ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Τελειώνει" η Συνθήκη του Μάαστριχτ

10:25 - 31 Ιαν 2010
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Η στήριξη της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι αναπόφευκτη. Οπως αναπόφευκτη είναι η αλλαγή της Συνθήκης του Μάαστριχτ.
Η Συνθήκη αυτή δεν επιτρέπει στις ευρωπαϊκές χώρες, ούτε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να στηρίξουν ευθέως μια οικονομία χώρας της ευρωζώνης που αντιμετωπίζει πρόβλημα. Η τακτική αυτή, η οποία αποσκοπούσε στο να πιέζονται οι χώρες να συμμαζεύουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα, έχει όπως αποδεικνύεται σήμερα σοβαρές παρενέργειες. Η περίπτωση της Ελλάδας, η οποία εξετέθη από την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις διεθνείς αγορές και υπέστη μια άνευ προηγουμένου κερδοσκοπική επίθεση, οδήγησε σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού μας, μεγεθύνοντας το δημόσιο χρέος και στερώντας τη ρευστότητα από την ελληνική οικονομία. Η βασική παρενέργεια αυτής της πολιτικής για την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ότι άνοιξε η όρεξη των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, τα οποία ήδη προειδοποιούν ότι θα επιτεθούν στις εκδόσεις ομολόγων της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Και ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση αντέχει την επίθεση στην Ελλάδα, δεν αντέχει τη μαζική επίθεση των κερδοσκόπων σε όλες αυτές τις οικονομίες. Το κόστος αντανακλά ευθέως στην ισχύ του ευρώ και εμμέσως στη γεωπολιτική ισχύ της ΕΕ. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αναγκαστεί να αλλάξει την τακτική της και να μεταβάλει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ ή να βρει τρόπο να την παρακάμψει ώστε να μην κλυδωνίζεται το σύνολο της οικονομίας. 

Η αλλαγή της πολιτικής αυτής είναι θέμα ημερών. Και αυτό διότι είναι τόσο μεγάλες οι επιπτώσεις στο σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις, που δεν υπάρχουν καθόλου περιθώρια καθυστέρησης. Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αναγκαστεί να αλλάξει τη φιλοσοφία της και να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των χωρών-μελών. Η ισχύς εξαρτάται από το πόσο αποφασισμένες είναι οι πολιτικές ηγεσίες να συντηρήσουν την πολιτική και οικονομική ενότητα της Ευρώπης. Και η απόφασή τους θα επιταχυνθεί από τον φόβο έντονων- ενδεχομένως και άγριων- κοινωνικών πιέσεων, οι οποίες σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές θα εκδηλωθούν εντός του έτους. Ενα πρώτο δείγμα παίρνουμε από τις πιέσεις των αγροτών και άλλων που προγραμματίζουν απεργίες στην Ελλάδα, αλλά ο κίνδυνος για την ΕΕ είναι ότι οι μεγάλες κοινωνικές αναταραχές θα ξεσπάσουν σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, ακόμη και η Γερμανία. Οσο ισχυρή και αν είναι σήμερα η ΕΚΤ και η Επιτροπή, οι πολιτικές ηγεσίες δεν μπορούν να αντέξουν τέτοιες πιέσεις. Και γι΄ αυτό είναι νομοτελειακή η αλλαγή της φιλοσοφίας της ΕΕ και η μεταφορά ισχύος από την ΕΚΤ και την Επιτροπή στις πολιτικές ηγεσίες. 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.