ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πως φτάσαμε εδώ

08:22 - 18 Ιουν 2009
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Δεν ειναι εύκολο κανείς να καταλάβει πώς μέσα σε πέντε χρόνια μια κυβέρνηση κατάφερε να διαλύσει τα πάντα. Η οικονομία έχει διαλυθεί, η παιδεία το ίδιο, για πρώτη φορά σε αυτή τη χώρα υπάρχει τοσο ένατονο αίσθημα ανασφάλειας ελλείψει αστυνομίας, οι μετανάστες που ήταν μέχρι πρίν απο λίγα χρόνια ενα αισιόδοξο μηνυμα πολυπολιτισμικότητας έχουν μετατραπεί σε εφιάλτη καθώς δεν υπάρχει μεταναστευτική πολιτική για να τους διαχειριστεί. Με λίγα λόγια δεν λειτουργεί τίποτα απολύτως. Πώς φτάσαμε ώς εδώ;

Οι αιτίες είναι πολλές, αλλά ας περιοριστούμε σε μια: Στους ανθρώπους της κυβέρνησης. Το ΠαΣοκ κυβερνούσε επι περίπου είκοσι χρόνια. Τα τελευταία οκτώ, προσέλαβε σε διοικητικές θέσεις όλους τους ικανούς ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας και πολιτικής τοποθέτησης.

Στο μεταξύ στην οδό Ρηγίλης στα γραφεία της ΝΔ είχαν μείνει κάποιοι τύποι που έπιναν καφέ επι είκοσι χρόνια και περίμεναν να κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές. Το μόνο που έκαναν ήταν να βρίζουν το Πασοκ και να φτιάχνουν εικονικές κυβερνήσεις σαν αυτές που φτιάχνουν τα παιδιά μεταξύ τους- «εγώ θα έβαζα τον Γιώργο υπουργό οικονομίας, τον Βύρωνα Δημοσίας τάξεως, τον Θόδωρο υπουργό τύπου κλπ». Ξαφνικά η ΝΔ κερδίζει και αυτοί οι τύποι καλούνται να διοικήσουν τη χώρα. Πιάνουν λοιπόν δουλειά για πρώτη φορά μετά απο είκοσι χρόνια καφενειακής αμπελοφιλοσοφίας. Και φυσικά ξηλώνουν όλους τους ικανούς απο παντού και τοποθετούν τους καφενόβιους της Ρηγίλης στις δημόσιες θέσεις.

Αναλαμβάνει λοιπόν στα αλήθεια ο Γιώργος το υπουργείο οικονομίας και καταλαβαίνουμε όλοι τέσσερα χρόνια μετά οτι ο τύπος δεν ήξερε που του πάνε τα τέσσερα. Διέλυσε εξολοκλήρου την οικονομία, ξεπούλησε τη δημόσια περιουσία κοψοχρονιά, αύξησε κατακόρυφα το χρέος, διέλυσε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και κατέστρεψε την εικόνα της χώρας στις Βρυξέλλες.

Ο Βύρωνας αναλαμβάνει το δημοσίας τάξεως. Ξηλώνει την αντιτρομοκρατική, αλλάζει τους έμπειρους διευθυντές της αστυνομίας και την στελεχώνει με τους κομματικούς δηλαδή με τους χειρότερους που δεν είχαν καταφέρει τίποτα στην καριέρα τους και ειχαν μεινει στο περιθώριο. Όλα αυτά τα κάνει βερμπαλίζοντας ακατάσχετα, πλήρης στόμφου, θεατρικότητας και ανοησίας. Η αστυνομία διαλύεται τελείως σε βαθμό που να μη τη σέβονται οι πολίτες και να την περιγελούν οι εγκληματίες.

Ο Θόδωρος αναλαμβάνει όλα τα υπόλοιπα και κυβερνά αντί του πρωθυπουργού ώς ο πιο ιντριγκαδόρος. Φέρνει σε επαφή παπάδες, λαμόγια, πολιτικούς και κατασκευαστές και δημιουργεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο της ελληνικής ιστορίας. ’λλοι φίλοι και κουμπάροι του πρωθυπουργού, ανακατεύονται σε άλλα μεγάλα σκάνδαλα με τα ομόλογα, με τις υποκλοπές, με μίζες. Οι ελάχιστοι ικανοί που βρέθηκαν στην κυβέρνηση αυτή προπηλακίζονται απο τους κομματικά ισχυρούς, απο τους φίλους, απο τους κουμπάρους και περνάνε στην ανυπαρξία.

Εν μέσω της πλήρους διάλυσης της χώρας, ο πρωθυπουργός – ο αρχηγός της παρέας των αέργων – πιστεύει οτι μπορεί να αντρέψει το παιχνίδι χρησιμοποιώντας την ευφράδεια και το μαγικό body language που έχει πλέον τελειοποιήσει με άοκνες προπονήσεις στο εξοχικό του στη Ραφήνα απο όπου υποτίθεται οτι διοικεί τη χώρα. Οι ψηφοφόροι τον μαυρίζουν. Και τώρα ο ίδιος σκέπτεται πώς θα παρατείνει την παραμονή της παρέας στην εξουσία και η παρέα σκέπτεται πώς θα αρπάξει οτι μπορεί πριν καταρρεύσει. Έτσι φτάσαμε ώς εδώ και άντε τώρα να τα μαζέψουμε...

Γρηγόρης Νικολόπουλος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.