ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιδιώτες ελεγκτές στο Δημόσιο

10:52 - 02 Νοε 2009
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

O υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος χαράσσει τη στρατηγική εξόδου από την κρίση, και ο υφυπουργός Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος έχει αναλάβει το καθημερινό «συμμάζεμα» των κρατικών δαπανών, καταρτίζουν αυτή τη στιγμή τον προϋπολογισμό του 2010, τον οποίο θα καταθέσουν σύντομα στη Βουλή. Οι δύο πολλά υποσχόμενοι νέοι υπουργοί κινδυνεύουν να πέσουν με φόρα επάνω στον τοίχο της γραφειοκρατίας και των αγκυλώσεων του Δημοσίου και να δουν την προσπάθειά τους να θρυμματίζεται αν δεν πάρουν άμεσα μεγάλες αποφάσεις. Και οι αποφάσεις που χρειάζεται να πάρουν δεν είναι πλέον οικονομικέςαυτές τις έχουν πάρει και προσπαθούν να τις υλοποιήσουν-, αλλά είναι διοικητικές.

Για να πετύχουν πρέπει να παρακάμψουν το Δημόσιο. Πρέπει να παρακάμψουν τη γραφειοκρατία, πρέπει να παρακάμψουν το σύστημα ελέγχου των οικονομικών όλων των υπουργείων και να φτιάξουν ένα ανεξάρτητο επιτελείο ελέγχου, το οποίο να λογοδοτεί μόνον στους ίδιους. Ηδη έχουν διαπιστώσει ότι, σε αντίθεση με τους ίδιους, κανένας άλλος υπουργός και καμία υπηρεσία του Δημοσίου δεν έχει τη διάθεση να μειώσει τις δαπάνες. Και οι τριάντα τέσσερις άλλοι υπουργοί και υφυπουργοί θέλουν να τις αυξήσουν. Ποια λύση λοιπόν έχουν εκτός του να παρακάμψουν τις δημόσιες υπηρεσίες; Καμία.

Οπως έκαναν με τη Στατιστική Υπηρεσία, την οποία ανεξαρτητοποίησαν, μεν, ήλεγξαν, δε, με τη δημιουργία της Επιτροπής για τον Ελεγχο των Δημοσιονομικών Στοιχείων, όπως παλαιότερα είχε κάνει η κυβέρνηση Σημίτη με τα ΚΕΠ, έτσι πρέπει τώρα να παρακάμπτουν τη γραφειοκρατία όπου τη συναντούν, δηλαδή παντού. Πώς θα γίνει αυτό; Με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο παιχνίδι της δημόσιας διοίκησης. Για παράδειγμα, θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να αναθέσει σε ανεξάρτητους ορκωτούς ελεγκτές του ιδιωτικού τομέα τον έλεγχο της εκτέλεσης των προϋπολογισμών όλων των υπουργείων.

Εχει αποδειχθεί ιστορικά ότι το Δημόσιο δεν είναι ικανό- δεν θέλει στην πραγματικότητα- να ελέγξει τον εαυτό του. Η γραφειοκρατία, δηλαδή το σύνολο των υπαλλήλων κάθε υπουργείου, θέλει να αυξάνει τις δαπάνες για να βελτιώνει το οικονομικό της επίπεδο, με νόμιμο ή και με μη νόμιμο τρόπο. Το ίδιο θέλει και ο κάθε υπουργός για να μπορεί να παρουσιάζει μεγαλύτερο έργο, αλλά και για να ενισχύει το προσωπικό του πολιτικό προφίλ έναντι των ψηφοφόρων του. Η μέθοδος λοιπόν που πρέπει να ακολουθήσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για να ελέγξει την κατάσταση είναι να προσλάβει εξωτερικούς ελεγκτές από τον ιδιωτικό τομέα.

Βεβαίως, υπάρχει ένα πλήθος διατάξεων που έχει φτιαχτεί από τη γραφειοκρατία, ώστε να μην μπορεί να ελεγχθεί. Θα ακουστεί παράξενο ο ιδιωτικός τομέας να ελέγχει τον Δημόσιο. Είναι αναγκαίο όμως και ασφαλώς μπορεί να βρεθεί μια πρακτική λύση για να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο. Και επειδή ενίοτε ο σκοπός αγιάζει πράγματι τα μέσα, πρέπει να καταλάβουμε ότι αν δεν ελέγξουμε τις δημόσιες δαπάνες θα ναυαγήσουμε οικονομικά και κοινωνικά και γι΄ αυτό πρέπει να προχωρήσουμε σε τέτοιες ριζοσπαστικές λύσεις. Εκτός του ελέγχου όμως των δημοσίων δαπανών, η παράκαμψη του Δημοσίου είναι αναγκαία σχεδόν σε όλες τις δραστηριότητες. Για την επιτάχυνση των διαδικασιών μιας νέας επένδυσης, για τον περιορισμό της διαφθοράς στις πολεοδομίες, για τον περιορισμό του οργίου της σπατάλης στα νοσοκομεία, για τον έλεγχο της ασυδοσίας της κρατικής μηχανής συνολικά, μόνον ανεξάρτητοι ελεγκτές του ιδιωτικού τομέα μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Αν δεν υπάρξει αυτή η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ολόκληρη η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης Παπανδρέου θα μπλοκαριστεί από τη γραφειοκρατία του Δημοσίου.

Γρ.Νικολόπουλος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.