ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιασέρ Αραφάτ: Πέθανε από φυσικά αίτια ή δηλητηριάσθηκε;

11:54 - 27 Νοε 2012
Γιώργος Σμυρνής

Γράφει ο Γιώργος Σμυρνής

Ο θρυλικός Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος έχει πεθάνει το Νοέμβριο του 2004, ξαναήρθε στο προσκήνιο. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι μπορεί να έπεσε θύμα δηλητηρίασης με ραδιενέργεια. Για το λόγο αυτό ολοκληρώθηκε η εκταφή της σορού του Γιασέρ Αραφάτ.

Ήδη από τον Αύγουστο Γάλλοι δικαστές ξεκίνησαν έρευνα για ανθρωποκτονία του Παλαιστίνιου ηγέτη. Η απόφασή τους αυτή οφείλεται στην ανακοίνωση ελβετικού ινστιτούτου ότι ανακάλυψε υψηλά επίπεδα ραδιενεργού πολώνιου 210 στα ρούχα του.

Συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο Ραδιοφυσικής στην Λωζάνη είχε εντοπίσει πολύ υψηλά επίπεδα σε πολωνίου σε ρούχα του Αραφάτ. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μια κυλίδα ούρων σε εσώρουχό του υπολογίσθηκε σε μια ποσότητα ραδιενέργειας 20 φορές μεγαλύτερη από εκείνη που θα μπορούσε να σκοτώσει έναν μέσο άνθρωπο.

Η ιστορία ξεκίνησε από μια δημοσιογραφική έρευνα του δικτύου Αλ Τζαζίρα, το οποίο απέσπασε από την 49χρονη χήρα του Αραφάτ προσωπικά του αντικείμενα και ρούχα και τα έστειλε να ελεγχθούν από το συγκεκριμένο ινστιτούτο. Αυτό έγινε στο πλαίσιο μιας εννεάμηνης έρευνας του καναλιού για τα αίτια του θανάτου του επαναστατικού και στην συνέχεια πολιτικού ηγέτη των Παλαιστινίων.

Η ίδια η χήρα του ηγέτη Σούχα Αραφάτ ζήτησε από το γαλλικό δικαστήριο να διερευνήσει την υπόθεση, ενώ θεωρεί ότι κάποιος σαν τον Γιασέρ Αραφάτ δεν πεθαίνει τόσο εύκολα, επειδή το σώμα του ξαφνικά σταματάει, ακόμα κι αν είναι 75 ετών. Βέβαια, η άποψη αυτή της χήρας είναι λίγο μεταφυσική, καθώς και οι πολιτικοί ηγέτες υφίστανται την φθορά του χρόνου, αλλά όμως υπάρχουν πλέον στοιχεία για να στηρίξουν την υποψία της ότι ο σύζυγος της δολοφονήθηκε.

Μένει να αποδειχθεί από την αυτοψία ότι όντως υπάρχει δολοφονική ενέργεια- που μένει να το δούμε, γιατί άλλο να βρίσκεις ραδιενέργεια στα ρούχα ενός νεκρού μετά από 8 χρόνια, που μπορεί και κάποιος να είχε πρόσβαση σε αυτά και άλλο να βρεις το ίδιο δηλητήριο και στο πτώμα του. Κατηγορίες έχουν διατυπωθεί στο παρελθόν και εναντίον του Ισραήλ, αλλά και εναντίον εσωτερικών πολιτικών του αντιπάλων, ενώ είχαν διατυπωθεί και άλλες θεωρίες, ότι ο Αραφάτ πέθανε από Aids, ή ότι η χήρα του είχε κάποια εμπλοκή στον θάνατό του. Ο θάνατος ενός ηγέτη γίνεται συχνά αντικείμενο συνωμοσιολογικών θεωριών.

Ιστορίες για τον θάνατο ηγετών που δολοφονήθηκαν από δηλητηρίαση, χωρίς να εξιχνιασθούν, κυκλοφορούν εδώ και πολλά χρόνια. Υπάρχουν θεωρίες ότι ο Στάλιν, που πέθανε από εγκεφαλικό, στην πραγματικότητα δολοφονήθηκε, ενώ μια πρόσφατη θεωρία, ενός Σλοβένου ιστορικού Ζόζε Πίργιαβετς, υποστηρίζει ότι πίσω από τον θάνατό του κρύβεται συνωμοσία του Τίτου. Και μάλιστα ότι ήταν η απάντηση του Γιουγκοσλάβου ηγέτη στις 22 απόπειρες που έκανε εναντίον του ο Στάλιν. Άλλες θεωρίες, υποστηρίζουν ότι ο Στάλιν δηλητηρίασε τον Λένιν. Φήμες ακούγονται για δηλητηρίαση του Κορεάτη Αυτοκράτορα Gojong από τους Ιάπωνες, του Βραζιλιάνου προέδρου João Goulart, ακόμα και για μερικούς πάπες υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες φήμες ότι εξοντώθηκαν με αυτόν τον τρόπο. Τώρα, πόσα από αυτά ισχύουν και πόσα είναι αποκυήματα της φαντασίας και θεωριών συνωμοσίας που τραβάνε την προσοχή του κοινού, κανείς δεν πρόκειται να μάθει.

Ένα ανάλογο περιστατικό πρόσφατα εμφανίσθηκε και στην Τουρκία με τον Τουργκούτ Οζάλ, τον όγδοο πρόεδρο της χώρας, του οποίου τα λείψανα αποτελούν αντικείμενο έρευνας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ιατροδικάστες ανακάλυψαν 4 διαφορετικά δηλητήρια στον οργανισμό του. Ο Οζάλ πέθανε πριν από 19 χρόνια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.