ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κάτι πρέπει να γίνει με την οπλοκατοχή στην Αμερική!

11:04 - 17 Δεκ 2012
Γιώργος Σμυρνής

Γράφει ο Γιώργος Σμυρνής

Το τραγικό συμβάν στο Κονέκτικατ, με τον Άνταμ Λάντζα, ο οποίος σκότωσε τη μητέρα του και μετά πήγε κι εξόντωσε 20 παιδιά 6 και 7 ετών και άλλους έξι ενήλικες στο δημοτικό σχολείο, δείχνει πόσο έντονο είναι το πρόβλημα της οπλοκατοχής στην Αμερική.

Ιδίως όταν ένας άνθρωπος με τέτοια ψυχολογικά θέματα μπορεί να έχει στην διάθεση του πολεμικό όπλο, όπως το .223 Bushmaster της φωτογραφίας.bush17

Είχε επίσης άλλα δύο πιστόλια και φορούσε και αλεξίσφαιρο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες πυροβόλησε τουλάχιστον 100 φορές πριν αφαιρέσει και την δική του ζωή. Αυτό σημαίνει ότι γέμισε και ξαναγέμισε αρκετές φορές το όπλο του, ενώ τα θύματά του έχουν πολλαπλά τραύματα- τα πυροβόλησε δηλαδή πολλές φορές. Κι αν σκεφτούμε πόσο μικρό είναι το σώμα ενός εξάχρονου, αναρωτιόμαστε ακόμα περισσότερο για την αγριότητα αυτού του εγκλήματος.

Οι νόμοι στο Κονέκτικατ είναι αυστηροί, αλλά αυστηροί για τα αμερικανικά στάνταρντ. Δηλαδή, πρέπει να είσαι 21 ετών και άνω (ο θύτης ήταν 20 χρονών). Αλλά βρήκε τα όπλα από την μητέρα του, η οποία είχε πάθος με αυτά. Είναι όμως περίεργο, για τα δικά μας τουλάχιστον νομικά ήθη, το να έχουν στην διάθεση τους τέτοιου τύπου όπλα πολίτες. Στην Αμερική δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς υπάρχει μια τεράστια και πολύ ισχυρή παράδοση οπλοκατοχής. Σε έναν πληθυσμό 313 εκατομμυρίων ανθρώπων, τα όπλα που έχουν στην κατοχή τους οι πολίτες φτάνουν τα 270 εκατομμύρια. Και δεν είναι μόνο πιστόλια ή κυνηγετικά τουφέκια, αλλά και πολεμικά όπλα.

Πριν μερικούς μήνες είχε προηγηθεί το τραγικό γεγονός στον κινηματογράφο του Κολοράντο, με τον παρανοϊκό wannabe Joker διδακτορικό φοιτητή ψυχιατρικής Τζέιμς Χολμς, που βρέθηκε να έχει στην κατοχή του τέσσερα όπλα και προκάλεσε μακελειό σε κινηματογράφο που έκανε πρεμιέρα τον Μπάτμαν στην Αμερική. Και πιο πριν είχαν γίνει κι άλλα περιστατικά ομαδικής εξόντωσης σε πανεπιστήμια και αλλού.  

Το θέμα δύσκολα διευθετείται, καθώς μεγάλο μέρος των Αμερικανών πιστεύει ότι είναι κατοχυρωμένο τους δικαίωμα να έχουν ό,τι όπλα θέλουν. Έχει να κάνει με την παράδοσή τους, αλλά και την αυτοπροστασία τους. Όμως τα πολεμικά όπλα, ιδίως, και οι σφαίρες που διαπερνούν αλεξίσφαιρα γιλέκα (οι λεγόμενες cop killers) είναι ένα στοιχείο που δείχνει την τεράστια υπερβολή του φαινομένου στην Αμερική. Ο Κλίντον, που προσπαθούσε να επιβάλει έναν κάποιο έλεγχο στα όπλα, είχε πει το αμίμητο στις αντιδράσεις των κυνηγών σχετικά με τις απαγορεύσεις για τις σφαίρες cop killers, που προωθούσε: «Δηλαδή τι πρόβλημα έχουν οι κυνηγοί και θέλουν τέτοιες σφαίρες; Μήπως φοράνε αλεξίσφαιρα τα ελάφια;»

Το θέμα έχει και κομματικές διαστάσεις, με τους δημοκρατικούς σε γενικές γραμμές να είναι υπέρ μιας ρύθμισης της οπλοκατοχής, ενώ τους ρεπουμπλικάνους να υποστηρίζουν την ελευθερία σε αυτό το κομμάτι. Ο Ομπάμα είναι φανερό ότι θέλει να θέσει το ζήτημα σε συζήτηση. Κι ίσως η συγκυρία να είναι η πλέον κατάλληλη, καθώς το έγκλημα ήταν πρωτόγνωρο ως προς την ηλικία των θυμάτων (τα παιδάκια ήταν όλα 6 και 7 ετών).

Αλλά πάντα θα υπάρχουν αντιδράσεις. Κάποιοι αντιτείνουν ότι τέτοια φονικά είναι λόγος για να υπάρχουν περισσότερα όπλα, όχι λιγότερα, ώστε να μπορούν οι αθώοι πολίτες να προστατευθούν από τον όποιο ψυχοπαθή. Αυτό το επιχείρημα στην περίπτωση της σφαγής στο δημοτικό σχολείο, με τόσο μικρά παιδάκια, συνεπάγεται ότι τα όπλα θα πρέπει να τα έχουν οι δάσκαλοι. Επομένως θα μιλάμε για δασκάλους- σερίφηδες, που εκτός από την διδακτική τους εκπαίδευση, θα πρέπει να εκπαιδεύονται και στην χρήση όπλων. Ή, αν πάρουμε το άλλο παράδειγμα, της σφαγής στο κινηματογράφο του Κολοράντο, οι σινεφίλ θα πρέπει να πηγαίνουν οπλισμένοι στο σινεμά.

Αυτές είναι ακραίες καταστάσεις κοινωνίας- ζούγκλας. Επίσης, μπορεί να οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερο αιματοκύλισμα σε συνθήκες σύγχυσης, που δεν θα ξέρεις ποιός πυροβολεί ποιόν.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:42 - 17 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.