ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αδεια ταμεία

02:09 - 02 Ιαν 2009
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Την τελευταία στιγμή και με τα χίλια μύρια κόλπα προσπαθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να βρει δανεικά για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες τον Ιανουάριο. Τον πρώτο μήνα του νέου έτους η Ελλάδα πρέπει να δανειστεί 10 δισ. από τα 41 δισ. που θα χρειαστεί να δανειστεί ολόκληρο το 2009. Είναι δεδομένο ότι το επιτόκιο με το οποίο θα δανειστούμε θα είναι πολύ υψηλό. Περί αυτού δεν χωράει αμφιβολία. Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι αν θα βρεθούν θεσμικοί επενδυτές να μας δανείσουν ή αν θα χρειαστεί να καταφύγουμε σε άλλα δάνεια από κρατικά κεφάλαια της Κίνας ή της Ρωσίας ή αν θα επέμβει τελικά η Ευρωπαϊκή Ενωση για να αποφύγουμε την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή τη στιγμή είναι κυριολεκτικά τραγική, αφού τα δημόσια ταμεία είναι εντελώς άδεια. Καμία εκταμίευση δεν γίνεται από το Δημόσιο ούτε για εγκεκριμένα κονδύλια όπως οι επιδοτήσεις και οι υπηρεσίες στέλνουν καθημερινά αιτήματα για χρήματα στο υπουργείο Οικονομικών αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση.

Την ίδια στιγμή τα προβλήματα ρευστότητας των τραπεζών δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στην αγορά. Ακόμη και αν η κυβέρνηση μέσω του ΥΠΕΧΩΔΕ προχωρήσει τις αναθέσεις των δημοσίων έργων, οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να τα χρηματοδοτήσουν. Οι κατασκευαστικές εταιρείες ως σήμερα χρηματοδοτούσαν τα έργα που αναλάμβαναν με δανεικά από τις τράπεζες στις οποίες εκχωρούσαν τις συμβάσεις. Τώρα οι κατασκευαστές ανησυχούν ότι ούτε αυτός ο τρόπος χρηματοδότησης θα λειτουργήσει. Με τα δημόσια ταμεία άδεια, τις τράπεζες να αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, την οικοδομή παγωμένη, τη ναυτιλία να βυθίζεται και τον τουρισμό να περιμένει μεγάλο πλήγμα από την άνοιξη, η ελληνική οικονομία δεν έχει αυτή τη στιγμή να περιμένει τίποτε θετικό. Αντιθέτως, αν η διεθνής κρίση δεν ξεπεραστεί γρήγορα τα προβλήματα στην Ελλάδα θα χειροτερεύουν και η κρίση θα εκδηλωθεί με κύμα πτωχεύσεων και απολύσεων.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν είναι σε θέση ούτε να αντιμετωπίσει την κρίση ούτε να εκπονήσει ένα σχέδιο διάσωσης της οικονομίας και εξαντλεί τις προσπάθειές του στο να βρει δανεικά από το εξωτερικό. Η προσφυγή και στην εγχώρια αγορά για να βρεθούν χρήματα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ακόμη και αν χρειαστεί η ξαφνική επιβολή έκτακτων φόρων.

Γρηγόρης Νικολόπουλος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.