ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ούτε οι Πορτογάλοι λατρεύουν την Μέρκελ!

11:29 - 13 Νοε 2012
Γιώργος Σμυρνής

Γράφει ο Γιώργος Σμυρνής

Η Μέρκελ επισκέφθηκε και την Πορτογαλία σε μία επίσκεψη, που έμοιαζε με επανάληψη αυτής που είχε κάνει στην Ελλάδα και η οποία απλώς πραγματοποιήθηκε σε άλλη χώρα. Είπε κάποια καλά λόγια, μίλησε με συμπόνια για τους άνεργους και όσους πληρώνουν το μάρμαρο της λιτότητας. Παράλληλα, τόνισε ότι η χώρα βελτίωσε τις συνθήκες σε ό,τι αφορά την μελλοντική οικονομική της ανάπτυξη. Ήταν μια κίνηση στήριξης στην κυβέρνηση της χώρας που εφαρμόζει την πολιτική λιτότητας που έχουν χαράξει οι Γερμανοί, για να συνεχίζουν να χρηματοδοτούν τις διασώσεις.

Είχε προηγηθεί συνέντευξή της Μέρκελ στην πορτογαλική τηλεόραση, στην οποία απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του πορτογαλικού μνημονίου και έδωσε εύσημα για την πορεία της εφαρμογής του από την κυβέρνηση Κοέλιου. Όταν ρωτήθηκε αν η Πορτογαλία χρειάζεται ένα νέο πακέτο διάσωσης, όπως υποστηρίζουν μερικοί οικονομολόγοι, η Μέρκελ απάντησε: «Δεν έχω αυτή την άποψη». Επομένως, η επίσκεψή της ήταν μόνο για καλά λόγια και όχι για δώρα στην πορτογαλική κυβέρνηση.

Οι Πορτογάλοι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις εναντίον της Γερμανίδας Καγκελαρίου, όπως είχε συμβεί και στην Ελλάδας. Πορτογάλοι διαδηλωτές που αντιδρούν στα μέτρα λιτότητας έντυσαν τα αγάλματα της Λισαβόνας στα μαύρα, με αφορμή την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ στην Πορτογαλία. Επίσης, έκαψαν μια μαριονέτα με την μορφή της Μέρκελ.

Τα συνθήματα που ταυτίζουν την Μέρκελ με το ναζισμό, τα οποία βλέπουμε στην Ελλάδα, υπήρχαν και στην Πορτογαλία, όπως αποκαλύπτει ιδιαίτερα ο αγγλικός τύπος και η Daily Mail. Δεν είναι, λοιπόν, μόνο οι Έλληνες που το κάνουν αυτό. Και όπως έχει πει ο πολύς Χέλμουτ Σμιντ (πρώην αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών και καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας από το 1974 έως το 1982), είναι λυπηρό να ταυτίζεται η Μέρκελ με το ναζισμό, αλλά γι' αυτό φταίει η ίδια και η πολιτική που εφαρμόζει στις χώρες του Νότου.

Ωστόσο, δεν υπήρξαν σοβαρά έκτροπα, ενώ οι αριθμοί των διαδηλωτών δεν ήταν πάρα πολύ μεγάλοι. Ήταν δύσκολο να υπάρξουν, άλλωστε, έκτροπα, καθώς η κυβέρνηση είχε κινητοποιήσει χιλιάδες αστυνομικούς στους δρόμους, προς αποφυγή κάποιου παρατράγουδου.

Βλέπουμε ότι η Μέρκελ δεν είναι ιδιαίτερα συμπαθής ούτε στους Έλληνες, ούτε στους Πορτογάλους. Γενικά, οι λαοί που πλήττονται από την πολιτική λιτότητας, την οποία έχουν επιβάλει οι Γερμανοί δεν έχουν λόγο να συμπαθούν την καγκελάριο της Γερμανίας.

Όμως, την συμπαθεί ο γερμανικός λαός. Τα ποσοστά των χριστιανοδημοκρατών είναι σημαντικά υψηλότερα έναντι των σοσιαλδημοκρατών, ενώ η προσωπική δημοτικότητα της γερμανίδας καγκελαρίου είναι 20 σχεδόν μονάδες ανώτερη από αυτήν του αντιπάλου της αρχηγού των σοσιαλδημοκρατών Περ Στάινμπρουκ, με ποσοστό 53% έναντι 36%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για το τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Κι η συμπάθεια των Γερμανών είναι αυτό που ενδιαφέρει την Μέρκελ, καθώς αυτό χρειάζεται για να επανεκλεγεί καγκελάριος στις εκλογές του 2013.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.