ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Αργεντίνος Ιησουίτης χωρίς αυτοκίνητο είναι ο νέος Πάπας

Αργεντίνος Ιησουίτης χωρίς αυτοκίνητο είναι ο νέος Πάπας

11:57 - 14 Μαρ 2013
Γιώργος Σμυρνής

Γράφει ο Γιώργος Σμυρνής

Δημογραφικά και ηθικά κριτήρια επικράτησαν στην νέα επιλογή Πάπα και ο 76χρονος Αργεντινός καρδινάλιος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο είναι ο νέος ποντίφικας. Ονομάζεται Φραγκίσκος προς τιμήν του Φραγκίσκου της Ασίζης.

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποτελεί μια ενδιαφέρουσα επιλογή, σε πολλά επίπεδα. Κατ΄αρχάς, δεν επιβεβαίωσε τα φαβορί. Ο Αργεντινός Καρδινάλιος ήταν σίγουρα αουτσάιντερ, λόγω της νοοτροπίας του, που τον κρατούσε μακριά από τα κέντρα εξουσίας του Βατικανού, αλλά και λόγω της ηλικίας του. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα επιλεγεί ένας νεότερος Πάπας αυτή την φορά, σε σχέση με τον (ηλικίας 78 ετών, όταν έλαβε το χρίσμα) Πάπα Βενέδικτο. Αντ' αυτού, ο Πάπας Φραγκίσκος είναι 76 ετών, μόλις 2 χρόνια δηλαδή νεότερος από την ηλικία του Βενέδικτου το 2005. Η στροφή προς γηραιούς Πάπες αποδεικνύεται μια σταθερή επιλογή του κονκλαβίου, καθώς, όπως φαίνεται, δεν επιθυμούν έναν ποντίφικα που θα μείνει για δεκαετίες στην παπική έδρα.

Το άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι τα δημογραφικά κριτήρια της επιλογής. Αν και υπήρχε φαβορί από την Λατινική Αμερική, ένας Βραζιλιάνος καρδινάλιος, τελικά επελέγη Αργεντίνος. Πάντως, Λατινοαμερικάνος. «Με αυτή τη λογική, ίσως η πιο εύλογη επιλογή θα ήταν ένας Πάπας από την Λατινική Αμερική, η οποία κυριαρχεί σε καθολικούς (41,3% με 483 εκατ. πιστούς)» είχα γράψει σε παλιότερο άρθρο μου. Αν και οι περισσότεροι πιθανολογούσαν ότι ο νέος Πάπας θα είναι Ιταλός ή Αφρικανός, τελικά αυτές οι προβλέψεις έπεσαν έξω. Από την άλλη, ο πατέρας του Πάπα Φραγκίσκου είναι Ιταλός μετανάστης στην Αργεντινή - οπότε και οι Ιταλοί έχουν έναν λόγο να είναι ικανοποιημένοι.
Το γεγονός ότι ο νέος Πάπας είναι από την Λατινική Αμερική, χαιρετίσθηκε ακόμα και από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος έστειλε τις «θερμότερες ευχές» από μέρους του αμερικανικού λαού στον νεοεκλεγμένο ποντίφικα, χαιρετίζοντάς τον ως τον «πρώτο Πάπα από την Αμερική».
Πάντως, το ηθικό κριτήριο είναι αυτό που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, λόγω των σκανδάλων που ταλαιπωρούν την Καθολική Εκκλησία. Ο νέος Πάπας είναι Ιησουίτης, είχε σπουδάσει χημεία πριν αφοσιωθεί στην θρησκεία. Είναι πάρα πολύ λιτός άνθρωπος, φανατικά προσκολλημένος στον λόγο του Θεού. Δεν έχει σοφέρ, αλλά πηγαίνει με το λεωφορείο. Δεν ζει σε κάποιο μέγαρο στην Αργεντινή, αλλά σε ένα διαμέρισμα και μαγειρεύει το δικό του φαγητό. Είναι ένας άνθρωπος του λαού, που έχει μιλήσει πολλές φορές εναντίον της ανισότητας και της ανάγκης για έναν πιο λιτό βίο. Μάλιστα, οι Αργεντίνοι δεν τον αποκαλούσαν καρδινάλιο, αλλά «πατέρα». Από την άλλη, βέβαια, σε θέματα όπως τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων ή οι εκτρώσεις, ακολουθεί πιστά την συντηρητική γραμμή των προκατόχων του.
Ίσως ένας τέτοιος λιτοδίαιτος κληρικός με ηθικό ανάστημα χρειαζόταν σε αυτήν την θέση, λόγω των μεγάλων τραπεζικών και παιδεραστικών σκανδάλων που ταλανίζουν την Καθολική Εκκλησία, αλλά και γιατί πάρα πολλοί καθολικοί υφίστανται τις συνέπειες της ανισότητας και της κρίσης του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Ο νέος Πάπας με τον βίο του δεν έχει δώσει δικαιώματα. Αλλά, το αν θα έχει το κουράγιο και την δύναμη να συγκρουστεί με το κατεστημένο του Βατικανού και να διορθώσει τα κακώς κείμενα, μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:56 - 14 Μαρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.