ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αίγυπτος: Από την Χαμάς στον «χαμό»!

11:08 - 26 Νοε 2012
Γιώργος Σμυρνής

Γράφει ο Γιώργος Σμυρνής

Η Αίγυπτος κι ο ηγέτης της Μοχάμεντ Μόρσι κέρδισαν πόντους διεθνώς επίπεδο για την διαμεσολάβησή τους ανάμεσα σε Χαμάς και Ισραήλ, προκειμένου να επιτευχθεί ο τερματισμός της σύγκρουσης στην Λωρίδα της Γάζας. Και δεν πέρασε μια μέρα και ακολούθησε σοβαρή σύγκρουση στο εσωτερικό της Αιγύπτου, με την αντιπολίτευση να αντιδρά σθεναρά στις υπερεξουσίες που δίνει στον εαυτό του ο πρόεδρος της χώρας και την μουσουλμανική συμμαχία να προβαίνει σε αντισυγκεντρώσεις υποστήριξης του Μόρσι.

Είναι γεγονός ότι σημαντικοί παίχτες στην διεθνή διπλωματική σκακιέρα, όπως οι Αμερικανοί, έδωσαν τα συγχαρητήρια τους στον Μόρσι, για την συμβολή του στην επίτευξη της εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς. Η Αίγυπτος, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης αλλά και της ικανότητας να μπορεί να μιλήσει με τους Παλαιστίνιους από την αρχή είχε θεωρηθεί παράγοντας κλειδί για την επίτευξη εκεχειρίας. Το ότι οδηγηθήκαμε τελικά στην εκτόνωση της έντασης αποδόθηκε σε σημαντικό βαθμό από τον διεθνή παράγοντα στην συμβολή της Αιγύπτου.

Κι εκεί που ο Αιγύπτιος Πρόεδρος είχε θεωρηθεί ως ένας «ειρηνοποιός» για το εξωτερικό, έβαλε «φωτιά» στο εσωτερικό της χώρας, με τον προεδρικό διάταγμα που εξέδωσε και σύμφωνα με το οποίο ενισχύει τις εξουσίες του και καθιστά εαυτόν σχεδόν απρόσβλητο, δίνει ασυλία στη συντακτική εθνοσυνέλευση και διατάζει την επανεκδίκαση υποθέσεων αξιωματούχων του καθεστώτος Μουμπάρακ.

Σε διαδηλώσεις προχώρησε η αιγυπτιακή αντιπολίτευση αντιδρώντας στην κίνηση

Για δυναστική λογική μίλησε ο αρχηγός Μοχάαμεντ ελ Μπαραντέι. Και οι δικαστές αντιδρούν, μιλώντας για άνευ προηγουμένου επίθεση με στόχο την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, ενώ κάλεσαν τον Πρόεδρο της Αιγύπτου να αποσύρει το επίμαχο διάταγμα.

Όμως η ένταση των διαδηλώσεων από την αντιπολίτευση ήταν αυτή που έκανε την πιο ισχυρή αίσθηση ότι το κλίμα δυναμιτίζεται επικίνδυνα στην Αίγυπτο, θυμίζοντας μέρες επανάστασης εναντίον του Μουμπάρακ. Ο ίδιος ο πρόεδρος Μόρσι, απαντώντας στην αντίδραση της αντιπολίτευσης, υπεραμύνθηκε της πολιτικής του επιλογής μιλώντας σε αντισυγκέντρωση της μουσουλμανικής αδελφότητας. Αυτό από πολλούς θεωρήθηκε επίσης κίνηση πόλωσης, καθώς δεν απευθύνθηκε, ως πρόεδρος της Αιγύπτου, στο σύνολο του Αιγυπτιακού λαού, μέσω ενός τηλεοπτικού διαγγέλματος, αλλά μίλησε σε οπαδούς του κόμματος του, σαν να έβγαζε λόγο σε προεκλογική συγκέντρωση.

Παράλληλα, οι συγκρούσεις μέσα στο σαββατοκύριακο εντάθηκαν, με τις συγκεντρώσεις και τις αντισυγκεντρώσεις, με αποτέλεσμα να έχουμε έναν νεκρό δεκαπεντάχρονο, μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ενώ οι τραυματίες συνολικά έχουν φτάσει τους 500.

Φαίνεται ότι ο Μόρσι κινείται επιθετικά, καθώς βιάζεται να επιτύχει πολιτικές αλλαγές τώρα που είναι νωρίς και η λαϊκή εντολή από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 είναι νωπή. Είναι μια συνήθης στρατηγική νέων πολιτικών δυνάμεων, που έρχονται στην εξουσία, να πιέζουν για σαρωτικές αλλαγές νωρίς, για να μην χάσουν την δυναμική της στιγμής. Αυτά όλα, βέβαια, κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Το αν ο Μόρσι θα επιτύχει τους στόχους του και το ποιοί είναι αυτοί οι στόχοι, θα το δούμε στο μέλλον.

Αυτή την στιγμή γίνονται προσπάθειες αποκλιμάκωσης. Θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Αιγυπτίου προέδρου με το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Οι δικαστές είχαν κηρύξει αποχή από τα καθήκόντά τους, αλλά έχουν αφήσει ανοικτό ένα «παραθυράκι» για σύγκλιση, κρίνοντας ότι το επίμαχο διάταγμα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε αποφάσεις που άπτονται «θεμάτων εθνικής κυριαρχίας» -δεν το απορρίπτουν δηλαδή εξ ολοκλήρου.

Από την άλλη πλευρά, η αιγυπτιακή προεδρία ανέφερε ότι τα επίμαχα μέτρα είναι «προσωρινά», λέγοντας πως ο Μοχάμεντ Μόρσι επιθυμεί διάλογο με τα πολιτικά κόμματα για να εξευρεθεί «κοινό έδαφος» για την κατάρτιση του νέου Συντάγματος. Η αντιπολίτευση πάντως παραμένει τουλάχιστον επιφυλακτική απέναντι στον Μόρσι. Ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι είχε αποκλείσει το διάλογο εάν δεν ακυρωθεί το διάταγμα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.