ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ομπάμα- Ρόμνεϊ: Τα υπέρ και τα κατά των δύο υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ

12:47 - 06 Νοε 2012
Γιώργος Σμυρνής

Γράφει ο Γιώργος Σμυρνής

Με τις αμερικανικές εκλογές να ξεκινούν σε λίγες ώρες, αν και η πρόωρη ψηφοφορία εξελίσσεται εδώ και καιρό, θα λήξει οριστικά το ερώτημα ποιός θα ηγηθεί της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο την επόμενη τετραετία.

Η αναμέτρηση των δύο υποψηφίων για τον Λευκό Οίκο θα κριθεί στο νήμα, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν αντιφατικά αποτελέσματα. Ο Ομπάμα είναι ο πιο χαρισματικός από τους δύο πολιτικούς, έχει ανώτερο σαφώς ρητορικό λόγο και πιο δυνατή εικόνα. Επίσης, επενδύει στις δυναμικές στιγμές της διακυβέρνησης του, όπως η διάσωση των αυτοκινητοβιομηχανιών στο Οχάιο και η εξόντωση του Μπιν Λάντεν, αλλά και η τελευταία του προεδρική παρέμβαση στον Τυφώνα Σάντι που κέρδισε τις εντυπώσεις. Μοιάζει να δείχνει στα μάτια του μέσου αμερικανού ως ο κατάλληλος άνθρωπος σε καταστάσεις κρίσης, αλλά όχι απαραίτητα της οικονομικής κρίσης. Κι αυτό γιατί, αν και φαίνεται ότι τόσο αυτός, όσο και ο Μπερνάκι, διέσωσαν την αμερικανική οικονομία, αυτή η άχαρη ανάπτυξη χωρίς δουλειές ή με δουλειές που δίνουν μικρές απολαβές δεν αφήνει τον μέσο αμερικανό ευχαριστημένο. Επίσης, όπως και να το κάνουμε, τέσσερα χρόνια στον Λευκό Οίκο συνεπάγονται κυβερνητική φθορά κι εκλογικό κόστος.

 

Από την άλλη, ο Ρόμνεϊ παρουσιάζεται από τους ρεπουμπλικανούς ως το κατάλληλο όπλο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Μεγαλοεπιχειρηματίας, με πολιτική εμπειρία, περνάει ένα προφίλ πιο διαλλακτικό από αυτό του Ομπάμα. Το κόμμα του όμως και η αρνητική διαφήμιση που εκτόξευσε δεν λειτούργησε ιδιαίτερα διαλλακτικά- κάθε άλλο. Στοχοποίησε τον Ομπάμα με κάθε μέσο. Στην ουσία ο Ρόμνεϊ μπορούσε να απευθυνθεί στον αμερικανικό μεσαίο χώρο και να δείχνει μετριοπαθής, χωρίς να τον νοιάζει να χαϊδέψει τα αυτιά των φανατικών ρεπουμπλικανών, ποντάροντας στο μίσος που τρέφουν αυτοί (και ιδίως τα πάρτι του τσαγιού) για τον ανθυποψήφιό του. Ωστόσο, δεν παύει σαν πολιτικό μέγεθος να υστερεί έναντι του Ομπάμα και δεν αποφεύγει τις γκάφες, ενώ και το πρόγραμμα εξόδου του από την κρίση παρουσιάζει αρκετές ασάφειες.

 

Με τα πλεονεκτήματα των δύο αντιπάλων να συνδυάζονται και από σημαντικά μειονεκτήματα, το αποτέλεσμα δείχνει να κρίνεται στο νήμα- αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για ένα προβάδισμα του Ομπάμα. Αν μάλιστα οι εκλογές κριθούν στην πολιτεία του Οχάιο, έχει ένα πλεονέκτημα, καθώς διέσωσε τις αυτοκινητοβιομηχανίες από την χρεωκοπία. Κι εκεί πολλοί άνθρωποι ζουν από τις δουλειές στα εργοστάσια αυτοκινήτων.

 

Είναι πολύ δύσκολο να βγάλουμε σαφή συμπεράσματα από τις δημοσκοπήσεις, καθώς ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουν οι εταιρείες που τις βγάζουν, δίνουν και αντίθετα αποτελέσματα. Το κλειδί γι' αυτήν την αντιφατικότητα το εξήγησε ο γνωστός αναλυτής δημοσκοπήσεων και πανεπιστημιακός Ηλίας Νικολακόπουλος σε άρθρο του στα ΝΕΑ. Οι δημοσκοπήσεις διαφοροποιούνται ως προς το μέγεθος της αποχής. Κι επειδή οι κυριότεροι υποψήφιοι να απέχουν είναι νέοι, οι γυναίκες και οι μειονότητες, που είναι εν δυνάμει ψηφοφόροι περισσότερο του Ομπάμα.

 

Γιώργος Σμυρνής

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.