ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αν πάμε σε εκλογές για την ΕΡΤ είμαστε άξιοι της μοίρας μας!

09:37 - 17 Ιουν 2013
Γιώργος Σμυρνής

Γράφει ο Γιώργος Σμυρνής

Το κλείσιμο της ΕΡΤ αποδείχθηκε κίνηση πολιτικού ρίσκου από τον Αντώνη Σαμαρά, παρά το γεγονός ότι η δημόσια τηλεόραση δεν απολάμβανε μεγάλης εκτίμησης από το μεγαλύτερο μέρος του τηλεοπτικού κοινού. Πέρα από τις άμεσες απολύσεις, το να κλείνεις έναν οργανισμό ενημέρωσης δημιουργεί περίεργους συνειρμούς στην κοινή γνώμη –και όχι μόνο την ελληνική. Κυρίως όμως τεντώνει το σκοινί ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους.

Τον τελευταίο καιρό οι δύο μικροί εταίροι της κυβέρνησης νιώθουν ότι ο Σαμαράς «παίζει μπάλα» μόνος του και εισπράττει και όλα τα οφέλη. Και ότι με αυτόν τον τρόπο η ΝΔ κρατάει τις δυνάμεις της, ενώ οι άλλοι δύο πιέζονται δημοσκοπικά. Την υπόθεση του ρατσιστικού νομοσχεδίου έρχεται να διαδεχθεί το κλείσιμο της ΕΡΤ. Και τα δύο θέματα δεν είναι τόσο μεγάλα, ώστε να δείχνουν επαρκείς αιτίες για την προσφυγή στις κάλπες.

Η κυβέρνηση μπορεί να διαλυθεί, αν πραγματοποιηθούν οι απειλές και το οξύ κλίμα ανάμεσα στα 3 κόμματα της συγκυβέρνησης. Έτσι όμως όπως είναι η κατάσταση στην οικονομία, με τα τόσα αδιέξοδα, η χώρα μας δεν αντέχει να ξαναπάει σε μια εκλογική περιπέτεια. Όποιος και να  την χρεωθεί, ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο Κουβέλης, όλοι θα βγούμε χαμένοι.

Αν πάμε σε εκλογές για την ΕΡΤ, θα υπάρξουν διάφορα προβλήματα: Κατ’ αρχάς, είναι σχεδόν αδύνατο να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Θα χρειαστεί συνασπισμός κομμάτων. Αν ξανακερδίσει η Νέα Δημοκρατία, θα μοιάζει καμένο το χαρτί της συγκυβέρνησης με ΠΑΣΟΚ και ΔημΑρ. Με ποιόν θα κυβερνήσει τότε ο Σαμαράς; Με τους αντιμνημονιακούς Ανεξάρτητους Έλληνες  ή με την Χρυσή Αυγή;

Επίσης, είναι απίθανο να βγει η Νέα Δημοκρατία με ένα πειστικό μήνυμα συσπείρωσης των οπαδών της, του τύπου: «ή εμείς ή η καταστροφή της χώρας» (από τον Σύριζα και την έξοδο από το Ευρώ). Αυτό είχε δουλέψει στις προηγούμενες εκλογές. Είναι δύσκολα θα δουλέψει ξανά. Γιατί πώς θα μπορεί να υποσχεθεί σταθερότητα η Νέα Δημοκρατία με πειστικότητα, όταν θα πηγαίνει την χώρα σε πρόωρες εκλογές για ένα ζήτημα δευτερεύον, όπως αυτό της ΕΡΤ;

Και με δεδομένο ότι και το μήνυμα του Σύριζα είναι η απόλυτη ασάφεια, δεν υπάρχει και μια άλλη εναλλακτική που θα συσπειρώσει το εκλογικό σώμα. Επομένως, το ενδεχόμενο επανειλημμένων εκλογών και ακυβερνησίας είναι το πιο πιθανό.

Μέχρι στιγμής, τόσο το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, όσο και η ΕΡΤ, έφεραν τριγμούς στην συγκυβέρνηση, χωρίς να είναι τόσο μεγάλα θέματα. Λειτουργούν όμως σαν σταγόνες που ξεχειλίζουν το ποτήρι. Ο πρωθυπουργός ενεργεί όλο και περισσότερο μονομερώς, σαν σε μονοκομματική κυβέρνηση, με τους δυο άλλους εταίρους να βλέπουν ότι διαρκώς υποχωρούν στις δημοσκοπήσεις ενώ πιέζονται πολιτικά από τα στελέχη των κομμάτων τους.

Έτσι, ακόμα κι αν οι πρόωρες εκλογές για την ΕΡΤ (ένα σενάριο που μοιάζει παράλογο) τελικά αποφευχθούν, οι τρεις τους θα πρέπει να συγκυβερνήσουν για άλλα τρία χρόνια. Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια , θα βρεθεί τελικά μια πιο σοβαρή αφορμή για να ξεσπάσουν πρόωρες εκλογές.

Αν  δεν βρει έναν τρόπο ο Σαμαράς να κατευνάσει κάπως τους άλλους δύο- ίσως με έναν ανασχηματισμό, που θα βάλει κι άλλα στελέχη από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση- το μέλλον αυτής της κυβέρνησης δεν δείχνει ευοίωνο. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.