ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οικονομική και πολιτική αυτοκτονία

09:24 - 19 Απρ 2010
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Η προσφυγή στο ΔΝΤ είναι οικονομική και πολιτική αυτοκτονία. Ας ελπίσουμε ότι η επιστολή του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αποσκοπεί στο να σιγουρέψει την ύπαρξη της βοήθειας από ΔΝΤ και ΕΕ και να διαφανεί καθαρά- για να το δουν οι αγορές- ότι υπάρχουν τα λεφτά διαθέσιμα και ότι δουλεύουμε μαζί με τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ για να βγάλουμε την οικονομία από το αδιέξοδο. Διότι, αν σκοπεύει πράγματι να προσφύγει στη βοήθεια, μπορούμε να περιμένουμε τα χειρότερα.

Η κυβέρνηση δεν έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες που έχει η ελληνική οικονομία προτού προσφύγει στην ολέθρια λύση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Και πρέπει έστω και την τελευταία στιγμή να αποφύγει την προσφυγή σε ένα πρόγραμμα που θα εξυπηρετήσει μόνο τα συμφέροντα των πιστωτών μας και θα μας οδηγήσει σε βαθιά ύφεση, φτώχεια, ανεργία, απώλεια των περιουσιακών στοιχείων και σε εκτός ελέγχου κοινωνικές αναταραχές. 

Γιατί προσφεύγουμε στο ΔΝΤ; Επειδή μας λείπουν για εφέτος περίπου 20 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση των δανείων μας. Αυτά τα χρήματα είναι κυριολεκτικά αστεία για την ισχύ της ελληνικής οικονομίας. Το Δημόσιο έχει πολλούς τρόπους να τα αντλήσει από τις διεθνείς αλλά και από την εγχώρια αγορά. Φυσικά θα του κοστίσουν ακριβά. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα κοστίσουν τόσο ακριβά όσο θα μας κοστίσει η προσφυγή στο ΔΝΤ. Το υπουργείο Οικονομικών σήκωσε με μεγάλη άνεση πριν από λίγες ημέρες 5 δισ. ευρώ με έντοκα γραμμάτια. Η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη που θα μπορούσε να σηκώσει πολύ περισσότερα. Θα μπορούσε λοιπόν η κυβέρνηση να συνεχίσει τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Εκτός αυτού, οι διεθνείς αγορές μάς δανείζουν με επιτόκια υψηλά, αλλά εν πάση περιπτώσει μας δανείζουν. Δεν είναι ανάγκη λοιπόν να προσφύγουμε. Τρίτον, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ένα πακέτο μέτρων το οποίο ακόμη δεν έχει αποδώσει. Πρέπει να περιμένει να αποδώσουν τα μέτρα και, αν θεωρεί ότι δεν επαρκούν, να πάρει και άλλα. Μόνη της. Τα μέτρα τα ξέρει, το πρόβλημα το ξέρει, τις αδυναμίες της τις ξέρει. Ας προσπαθήσει λοιπόν μόνη της, χωρίς να εμπλέξει το ΔΝΤ στην προσπάθεια αυτή. 

Είναι απορίας άξιον γιατί ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ως πριν από λίγες ημέρες δήλωνε ότι δεν θα προσφύγουμε στη βοήθεια, σήμερα δείχνει- με την επιστολή τουότι το ξανασκέφτεται. Μπορεί απλώς να βολιδοσκοπεί τις προθέσεις των εταίρων μας. Ας ελπίσουμε ότι θα μείνουμε εκεί. Ας ελπίσουμε ότι αυτή είναι μόνο μια κίνηση στη διπλωματική- οικονομική σκακιέρα, το «δράμα» της οποίας έχει απορροφήσει πλήρως την κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες. Και ας ελπίσουμε ότι ο Πρωθυπουργός θα κλείσει τα αφτιά του σε όλους αυτούς- οι οποίοι είναι πολλοί- που προβάλλουν τη λύση του ΔΝΤ ως μοναδική. 

Η κυβέρνηση είναι νέα. Η οικονομία μας είναι ταλαιπωρημένη αλλά ισχυρή. Διαθέτουμε 300 δισ. ευρώ σε καταθέσεις και το Δημόσιο διαθέτει περιουσία επιπλέον 300 δισ. ευρώ. Διαθέτουμε ένα ΑΕΠ 280 δισ. ευρώ και κολλάμε στην αδυναμία είσπραξης των φόρων και στις ανεξέλεγκτες σπατάλες του Δημοσίου. Είναι δυνατόν να μην μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε το χρέος μας; Είναι δυνατόν να μην μπορούμε να συμμαζέψουμε το σπίτι μας; Στο κάτω κάτω της γραφής, τη συνταγή, το πακέτο των μέτρων που επιβάλλει το ΔΝΤ, τη γνωρίζουμε. Ας την εφαρμόσουμε μόνοι μας, με μερικές παραλλαγές που είναι απαραίτητες, για να μην πνίξουμε την οικονομία. Θεραπεία υπάρχει.
Δεν είναι ανάγκη να αυτοκτονήσουμε για να σταματήσουμε να πονάμε. 


Τελευταία τροποποίηση στις 10:01 - 19 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.