ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυβερνούν τα άκρα

10:28 - 30 Ιουν 2009
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Τα δύο μεγάλα κόμματα, τα κόμματα "εξουσίας", συγκεντρώνουν περίπου το 70% των ψήφων στις εκλογές. Και ενώ λέγονται κόμματα εξουσίας, τελικά εκχωρούν την εξουσία σε μειοψηφίες. Παράδειγμα: Για το τι θα κάνουμε με το πρόβλημα της Παιδείας αποφασίζει η Αριστερά με την ευρύτερη έννοια του όρου. Για το τι θα κάνουμε με τους μετανάστες, αποφασίζει ο ΛΑΟΣ. Το ίδιο ισχύει και για πολλά άλλα ζητήματα.

Ενώ λοιπόν οι πολίτες ψηφίζουν κυρίως ΝΔ και ΠαΣοΚ, δηλαδή τα δύο κόμματα που βρίσκονται στο «κέντρο», για σημαντικά ζητήματα της πολιτικής οι αποφάσεις λαμβάνονται με γνώμονα τις απόψεις των «ακραίων» κομμάτων. Τι κάνουν δηλαδή οι κυβερνώντες; Εκχωρούν την εξουσία στις μειοψηφίες της Βουλής. Και όταν συμβαίνει αυτό είναι λογικό να μη λύνεται κανένα απολύτως πρόβλημα. Και η κοινωνία ενώ δεν θέλει, αναγκάζεται να κινείται στα άκρα. Αναγκάζεται να παίρνει εθνικιστικές θέσεις έναντι των μεταναστών και να ανέχεται τη διάλυση των πανεπιστημίων και το κάψιμο της πρωτεύουσας από ''οργισμένους νέους''. Ο δικομματισμός που πολλοί κατηγορούν, μόνο στη φαντασία τους υπάρχει. Οι έδρες είναι μοιρασμένες σε πέντε κόμματα - μπορεί και σε έξι στις επόμενες εκλογές-, το πρώτο κόμμα έχει οριακή πλειοψηφία και το κυριότερο κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν τολμά να κυβερνήσει και να εφαρμόσει τις δικές του θέσεις σε πολλά ζητήματα, αφήνοντας τα προβλήματα να διαιωνίζονται ή- ακόμη χειρότερο- υιοθετώντας ακραίες πολιτικές όπως κάνει τώρα η ΝΔ με τους μετανάστες και τους κουκουλοφόρους. Με τον τρόπο αυτόν τα μεγάλα κόμματα προδίδουν και απογοητεύουν τους ψηφοφόρους τους.
 
Για να προχωρήσει όμως η χώρα χρειάζεται σταθερή κατεύθυνση. Χρειάζεται ξεκάθαρες θέσεις από τα δύο μεγάλα κόμματα σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα πολιτικής. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και πολιτικό θάρρος. Δεν επιτρέπεται στα δύο ισχυρότερα κόμματα της Βουλής να φοβούνται να συγκρουστούν. Διαθέτουν την ισχυρή πλειοψηφία. Σε αυτά έδωσαν την ψήφο τους οι πολίτες και περιμένουν να κάνουν αυτά που λένε στα προγράμματα τους. Αν ήθελαν τους μετανάστες σε γκέτο θα ψήφιζαν Καρατζαφέρη. Αν ήθελαν την πόλη να καίγεται θα την έκαιγαν μόνοι τους. Προφανώς δεν θέλουν κανένα από τα δύο. Θέλουν σοβαρή μεταναστευτική πολιτική και ασφαλή κοινωνία. Οταν οι πολίτες ψηφίζουν ΠαΣοΚ και ΝΔ για να εξυγιανθεί ο δημόσιος τομέας και να αντιμετωπισθεί η διαφθορά, εννοούν ότι θέλουν η κυβέρνηση που θα εκλεγεί να πιάσει τους φοροφυγάδες, τους δημόσιους υπαλλήλους που λαδώνονται, να διώξει τους διεφθαρμένους πολιτικούς όπου και αν βρίσκονται. Οι πολίτες όταν ψηφίζουν θέλουν μεταρρυθμίσεις για την εξυγίανση της Παιδείας και της Υγείας και οικονομική πολιτική που να μειώνει τα ελλείμματα και το χρέος και να δημιουργεί οικονομική ανάπτυξη και βελτίωση του επιπέδου ζωής. Αυτό δηλώνουν με την ψήφο τους. Και τι εισπράττουν; Τις καταστροφικές πολιτικές των άκρων.

Γρηγόρης Νικολόπουλος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.