ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ίσως και να οφέλησε τον Ομπάμα ο Τυφώνας Σάντι

10:39 - 02 Νοε 2012
Γιώργος Σμυρνής

Γράφει ο Γιώργος Σμυρνής

Οι φυσικές καταστροφές είναι αστάθμητοι παράγοντες στην πολιτική, που μπορούν να οδηγήσουν σε μία ή σε άλλη κατεύθυνση την κοινή γνώμη και να ανατρέψουν πολιτικές στρατηγικές και προεκλογικές καμπάνιες. Ο Τυφώνας Σάντι ήρθε μία εβδομάδα πριν τις αμερικανικές εκλογές και σίγουρα θα προκάλεσε πανικό στα επιτελεία των δύο κομμάτων, αλλά ιδίως στους δημοκρατικούς, που ακόμα έχουν την ευθύνη της διακυβέρνησης. Αν συνέβαινε μια μεγάλη καταστροφή, το πολιτικό κόστος θα τους έπληττε.

Ωστόσο, ο ηγέτης τους, ο Μπαράκ Ομπάμα, ίσως βγαίνει αλώβητος από αυτήν την ιστορία. Μάλιστα, έδωσε ένα ρεσιτάλ προβολής ενός ηγέτη στην πράξη και όταν η κατάσταση είναι καυτή. Ψύχραιμος, συναινετικός (ένα πρόβλημα που του καταλόγιζαν σε αυτήν την προεκλογική περίοδο ήταν η δυσκολία του να συνεργασθεί με τους ρεπουμπλικάνους) και διαρκώς  παρών στα δύσκολα. Χαρακτηριστική είναι η πολύ καλή σχέση του- μπροστά στις κάμερες τουλάχιστον- με τον ρεπουμπλικανό κυβερνήτη του Νιού Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι. Από τον Κρίστι ο Ρόμνεϊ περίμενε μια πολύ ισχυρή επίθεση στον Ομπάμα σε αυτήν την προεκλογική περίοδο. Ωστόσο, αυτός, κάνοντας ίσως την ανάγκη φιλοτιμία, επιδόθηκε σε ύμνους για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και το πόσο πολύ βοήθησε την πολιτεία του. Κι ο Ομπάμα του ανταπέδωσε τις φιλοφρονήσεις.

 

 Ο Ομπάμα φαίνεται ότι εμπαιδώνετα στην αμερικανική κοινή γνώμη, ως ένας δυναμικός ηγέτης που δείχνει ικανός να διαχειρίζεται κρίσιμες καταστάσεις. Οκτώ στους δέκα Αμερικανούς, σύμφωνα με δημοσκόπηση, κρίνουν από καλή έως άριστη την αντίδραση του στον τυφώνα Σάντι. Αυτό δεν είναι μικρής σημασίας, ιδίως για μια υπερδύναμη, όπως οι ΗΠΑ. Και αν συνδυασθεί με τα επιτεύγματά του στην εξωτερική πολιτική, ίσως τον βοηθήσει να ανατρέψει την κακή εικόνα που έδωσε σε σχέση με τον αντίπαλό του, τον Ρόμνεϊ, στα θέματα της οικονομικής διαχείρησης, που βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας.

 

Από την άλλη, τα θύματα είναι πολλά. Έφτασαν τα 98 οι νεκροί στις ΗΠΑ και το οικονομικό κόστος της φυσικής αυτής καταστροφής πολύ μεγάλο και υπολογίζεται στα 50 δισ. δολάρια (λόγω καταστροφών, απώλειας εσόδων για τις επιχειρήσεις, υπερωριών των αστυνομικών και άλλων δημόσιων λειτουργών κλπ). Αν και σε σχέση με τον τυφώνα Κατρίνα και τους πάνω από 1.800 νεκρούς, τα θύματα εδώ είναι πολύ λιγότερα, δεν παύει ο αριθμός να είναι μεγάλος. Σκηνές με οργισμένα θύματα της καταιγίδας στα Media μπορεί να περιπλέξουν τα πράγματα για τους πολιτικούς, από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, μέχρι τους κυβερνήτες και τους δημάρχους στην πιο πολυάνθρωπη περιφέρεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

Μέχρι στιγμής πάντως το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ανοιχτό και θα κριθεί ψήφο-ψήφο και πολιτεία- πολιτεία. Οι δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ είναι τελείως ασαφείς και  δίνουν συνεχώς αντιφατικά αποτελέσματα. Είναι δύσκολο να τις εμπιστευθούμε. Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψην ότι το νικητή κρίνει ο αριθμός των εκλεκτόρων που θα συγκεντρώσει και όχι το τελικό ποσοστό του στις εκλογές.  Θα πρέπει να κάνουμε υπομονή μέχρι τις εκλογές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.