ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο μη διάλογος

11:46 - 24 Νοε 2009
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Ο διάλογος για το Ασφαλιστικό θα ξεκινούσε σήμερα, αλλά δεν ξεκίνησε. Δεν ξεκίνησε διότι το ΠΑΜΕ είχε αποκλείσει τις πόρτες των υπουργείων Εργασίας και Εσωτερικών, η ΑΔΕΔΥ απεχώρησε και η ΓΣΕΕ δεν προσήλθε καν. Δεν περίμενε κανείς ότι ο διάλογος για το πιο «καυτό» θέμα της εποχής μας δεν θα διεξαγόταν με μεγάλες δυσκολίες. Το θέμα, όμως, είναι να αρχίσει. Να ακούσουμε τι έχει να προτείνει η νέα κυβέρνηση. Να φέρουν συγκεκριμένες ρεαλιστικές προτάσεις και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.


Αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα. Οι ηγεσίες των φορέων που αρνούνται τον διάλογο ή ακόμη χειρότερα αποκλείουν τα υπουργεία φωνάζοντας «πουλημένοι, φύγετε» σε τίποτε δεν συνεισφέρουν.

Ούτε έχει κανείς όρεξη να ακούσει γενικόλογες απόψεις, αναλογιστικές θεωρίες και ευχολόγια για το Ασφαλιστικό. Ούτε από την κυβέρνηση ούτε από τους φορείς. Ρεαλιστικές προτάσεις που να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα χωρίς να θίγουν το επίπεδο ζωής των ασφαλισμένων πρέπει να βρούμε. Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων κ. Ανδρέας Λοβέρδος είναι πάρα πολύ λαοφιλής βουλευτής. Προφανώς δεν θα πάρει ακραίες θέσεις, διότι δεν θα θέλει να απογοητεύσει τους ψηφοφόρους του. Ο υφυπουργός κ. Γιώργος Κουτρουμάνης γνωρίζει τα θέματα του Ασφαλιστικού όσο κανένας άλλος. Η κυβέρνηση συνολικά προβάλλει διαρκώς την πρόθεσή της να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος. Με αυτά τα τρία δεδομένα, καλύτερες συνθήκες για άνοιγμα του διαλόγου για το Ασφαλιστικό δεν υπήρχαν ως σήμερα και ούτε μπορούμε να φανταστούμε ότι θα υπάρξουν στο μέλλον. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι υπάρχουν λύσεις που δεν θίγουν ούτε τα κεκτημένα των εργαζομένων και των συνταξιούχων ούτε την τσέπη τους. Θεωρεί ότι η επίλυση του Ασφαλιστικού κρύβεται σε μεγάλο βαθμό στον περιορισμό της ληστείας η οποία γίνεται μέσω της συνταγογράφησης υπερβολικού αριθμού φαρμάκων και μέσω διοικητικών αλλαγών στα Ταμεία, οι οποίες θα φέρουν πιο συνετή διαχείριση και καλύτερες αποδόσεις στην περιουσία τους. Και η αλήθεια είναι αυτή. Αν συμμαζευτεί το χάος, σίγουρα θα προκύψουν κάποιες οικονομίες. Αν σταματήσει και η κλοπή των χρημάτων των ασφαλιστικών ταμείων από το κράτος, τα πράγματα θα βελτιωθούν ραγδαία. Για να γίνουν όμως αυτά, απαιτείται κατ΄ αρχάς διάλογος και στη συνέχεια συμφωνία.

Η τακτική λοιπόν των φορέων που καλούνται να συμμετάσχουν στον διάλογο πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να πάνε στον διάλογο με συγκεκριμένες προτάσεις, με ρεαλισμό και με διάθεση εξεύρεσης λύσης. Πρέπει επίσης να καταλάβουν ότι με τη σημερινή στάση τους κρατάνε ομήρους όχι την κυβέρνηση αλλά εμάς, τους ασφαλισμένους που εκπροσωπούν. Διότι αν καταρρεύσει το σύστημα οι ασφαλισμένοι θα την πληρώσουμε. Με κραυγές, με αποκλεισμούς υπουργείων και με ανελαστικές θέσεις δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Γρηγόρης Νικολόπουλος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.