ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αφού ενέκριναν, ας εγγυηθούν κιόλας

15:50 - 05 Φεβ 2010
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Μια απλή κίνηση της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, θα έλυνε ώς δια μαγείας το πρόβλημα των ομολόγων της Ελλάδος, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και όλων των άλλων χωρών της ΕΕ χωρίς να κοστίσει τελικά τίποτα. Η κίνηση αυτή είναι να εγγυηθεί η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα τα ομόλογα των χωρών αυτών, εφόσον πρώτα το σταθεροποιητικό τους πρόγραμμα έχει εγκριθεί απο την Ευρωπαική Ειτροπή και την ίδια την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα.  

Η λύση αυτή θα έκαιγε αυτοστιγμή τα χέρια των κερδοσκόπων θα επανέφερε το κόστος δανεισμού των χωρών μελών σε φυσιολογικά επίπεδα και δεν θα κόστιζε τίποτα στην Ευρωπαική Ένωση. Δεν θα κόστιζε διότι η χώρα που θα έπαιρνε την εγγύηση της ΕΚΤ θα ήταν υποχρεωμένη πλέον να υλοποιήσει το σταθεροποιητικό της πρόγραμμα για να μην χάσει αυτήν ακριβώς την εγγύηση. Όπως αποδείχθηκε στην πράξη, οι κερδοσκόποι δεν σταμάτησαν την επίθεση στα ελληνικά ομόλογα παρόλο που η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ενα πρόγραμμα σταθεροποίησης το οποίο μάλιστα εγκρίθηκε απο την επιτροπή και την ΕΚΤ. Αυτό αποδεικνύει οτι η επίθεση είναι κερδοσκοπική και οτι η δημοσιονομική ανισορροπία της Ελλάδος απλώς δικαιολογία αποτελεί. Για να σταματήσει το κερδοσκοπικό παιχνίδι πρέπει να υπάρχει ο φόβος της ζημιάς και η ζημιά θα προέλθει απο την εγγύηση της ΕΚΤ.

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεργαστεί με τις κυβερνήσεις των άλλων χωρών του Νότου που υφίστανται σήμερα τις άγριες αυτές κερδοσκοπικές πιέσεις  και να υποστηρίξουν αυτό το αίτημα στην Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα. Και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα διότι είναι μια δίκαιη λύση που δεν δημιουργεί κόστος και εξασφαλίζει την ισορροπία στις ευρωπαικές αγορές ομολόγων.

Αν αυτό δεν συμβεί, οι κερδοσκόποι θα συνεχίσουν να υπερχρεώνουν τις χώρες μέλη και να τις ωθούν στην πτώχευση. Μην ξεχνάμε οτι η χώρα που αποφεύγει σήμερα την πτώχευση δανειζόμενη με τόσο υψηλά επιτόκια, κινδυνεύει να πτωχεύσει σε ενα ή δυο χρόνια ακριβώς επειδή έχει ανέβει το κόστος δανεισμού της. Η εγγύηση της ΕΚΤ θα μείωνε το κόστος δανεισμού και ταυτόχρονα  θα εξασφάλιζε την αποτελεσματικότητα του σταθεροποιητικού προγράμματος της χώρας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.