ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το πρόσχημα

10:29 - 31 Αυγ 2009
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Η αναγκαιότητα προσφυγής στις κάλπες είναι προφανής. Σε όλους· ακόμη και στην κυβέρνηση. Η οικονομία καταρρέει, προκαλώντας ανεργία και φτώχεια, οι νόμοι δεν εφαρμόζονται, τίποτα δεν λειτουργεί και οι κοινωνικές επιπτώσεις θα είναι πολύ μεγάλες. Την περασμένη εβδομάδα οι παραδοσιακοί σύμμαχοι της κυβέρνησης, δηλαδή οι επιχειρηματίες, οι βιομήχανοι και οι έμποροι, αμφισβήτησαν επισήμως - διά των προέδρων τους- την ικανότητα της κυβέρνησης και μίλησαν για εκλογές ή για συγκυβέρνηση.
Το δεύτερο βεβαίως αποκλείεται, διότι δεν έχει κανέναν λόγο το ΠαΣοΚ να μπει στη θέση τού συνενόχου για την κατάσταση της οικονομίας, ούτε φυσικά να συνεργαστεί με μια καταρρέουσα κυβέρνηση, η οποία επί πέντε χρόνια καθυβρίζει τις προηγούμενες δικές του κυβερνήσεις με τρόπο χυδαίο. Συνεπώς, η μόνη λύση είναι οι εκλογές και ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί πλέον να την αγνοεί.

Δεν μπορεί όμως και να παραδεχτεί ότι η κυβέρνησή του διέλυσε τη χώρα, συνεπώς χρειάζεται κάποια άλλη δικαιολογία για να προσφύγει στις κάλπες και να ανακουφιστεί έτσι από την αγωνία τής επερχόμενης στο τέλος του έτους οικονομικής καταστροφής.

Και η δικαιολογία που έχει ήδη σκεφτεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Καραμανλής θα επιδιώξει να πιέσει τον Πρόεδρο να δρομολογήσει εκλογές άμεσα και αυτό θα το κάνει παίρνοντας θέση υπέρ του κ. Παπούλια και αναγκάζοντας το ΠαΣοΚ να πάρει αρνητική θέση. Και αυτό δεν αποκλείεται να γίνει άμεσα, δηλαδή στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης, στην οποία ο κ. Καραμανλής θα απευθυνθεί σε ένα σιωπηλά εχθρικό ακροατήριο επιχειρηματιών, πλαισιωμένων φυσικά από τους κλακαδόρους του κομματικού μηχανισμού.

Η προσφυγή στις κάλπες, έστω και με το πρόσχημα της διαφωνίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν εξασφαλίζει βέβαια τη σωτηρία της οικονομίας ούτε της χώρας. Το ΠαΣοΚ, το οποίο θα κερδίσει κατά πάσα πιθανότητα με αυτοδυναμία τις εκλογές, δεν θα είναι σε θέση να ανατρέψει την τραγική πραγματικότητα των πτωχεύσεων, των απολύσεων, της παύσης πληρωμών, ούτε των τεράστιων δημόσιων ελλειμμάτων και του ασφυκτικού χρέους.

Η οικονομία όμως είναι πρωτίστως κλίμα και η πολιτική αλλαγή θα δημιουργήσει ελπίδες οι οποίες σήμερα δεν υπάρχουν και θα κινητοποιήσει μηχανισμούς άμυνας οι οποίοι σήμερα δεν λειτουργούν. Οι θετικές επιπτώσεις μιας αλλαγής κυβέρνησης δεν αφορούν μόνο το εσωτερικό της χώρας, αλλά κυρίως τους διεθνείς εταίρους μας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ουδόλως εμπιστεύεται τη σημερινή κυβέρνηση, θα δώσει άλλη πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση και θα είναι πολύ πιο πρόθυμη να βοηθήσει για μια νέα εκκίνηση. Η υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας θα είναι πολύ μεγαλύτερη εφόσον θα δει μια νέα προοπτική από ό,τι θα είναι έναντι μιας ανίκανης κυβέρνησης που συστηματικά και απροκάλυπτα ψεύδεται και δεν κάνει τίποτα.

Γρηγόρης Νικολόπουλος
[email protected]
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.