ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το αληθινό πρόβλημά μας

13:04 - 10 Νοε 2009
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Εχουμε συνηθίσει τις τελευταίες δεκαετίες όταν αναφερόμαστε στο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας να σκεφτόμαστε το δημοσιονομικό πρόβλημα, δηλαδή το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου βρίσκεται στις Βρυξέλλες σε εξαιρετικά δυσμενή θέση και προσπαθεί να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους ότι τα μέτρα τα οποία θα λάβει θα περιορίσουν σταδιακά το δημοσιονομικό μας πρόβλημα. Δυστυχώς το πρόβλημα που έχει τις ημέρες αυτές ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν είναι το μόνο ούτε το σημαντικότερο πρόβλημα της οικονομίας μας. Ουσιαστικά αυτό δεν είναι οικονομικό πρόβλημα, αλλά ηθικό. Οφείλεται σε έναν συνδυασμό φοροδιαφυγής, διαφθοράς και κακοδιαχείρισης, συνεπώς με αποτελεσματικούς ελέγχους και με αυστηρές ποινές μπορεί κάποια στιγμή να αντιμετωπιστεί.
Το σοβαρότερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι πρόβλημα εσόδων. Η χώρα αυτή δεν εισπράττει έσοδα από πουθενά, εκτός από τον τουρισμό και τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και επειδή αυτά είναι πολύ λιγότερα από αυτά που ξοδεύει για τις εισαγωγές της, έχει ένα καλπάζον έλλειμμα εξωτερικών συναλλαγών το οποίο την αναγκάζει να δανείζεται ολοένα περισσότερο για να καλύψει αυτά που της λείπουν και τη βυθίζει στο χρέος. Αυτό είναι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας το οποίο μας έχει καταδικάσει στη μιζέρια. Τσακωνόμαστε για να μοιράσουμε μεταξύ μας τα ασήμαντα κονδύλια του προϋπολογισμού, είμαστε όμηροι των προεκλογικών υποσχέσεων ανάξιων πολιτικών για παροχές και δεν βλέπουμε ότι η λύση των προβλημάτων μας βρίσκεται στο να γίνουμε πιο παραγωγικοί και πιο ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο. Και αυτό που θα έπρεπε η κυβέρνηση αυτή και οποιαδήποτε άλλη να κάνει είναι να δημιουργήσει ανάπτυξη μέσω ενός νέου προσανατολισμού της χώρας προς τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών και προς την αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού, ο οποίος είναι ο βασικός συναλλαγματοφόρος κλάδος.

Ασφαλώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν μπορεί να αγνοήσει το δημοσιονομικό πρόβλημα το οποίο είναι αυτό που ενοχλητικά- αν και δικαιολογημένα- φροντίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαρκώς να μας θυμίζει. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται και να αγνοούν το γεγονός ότι αν δεν αυξήσουμε τα συνολικά έσοδα της χώρας από το εξωτερικό, η ελληνική οικονομία δεν θα συνέλθει. Η επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος περνάει αναγκαστικά από την επίλυση του προβλήματος ανταγωνιστικότητας. Πρέπει λοιπόν επιτέλους και για πρώτη φορά ο Πρωθυπουργός να καλέσει κάποιον υπουργό και να του αναθέσει να ισοσκελίσει το έλλειμμα εξωτερικών συναλλαγών. Αυτός πρέπει να είναι ο πρώτος οικονομικός και αναπτυξιακός στόχος της κυβέρνησης.

Γρηγόρης Νικολόπουλος
[email protected]
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.