ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα δίκαια μέτρα

09:56 - 16 Νοε 2009
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Το ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι τραγική το ξέρουμε όλοι. Τώρα το έμαθαν και στις Βρυξέλλες και μας έχουν βάλει στο μάτι. Δικαιολογημένα διότι τους έχουμε «φλομώσει στο ψέμα» κατά τη λαϊκή έκφραση. Η απώλεια της αξιοπιστίας μας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός πληρώνει τα σπασμένα της απογραφής Αλογοσκούφη και των ψευδών στοιχείων που έδινε ο κ. Ι. Παπαθανασίου, ο οποίος εκλήθη από τον Καραμανλή να μαζέψει τα ασυμμάζευτα και προσπαθούσε να κρύψει την αλήθεια για να μην του σκάσει στα χέρια η βόμβα της οικονομίας. Εν πάση περιπτώσει το φίδι από την τρύπα πρέπει να το βγάλει ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος πρέπει να πείσει τους Ευρωπαίους πρώτον ότι ο ίδιος δεν είναι ψεύτης και δεύτερον ότι με τα μέτρα που προτείνει θα μπει η χώρα σε αναπτυξιακή πορεία και θα μειώσει τελικά το έλλειμμα.

Το ζητούμενο για τον επίτροπο Αλμούνια- ο οποίος είναι πέραν κάθε λογικής υπερβολικός στις απαιτήσεις τουείναι η ραγδαία μείωση του ελλείμματος και μάλιστα από φέτος. Αυτό δεν γίνεται όσο σκληρά μέτρα και αν αναγκαστεί να λάβει ο κ. Παπακωνσταντίνου. Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα αφού τα έκτακτα μέτρα, όπως η αναδρομική φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων για το 2008 και η έκτακτη εισφορά που είχε επιβάλει η ΝΔ πριν από λίγους μήνες, κρίνονται αντισυνταγματικά από τα ελληνικά δικαστήρια. Η αλήθεια όμως είναι ότι το οικονομικό επιτελείο δεν έχει εξαντλήσει τα χαρτιά του. Υπάρχουν μέτρα που δεν θίγουν τα αδύναμα στρώματα, που διορθώνουν στρεβλώσεις και αποκαθιστούν αδικίες.

Η αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων είναι ένα μέτρο δυσάρεστο αλλά λογικό. Οι πραγματικές τιμές είναι πολύ υψηλότερες από τις αντικειμενικές, συνεπώς η αύξηση των δεύτερων που θα επιφέρει μια αύξηση των φόρων είναι επώδυνη, αλλά δικαιολογημένη. Για την πάταξη της φοροδιαφυγής η υποχρεωτική πληρωμή όλων των τιμολογίων μόνο μέσω τραπεζικών λογαριασμών και όχι με μετρητά είναι επίσης ένα πολύ αποτελεσματικό μέτρο.

Το μέτρο αυτό θα καταργήσει την έκδοση πλαστών τιμολογίων, που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος τρόπος φοροδιαφυγής. Δεύτερον, θα επιφέρει την πληρωμή του ΦΠΑ στις τράπεζες και την άμεση απόδοσή του στο Δημόσιο. Υπάρχουν και άλλα τεχνικής φύσεως μέτρα τα οποία θα αυξήσουν τα δημόσια έσοδα. Ενα από αυτά είναι η επιβολή φόρου στα ομολογιακά δάνεια των επιχειρήσεων. Σήμερα όποιος παίρνει δάνειο επιβαρύνεται με την εισφορά του νόμου 128, δηλαδή με 0,60 ποσοστιαίες μονάδες στο επιτόκιό του. Ολοι εκτός από τις επιχειρήσεις που εκδίδουν ομολογιακά δάνεια. Οι μεγάλες επιχειρήσεις λοιπόν δεν πληρώνουν φόρο στα δάνειά τους και αυτό σημαίνει τεράστια απώλεια εσόδων για το Δημόσιο (3 δισ. εκτιμούν οι αναλυτές) και φυσικά είναι μια προφανής στρέβλωση.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών γνωρίζουν και έχουν να προτείνουν πολλά τέτοιου είδους μέτρα τα οποία θα αυξήσουν τα δημόσια έσοδα χωρίς να θίξουν τους πολίτες. Το μόνο που μένει είναι να τα αποφασίσει η κυβέρνηση.

Γρ.Νικολόπουλος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.