμα των συντάξεων. Παράλληλα, οι σοσιαλδημοκράτες κερδίζουν διαρκώς έδαφος, λόγω του δικού τους προγράμματος οικονομικής πολιτικής, αλλά και της έμφασης που δίνουν στα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής.
Υπό αυτό το πρίσμα, ίσως το ελληνικό- και όχι μόνο- πρόβλημα, από τη στιγμή που επιβαρύνει το δημόσιο χρέος της Γερμανίας, ίσως να αποτελεί ένα αγκάθι για την καγκελάριο, αλλά είναι προφανές ότι δεν είναι το μόνο, ούτε και ιδιαίτερα σημαντικό.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.