ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απαγωγές επιχειρηματιών

12:01 - 12 Ιαν 2009
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Παλιότερα κοροϊδεύαμε τους επιχειρηματίες που κυκλοφορούσαν με μπράβους. Θεωρούσαμε ότι κανείς δεν τους απειλεί και ότι οι φρουροί ήταν ένδειξη μεγαλομανίας. Δυστυχώς τα γεγονότα μας διαψεύδουν. Η απαγωγή του Περικλή Παναγόπουλου λίγους μήνες μετά την απαγωγή του Μυλωνά, αποδεικνύει ότι υπάρχει πλέον οργανωμένη σπείρα απαγωγέων επιχειρηματιών, ενδεχομένως και περισσότερες από μία. Η εγκληματικότητα στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατακόρυφα και από ότι έλεγε πρόσφατα ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοίδης, στην Αθήνα γίνεται ένας φόνος την ημέρα, οι ληστείες πλέον είναι ένοπλες, ενώ και το φαινόμενο με τις επιθέσεις κατά αστυνομικών με Καλάσνικοφ δείχνει αν μη τι άλλο ότι κάποιοι έχουν αποθρασυνθεί. Πριν εβδομάδες απήχθη ένας γιατρός στη Βούλα, ενώ πριν από ένα μη να δολοφονήθηκε επιχειρηματίας της νύχτας και κανείς δεν έχει ιδέα ποιός τα έκανε αυτά. Τι συμβαίνει; Δυο πράγματα: Πρώτον η ατιμωρησία λόγω της ανικανότητας της αστυνομίας να συλλάβει οποιονδήποτε, έχει ανοίξει την όρεξη σε κάθε είδους εγκληματίες. Δεύτερον, υπάρχουν πλέον στην Ελλάδα εγκληματίεςπολύ σκληρότεροι από τους μικροαπατεώνες που είχαμε τις περασμένες δεκαετίες. Είτε αυτοί είναι αλλοδαποί είτε έλληνες, το θέμα είναι ότι έχουν την άνεση να απαγάγουν ή να δολοφονούν όποιον θέλουν χωρίς να ανησυχούν ότι θα συλληφθούν.

Ποια είναι η άμυνα της κοινωνίας μας έναντι της εγκληματικότητας; Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της αστυνομίας ασφαλώς είναι η ορθή λύση. Αλλά είναι μακροχρόνια και αμφίβολη. Δυστυχώς - και είμαστε σε πολύ άσχημη θέση όταν αναγκαζόμαστε όλα να τα ανάγουμε σε πολιτικά θέματα - το θέμα είναι εξόχως πολιτικό. Επί κυβέρνησης Σημίτη και υπουργίαςΧρυσοχοίδη, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων είχαν έρθει στην Αθήνα δυο μεγάλα γκρουπ ειδικών για την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη. Μια αμερικανική και μια βρετανική ομάδα. Με βάση τις οδηγίες αυτών των ειδικών, οργανώθηκε η αστυνομία, η αντιτρομοκρατική ομάδα και όλες οι επιμέρους υπηρεσίες του υπουργείου δημόσιας τάξης. Το αποτέλεσμα ήταν η άμεση μείωση της εγκληματικότητας και η σύλληψη της 17 Νοέμβρη. Με την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ και την υπουργοποίηση του ανεκδιήγητου και επικίνδυνου Βύρωνα Πολύδωρα, το υπουργείο διαλύθηκε. Όλα τα ικανά και εκπαιδευμένα στελέχη αδρανοποιήθηκαν και στη θέση τους μπήκαν «τα δικά μας (του Πολύδωρα) παιδιά». Φτάσαμε λοιπόν σήμερα στην πλήρη διάλυση της αστυνομίας και όλων των επιμέρους ειδικών τμημάτων της με αποτέλεσμα να αλωνίζουν κάθε είδους ένοπλοι εγκληματίες και να έχουμε απαγωγές μεγάλων επιχειρηματιών.

Το θέμα εκτός από κοινωνικό και πολιτικό είναι ασφαλώς και οικονομικό. Πώς μπορούμε να ζητάμε επενδύσεις στην Ελλάδα - από Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες - όταν δεν μπορούμε καν να τους εξασφαλίσουμε προσωπική ασφάλεια; Οι επιπτώσεις στην οικονομία από αυτές τις απαγωγές έρχονται να προστεθούν στο γενικότερο χάος σε ένα χάος που μόνο σε πειρατικές κοινωνίες όπως στη νήσο της Χελώνας, την Τορτούγα των πειρατών μπορούμε να συναντήσουμε.

Γρηγόρης Νικολόπουλος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.