ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι τρεις πρώτες ημέρες

09:47 - 12 Οκτ 2009
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Οι 34 από τους 36 υπουργούς και υφυπουργούς της νέας κυβέρνησης απολαμβάνουν τις πρώτες ημέρες τους στις νέες τους θέσεις. Οι δύο του υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν ούτε ένα λεπτό περιθώριο χρόνου για να γιορτάσουν την υπουργοποίησή τους. Την πρώτη ημέρα στο υπουργείο έλαβαν τις πρώτες αποφάσεις.

«Ο,τι είχε υπογραφεί προεκλογικά και δεν έχει πληρωθεί δεν θα πληρωθεί τώρα». Αυτό ήταν το πρώτο μήνυμα που εξέπεμψαν προς όλα τα υπουργεία για να μη φύγουν χρήματα από τα σχεδόν άδεια ταμεία προς διαφόρους συλλόγους του τύπου «Σύλλογος για την προστασία από τις ακρίδες και τη μουρίτσα». Οι εκατοντάδες εντολές πληρωμής που υπεγράφησαν προεκλογικά για να εξυπηρετήσουν κομματικούς φίλους «πάγωσαν» την πρώτη στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο υφυπουργός κ. Φίλιππος Σαχινίδης μπήκαν στο υπουργείο.

Η δεύτερη απόφασή τους ήταν ότι δεν θα μπουν νέοι φόροι στον προϋπολογισμό του 2010.

Ο πρώτος προϋπολογισμός της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να συνδυάζει την ανάπτυξη με τη σταθεροποίηση και, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργικό γραφείο, η ανάπτυξη παραμένει προτεραιότητα. «Πρέπει να πείσουμε τους ευρωπαίους εταίρους ότι δεν πρέπει να μπουν νέοι φόροι. Αν μπουν, ο αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης από-1,5% θα γίνει-3% και το καράβι θα βουλιάξει» λέει ο κ. Σαχινίδης. Αυτό που θα επιχειρήσουν να κάνουν είναι να μαζέψουν όσους από τους βεβαιωμένους φόρους μπορούν να εισπραχθούν άμεσα ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση από κάθε έλεγχο. Το μάζεμα των φόρων δεν είναι εύκολο και αυτό διότι οι μηχανισμοί της Εφορίας δεν λειτουργούν ικανοποιητικά και επειδή πολλοί φορολογούμενοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω της ύφεσης.

Ηδη ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει εγκαταλείψει για εφέτος τα σχέδιά του για προϋπολογισμό από μηδενική βάση και για τριετή προϋπολογισμό. Θα φτιαχτεί ένας ετήσιος προϋπολογισμός ο οποίος απλώς θα καταγράφει την κατάσταση και θα εντάσσεται στη λογική του τριετούς προγράμματος που θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες. Το άμεσο πρόβλημα του κ. Παπακωνσταντίνου είναι να φτιάξει έναν προϋπολογισμό που θα ενσωματώνεται στο τριετές πλάνο που θα καταθέσει στις Βρυξέλλες. «Δεν μπορεί να γράφει άλλα ο προϋπολογισμός και άλλα το τριετές πρόγραμμα» είναι η άποψη του υπουργού, και αυτό δεν είναι εύκολη δουλειά. Η πρώτη μάχη που θα δώσει ο υπουργός θα είναι στις Βρυξέλλες εναντίον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το μόνο όπλο που έχει είναι δανεικό: ότι οι 20 από τις 27 χώρες έχουν ελλείμματα εκτός στόχων και ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας που προβλέπει έλλειμμα ως 3% του ΑΕΠ θεωρείται σε ολόκληρη την Ευρώπη μη ρεαλιστικό. Η Επιτροπή, είτε το θέλει είτε όχι, θα δεχθεί τα ελληνικά επιχειρήματα για μείωση του ελλείμματος σε τρία χρόνια και έτσι το οικονομικό επιτελείο θα πάρει μια ανάσα ως το τέλος του 2012.

Σε αντίθεση λοιπόν με τον κ. Αλογοσκούφη που έφτιαξε μια πλαστή απογραφή για να δείξει ότι παραλαμβάνει την οικονομία σε κακή κατάσταση και να εμφανιστεί μετά ως σωτήρας της, ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο κ. Σαχινίδης παρέλαβαν πράγματι μια ωρολογιακή βόμβα και προσπαθούν να την αφοπλίσουν.

Γρηγόρης Νικολόπουλος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.