ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα ψέμματα τελείωσαν και τα κεφάλια μέσα

12:32 - 12 Φεβ 2010
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Οι δηλώσεις των ευρωπαίων ηγετών περί στήριξης της ελληνικής οικονομίας, το μόνο πράγμα που επιβεβαιώνουν είναι την αποφασιστικότητα της Ευρωπαικής Ένωσης να επιβάλει στην Ελλάδα την μείωση του ελλείμματος με κάθε τρόπο.

Οικονομική στήριξη δεν παρέχεται, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει τις επόμενες ημέρες να αποτανθεί ξανά στις αγορές χρήματος και να δανειστεί σημαντικά ποσά με αυξημένα επιτόκια. Μόνο σε περίπτωση που δεν καλυφθεί η έκδοση των ελληικών ομολόγων θα υπάρξει – ενδεχομένως- ευρωπαική παρέμβαση με χρηματοδότηση προκειμένου η Ελλάδα να μην πτωχεύσει. Κατά τα άλλα η Ευρωπαική Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα εποπτεύουν την πορεία του σταθεροποιητικού προγράμματος και θα επιβάλουν, εφόσον κρίνουν οτι απαιτείται, σκληρότερα μέτρα.

Τι καλό αποκομίσαμε εμείς απο τη σύνοδο κορυφής; Οτι η Ευρώπη δήλωσε δημοσίως και με ισχυρή φωνή οτι δεν θα μας αφήσει να πτωχεύσουμε. Και αυτό είναι καλό διότι καθησυχάζει τους δανειστές μας αλλά και τους καταθέτες  που αλλόφρονες έβγαζαν τα χρήματα τους στο εξωτερικό ή σήκωναν πεντακοσάρικα για να τα φυλάνε στο σπίτι τους. Αν το κακό αυτό συνεχιζόταν, το τραπεζικό σύστημα θα κατέρρεε και μαζί του η ελληνική οικονομία.

Εξασφαλίσαμε λοιπόν μια φραστική εγγύηση οτι δεν θα μας αφήσουν να πτωχεύσουμε και ουσιαστικά μπαίνουμε στην εφαρμογή μιας συνταγής ΔΝΤ χωρίς να πάρουμε τα λεφτά απο το ΔΝΤ.

Αυτά όπως φαίνεται δεν ικανοποιούν τις αγορές και δεν μειώνουν το spread. Ίσως όμως εξασφαλίζουν οτι η Ελλάδα μπορεί να χρηματοδοτηθεί, έστω και με υψηλά επιτόκια, πράγμα το οποίο είναι σημαντικό στην κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα.

Και είναι σημαντικό διότι αποφεύγεται η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, κίνδυνος που όπως λένε ορισμένοι τραπεζίτες ήταν ορατός την περασμένη εβδομάδα.  Βεβαίως για δάνεια απο τις τράπεζες ούτε  λόγος. Οι τράπεζες δεν έχουν καλύτερες δυνατότητες χρηματοδότησης απο το εξωτερικό απο οτι έχει η ελληνική κυβένρηση. Θα αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων – ήδη κάποιες προσφέρουν 3,5% για μεγάλες καταθέσεις- αλλά κυρίως θα σταματήσουν να δανείζουν.

Με απομακρυσμένο λοιπόν το ενδεχόμενο πτώχευσης για φέτος, προσγειωνόμαστε στη σκληρή πραγματικότητα που είναι η μείωση του εισοδήματος όλων μας εξαιτίας της μείωσης των δημοσίων δαπανών, του παγώματος των μισθών και των προσλήψεων, του περιορισμού των δανεικών και των επιδοτήσεων.

Η έλλειψη ρευστότητας θα είναι το χαρακτηριστικό της φετεινής χρονιάς και  αυτό σημαίνει οτι όλοι θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε ενα σαφώς χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο με ταυτόχρονη αύξηση της παραγωγικότητας μας.

Με λίγα λόγια, τα ψέμματα τελείωσαν και τα κεφάλια μέσα.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:36 - 12 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.