ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανοίξτε το λιμάνι, σήμερα!

17:05 - 16 Οκτ 2009
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Το πρώτο πράγμα που πρέπει αμέσως να κάνει η κυβέρνηση είναι να ανοίξει το λιμάνι του Πειραιά. Και πολύ χρόνο έχει χάσει ήδη συζητώντας, ή μάλλον περιμένοντας να συζητήσει με τους λιμενεργάτες που δεν πηγαίνουν στα ραντεβού τους με την υπουργό οικονομίας κα Λούκα Κατσέλη.

Τα επιχειρήματα των απεργών είναι σαθρά. Η προάσπιση των συμφερόντων του δημοσίου την οποία επικαλούνται είναι μια βιτρίνα που καλύπτει την προάσπιση των δικών τους συμφερόντων και μάλιστα όχι μόνο των νόμιμων και των δικαιολογημένων.Αν οι λιμενεργάτες των 90.000 ευρώ ετησίως δεν καταλαβαίνουν την ορθολογική και πολιτισμένη γλώσσα της κυρίας Κατσέλη ίσως πρέπει κάποιος να τους μιλήσει «λιμανιάτικα».

Η κυβέρνηση οφείλει – έναντι όλων αλλά και έναντι του εαυτού της – να ανοίξει πρώτα το λιμάνι και αν θέλει στη συνέχεια να συζητήσει. Αν δεν το κάνει θα έχει χάσει την πρώτη και πολύ κρίσιμη μάχη της απο μια συνδικαλιστική ελίτ και θα ανοίξει η όρεξη σε όλους τους άλλους για εξίσου παράλογες διεκδικήσεις.

Οπρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επιδιώκει και προς το παρόν το κάνει πολύ καλά να επιβάλει σε αυτό το χάος που λέγεται ελληνική κοινωνία την αξιοκρατία, την υπευθυνότητα, τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, το όραμα της προόδου, επιδιώκει δηλαδή να μετατρέψει την ασυδωσία σε δημοκρατία. Στο πλαίσιο λοιπόν της δημοκρατίας, ο βασικότερος πυλώνας είναι ο σεβασμός προς τους άλλους, ο σεβασμός προς το κράτος, προς τους θεσμούς, πρός τους ξένους.

Οι λιμενεργάτες δεν σέβονται τίποτα. Δεν σέβονται τους επιχειρηματίες των οποίων τα εμπορεύματα μένουν στο λιμάνι, ή στα καράβια που πάνε σε άλλα λιμάνια και οι οποίοι υφίστανται καθημερινά ζημιά ύψους 500.000 ευρώ και δεν σέβονται το ελληνικό κράτος το οποίο έχει υπογράψει μια σύμβαση με μια ξένη κρατική εταιρία. Κρατάνε το λιμάνι κλειστό επειδή θέλουν να ακυρωθεί μια σύμβαση του ελληνικού δημοσίου η οποία θίγει τα προσωπικά τους συμφέροντα. Και αυτό η κυβέρνηση δεν πρέπει να το επιτρέψει.

Είχαμε γράψει και πριν τις εκλογές απο αυτή τη στήλη οτι η δύσκολη μάχη της κυβέρνησης δεν θα είναι ούτε με την Ευρωπαική Επιτροπή, ούτε με τους ξένους δανειστές. Θα είναι με τα τοπικά συμφέροντα και με τη γραφειοκρατία. Η μάχη του λιμανιού είναι μια μάχη με τα συμφέροντα. Αν η κυβέρνηση χάσει αυτή τη μάχη θα χάσει και όλες τις άλλες και δεν έχει περιθώριο να χάσει. Ούτε η χώρα έχει περιθώριο να ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές.

Γρηγόρης Νικολόπουλος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.