ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από τον πρώτο Αφροαμερικανό Πρόεδρο στον πρώτο Αφρικανό Πάπα;

10:30 - 15 Φεβ 2013
Γιώργος Σμυρνής

Γράφει ο Γιώργος Σμυρνής

Η εποχή μας μοιάζει έτοιμη να σπάσει αρκετά ταμπού. Είναι θετικό και σε συμβολικό ακόμα επίπεδο, να βλέπεις ότι δεν υπάρχει ένα μόνο χρώμα που μονοπωλεί θέσεις εξουσίας, που αφορούν πολυπολιτισμικές ομάδες ανθρώπων.

Το ξεκίνημα έγινε με τις ΗΠΑ. Κάποιοι, που έχουν ζήσει την Αμερική και τους Αμερικανούς, θεωρούσαν αδιανόητο πριν μερικά χρόνια το να γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ ένας αφροαμερικανός. Κι όμως ο Ομπάμα τους διέψευσε κι έγινε ο πρώτος έγχρωμος πρόεδρος της Αμερικής, ενώ ανανέωσε την θητεία του.

Τώρα, με την απρόσμενη παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου 16ου, υπάρχει υψηλή πιθανότητα να είναι ο νέος Πάπας Αφρικανός. Μάλιστα, οι εταιρείες στοιχημάτων δίνουν μέσα στα φαβορί έναν καρδινάλιο από την Γκάνα, τον Peter Turkson. Ο καρδινάλιος από την Γκάνα, θεωρείται ικανός στην επικοινωνία και η ηλικία του- 64 ετών- είναι ένα από τα ατού του, αν αναλογιστεί κανείς ότι ένα από τα βασικά προβλήματα του Βενέδικτου ήταν ότι κατά την εκλογή του το 2005 έκλεινε ήδη τα 78 του έτη.

Πολλοί αναλυτές, την εποχή που εξελέγη ο Πάπας Βενέδικτος 16ος , είχαν επισημάνει στα media πως ήταν επιθυμία των εκλογέων να μην επιλεγεί ένας κληρικός που θα έμενε στην παπική έδρα για δεκαετίες. Τότε είχαν επηρεαστεί από την πολύχρονη παραμονή του Πολωνού Ιωάννη Παύλου του Δεύτερου στην παπική έδρα για σχεδόν 30 χρόνια. Από αυτήν την άποψη ο Πάπας Βενέδικτος δικαίωσε την επιλογή τους και με το παραπάνω. Όχι μόνο δεν συμπλήρωσε δεκαετία στην παπική έδρα, αλλά αποχώρησε όσο ήταν ακόμα στην ζωή, όντας ο πρώτος πάπας που παραιτείται από τον θόκο του από το 1415!

Τώρα, φαίνεται πως τα κριτήρια άλλαξαν ριζικά. Ίσως το ότι η παπική εκκλησία αντιμετωπίζει ακόμα σημαντικές πιέσεις από την κοινή γνώμη, λόγω του μεγάλου σκανδάλου για την παιδοφιλία κληρικών, να κάνει τους ιθύνοντες να θεωρούν χρήσιμο έναν πιο νεαρό και δραστήριο πάπα στην Έδρα, που να μπορεί να συγκρουστεί και να σπάσει διάφορα αποστήματα.Ή ίσως το μοντέλο του γερασμένου πάπα να μην φάνηκε τόσο λειτουργικό.

Όσο για το αν ο νέος Πάπας θα είναι από την Ευρώπη ή από τον υπόλοιπο κόσμο, είτε την Αφρική, είτε την Λατινική Αμερική, θα έχει να κάνει με κριτήρια που κυρίως σχετίζονται με το πόσο αντιπροσωπευτική είναι η ηγεσία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σε σχέση με το ποίμνιό της. Στην Λατινική Αμερική κυρίως, αλλά και στην Αφρική, η καθολική εκκλησία έχει τεράστιο μέρος του ποιμνίου της, το οποίο φτάνει τα 1,2 δισεκατομμύρια πιστούς.

Με αυτή τη λογική, ίσως η πιο εύλογη επιλογή θα ήταν ένας Πάπας από την Λατινική Αμερική, η οποία κυριαρχεί σε καθολικούς (41,3% με 483 εκατ. πιστούς). Ακολουθεί η Ευρώπη με 23,7% (277 εκατ.). Τρίτη είναι η Αφρική με ποσοστό 15,2% (177 εκατ) και τέταρτη η Ασία με 11,7% του πληθυσμού (137 εκατ.).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.