ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η κρίση στην Κορέα φέρνει πιο κοντά ΗΠΑ και Κίνα

10:24 - 15 Απρ 2013
Γιώργος Σμυρνής

Γράφει ο Γιώργος Σμυρνής

Η Βόρεια Κορέα έχει πολύ λίγους συμμάχους, αλλά η Κίνα ήταν παραδοσιακά ένας από αυτούς.

Για γεωπολιτικούς λόγους, η Κίνα δεν θέλει την ενσωμάτωση της Β. Κορέας από την υπό αμερικανική επιρροή- όπως εκτιμά- Νότια Κορέα. Είναι άλλωστε η χώρα που με την στρατιωτική της επέμβαση απέτρεψε την ήττα του κομμουνιστικού καθεστώτος της Πιόνγκγιανγκ στον πόλεμο της Κορέας.


Έτσι, στην περίοδο της κρίσης και της εμπορικής απομόνωσης της Β. Κορέας- εξαιτίας των διεθνών κυρώσεων- η Κίνα όχι μόνο δεν περιόρισε, αλλά αύξησε τις εμπορικές συναλλαγές με την γειτονική της χώρα. Ωστόσο, ούτε η Κίνα βλέπει με καλό μάτι την ακραία ρητορική του Κιμ Γιονγκ Ουν και τις απειλές για προληπτικά πυρηνικά πλήγματα στην Ν. Κορέα, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ. Η κινεζική πλευρά θεωρεί πως η Πιόνγκγιανγκ το έχει τραβήξει πολύ το σκοινί και δεν έχουν επίσημες επαφές από τον Νοέμβριο του 2012.


Η αμερικανική πλευρά ζητάει από τους Κινέζους να εντείνουν τις πιέσεις εις βάρος της Β. Κορέας, ώστε να επιτευχθεί ένα κοινό μέτωπο ενάντια στην πυρηνική απειλή που ενδεχομένως αποτελούν. Εκτιμούν, εξάλλου, ότι μια πίεση από τον ισχυρότερο σύμμαχο της Πιόνγκγιανγκ θα έχει καθοριστικά αποτελέσματα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο Ο Αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε ένα τριήμερο ταξίδι σε Νότια Κορέα, Κίνα και Ιαπωνία, το οποίο είχε ως στόχο την εξασφάλιση νέας δέσμευσης από τις τρεις χώρες για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και την επιστροφή της Β. Κορέας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.


Κατά την συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι και ζήτησε από την Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στην Βόρεια Κορέα για την αποκλιμάκωση της έντασης. Ο Κέρι φαίνεται ικανοποιημένος από τις συναντήσεις του με την κινεζική πλευρά, όπως φαίνεται και από δηλώσεις που έκανε μετά το πέρας του τριήμερου ταξιδιού του: «Και χαιρετίζουμε την ισχυρή δέσμευση της Κίνας στην αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου της Κορέας», δήλωσε ο Κέρι.


Σύμφωνα με πληροφορίες, μια εβδομάδα πριν είχε πραγματοποιήσει δήλωση ο Κινέζος Πρόεδρος Ξι Ζιπίνγκ στην οποία στρεφόταν ξεκάθαρα εις βάρος του καθεστώτος. ότι κανένα έθνος δεν θα πρέπει να ρίχνει μια περιοχή ή και ολόκληρο τον κόσμο στο χάος, για εγωιστικά οφέλη. Αν και δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στην Β. Κορέα, ήταν φανερό ότι αναφερόταν στην Πιόνγκγιανγκ. Αυτό δείχνει ότι η Κίνα δεν είναι πρόθυμη να στηρίξει την αποσταθεροποιητική για την γύρω περιοχή και εν τέλει την παγκόσμια οικονομία πολιτική της Βόρειας Κορέας.


Αυτό δείχνει ότι οι δύο υπερδυνάμεις, ΗΠΑ και Κίνα, σε αρκετά σημεία έχουν ταυτόσημα συμφέροντα. Καθώς αποτελούν τους πλέον ισχυρούς πόλους της παγκόσμιας οικονομίας και οι δύο χώρες έχουν πολλούς λόγους να επιθυμούν την οικονομική σταθερότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Θυμίζουμε ότι την περίοδο των αμερικανικών εκλογών το θέμα του ανταγωνισμού με την Κίνα το είχαν σηκώσει και τα δύο κόμματα και ιδίως οι ρεπουμπλικανοί. Ωστόσο, μετά τις εκλογές δεν φαίνεται στον ορίζοντα μια διάθεση ρήξης Ουάσιγκτον- Πεκίνου, αλλά αντίθετα επιδιώκονται συναινέσεις σε μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, όπως αυτό με την Βόρεια Κορέα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.