ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί η Βουλγαρία απειλεί την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων

11:06 - 08 Νοε 2012
Γιώργος Σμυρνής

Γράφει ο Γιώργος Σμυρνής

Όποιος νομίζει ότι μόνο η Ελλάδα είναι η χώρα των Βαλκανίων που έχει ανοιχτά διπλωματικά ζητήματα με την Π.Γ.Δ.Μ. μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσει. Τις τελευταίες ημέρες και σημαντικοί πολιτικοί της Βουλγαρίας εκφράζουν μια ρητορική αρκετά επιθετική προς την πλευρά των Σκοπίων, απειλώντας και την ευρωπαϊκή τους πορεία

Οι Βούλγαροι κατηγορούν τα Σκόπια ότι κάνουν μια προσπάθεια διαστρέβλωσης της ιστορίας, καθώς και οικειοποίησης ηρώων της βουλγαρικής ιστορίας από το νεοσύστατο κράτος. Από την πλευρά της, η ΠΓΔΜ έχει υιοθετήσει μια σκληρή ρητορική εναντίον της Βουλγαρίας τον τελευταίο καιρό, ενώ και η βουλγαρική πλευρά αντιπαρατίθεται με εξίσου σκληρό διπλωματικό ροκ. Η Σόφια παρουσιάζει αντιφάσεις στο θέμα- κάτι που συνηθίζεται στην διεθνή διπλωματία έτσι κι αλλιώς. Άλλοτε υποστηρίζει ότι είναι προς το συμφέρον της σταθερότητας της περιοχής των Βαλκανίων, άρα και στο δικό της, η ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ και άλλοτε απειλεί ότι θα βάλει πάγο σε αυτήν. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο: γιατί την ενδιαφέρει η σταθερότητα στην περιοχή και εθνικιστικές εξάρσεις και αλυτρωτικές τάσεις από την πλευρά των Σκοπίων βάζουν εμπόδια σε αυτόν τον στόχο.

Η δήλωση του προέδρου Ρόσεν Πλέβνελιεφ, ότι η Σόφια «δεν μπορεί να εκδώσει ευρωπαϊκό πιστοποιητικό στην κυβέρνηση των Σκοπίων, η οποία προωθεί και επιβάλλει συστηματικά την ιδεολογία του μίσους προς τη Βουλγαρία» είχε ευρύτατο αντίκτυπο στη γειτονική χώρα. Ακόμη, η Βουλγαρίας που θέτει προϋποθέσεις για την πρόοδο της ΠΓΔΜ σε ό,τι αφορά την πορεία ένταξής της στην ΕΕ σύμφωνα με το κοινοτικό δελτίο «Αζάνς Ερόπ», παραθέτοντας δηλώσεις αξιωματούχων της χώρας σύμφωνα με τις οποίες τα Σκόπια δεν είναι ακόμη έτοιμα να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Η κόντρα ανάμεσα στην Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ έχει ιστορικές ρίζες που ξεκινούν από τις αρχές του 20ου αιώνα. Με το τέλος του δεύτερου Βαλκανικού Πολέμου η περιοχή που σήμερα αποτελεί την ΠΓΔΜ εντάχθηκε στην Γιουγκοσλαβία. Ο λόγος ήταν ότι οι Βούλγαροι είχαν ανοίξει πολλά μέτωπα κι όποιος το κάνει αυτό, συνήθως ηττάται, όσο καλό στρατό και να έχει. Και έτσι η συγκεκριμένη περιοχή, στην οποία κυριαρχούσαν βουλγαρικής καταγωγής πληθυσμοί, πέρασε στην γιουγκοσλαβική πλευρά.

Η μακεδονική εθνική συνείδηση σε μεγάλο βαθμό εκκολάφθηκε μέσα στο πλαίσιο της γιουγκοσλαβικής διοίκησης- και κυρίως επί Τίτο- προκειμένου να λειτουργήσει ως αντίβαρο της βουλγαρικής εθνικής ταυτότητας. Κι αυτή η ρήξη υπάρχει και σήμερα, που η ΠΓΔΜ είναι αυτόνομο κράτος, τόσο σε επίπεδο των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, όσο και σε επίπεδο εθνικής ταυτότητας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.