ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι είναι χειρότερο; Να σε πουν «προδότη» ή «διορισμένο απ’ το ΠΑΣΟΚ»;

10:03 - 18 Ιουλ 2013
Γιώργος Σμυρνής

Γράφει ο Γιώργος Σμυρνής

Της Κορέας έγινε στην ελληνική βουλή πάλι με την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, με σκηνές και διαλόγους άγριας... ομορφιάς. Κυβέρνηση και αντιπολιτευόμενα κόμματα αντάλλαξαν βρισιές, απειλές για κρεμάλες, κραυγές για προδοσία, ενώ έγιναν αναφορές και στα επίμαχα σημεία του άντρα.

Αυτό είναι το επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου, που, όπως σχολιάζουν τα κανάλια είναι πολύ χαμηλό και υποβαθμίζει τον θεσμό. Βέβαια, τα κανάλια και το φιλοθεάμον κοινό με τέτοιους διαλόγους «ψήνεται» να παρακολουθήσει τι γίνεται στην Βουλή. Πολύς κόσμος δεν πιστεύει πια τους πολιτικούς και δεν ελπίζει και πολλά από αυτούς, προτιμάει, νομίζω, να τους βλέπει να γίνονται μαλλιά κουβάρια, γιατί έτσι είναι πιο ψυχαγωγικοί. Ο ρόλος όμως της Βουλής δεν είναι να προσφέρει ψυχαγωγία, αλλά να παράγει πολιτική και να προσφέρει λύσεις. Και με αυτήν την διαρκή υποβάθμιση του επιπέδου της βουλής, τα πολιτικά θέματα θα προσεγγίζεται όλο και περισσότερο με όρους κουτσομπολιού, ενώ η παραπολιτική θα κυριαρχεί της πολιτικής.


Αυτό πάντως που μου έκανε περισσότερη εντύπωση ήταν ο διάλογος της Ραχήλ Μακρή με τον βουλευτή της Ν.Δ. Ιορδάνης Τζαμτζή. Αυτή κατηγορώντας την κυβέρνηση, φώναξε για «προδότες» και απείλησε «θα σας κρεμάσουμε». Από την πλευρά του ο βουλευτής... με υψηλό επίπεδο λόγου κι αυτός, την χαρακτήρισε διορισμένη από το ΠΑΣΟΚ και σύμφωνα με πληροφορίες (εκτός μικροφώνου, άρα και εκτός πρακτικών) είπε την γνωστή φράση «θα μας κλ... τα...»


Το περίεργο είναι ότι η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων απαιτεί να της ζητήσουν συγνώμη, αλλιώς απειλεί να προσφύγει στην Δικαιοσύνη, γιατί ο Τζαμτζής την χαρακτήρισε διορισμένη από το ΠΑΣΟΚ, αμφισβητώντας έτσι το αξιοκρατικό του διορισμού της μέσω ΑΣΕΠ.


Η ευαισθησία της πολιτικού με κάνει να αναρωτιέμαι: Τι είναι τελικά χειρότερο: να σε πουν προδότη ή διορισμένο από το ΠΑΣΟΚ; Για όποιον σκέπτεται λογικά και οι έννοιες στο μυαλό του έχουν κρατήσει το πραγματικό τους περιεχόμενο, το να σε χαρακτηρίσει κάποιος «προδότη» είναι μεγάλη ύβρις. Ενώ το να σε χαρακτηρίσουν διορισμένο από το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι τίποτα. Γιατί σε αυτήν την χώρα, ή η Νέα Δημοκρατία θα σε διόριζε ή το ΠΑΣΟΚ- είτε αξιοκρατικά είτε όχι. Αυτά τα δύο κόμματα κυβερνούσαν. Άλλωστε και το εκλογικό σώμα την ψήφισε και της έδωσε μια θέση στο κοινοβούλιο, για να φωνάζει προδότες και να απειλεί με κρεμάλες. Οπότε, αυτό που της είπε ο Τζαμτζής, επί της ουσίας δεν είναι βρισιά ή τουλάχιστον ωχριά μπροστά στο «προδότες» που είπε αυτή.


Υπάρχει, όμως, αυτή η κατάχρηση της έννοιας «προδοσία» που χρησιμοποιείται στις μέρες μας από τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης και από πάρα πολύ κόσμο, οπότε φαίνεται κανείς δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία σε αυτόν τον χαρακτηρισμό. Ενώ το «διορισμένος από το ΠΑΣΟΚ» είναι φαίνεται λιγότερο χρησιμοποιημένο, ως ... «ύβρις» και σοκάρει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.