ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ή όλοι μαζί, ή εκλογές». Καρατζαφέρης, «Αγανακτισμένοι» και «ζορισμένοι» βουλευτές πιέζουν τις (ώριμες) πολιτικές εξελίξεις

10:07 - 03 Ιουν 2011
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Ή συγκυβέρνηση με όλα τα κόμματα ή αποσύρομαι και πάμε σε εκλογές. Αυτή είναι σύμφωνα με πληροφορίες η νέα γραμμή του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη ο οποίος θεωρεί οτι «δεν πρέπει κανείς να βγάλει την ουρά του απέξω σε αυτή την κρίση». Την πρόταση αυτή σκοπεύει σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες να παρουσιάσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια ο κ. Καρατζαφέρης , οταν τον συνατήσει την επόμενη εβδομάδα.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Καρατζαφέρης υιοθετεί αυτή την τακτική προκειμένου να επιβάλει διακοματικές αποφάσεις στον τρόπο εφαρμογής του μνημονίου και να «σύρει» τη Νέα Δημοκρατία να συμφωνήσει με την κυβέρνηση. Το ζήτημα είναι οτι ο κ. Σαμαράς έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους οτι κάτι τέτοιο δεν τον ενδιαφέρει. Συνεπώς η πρόταση Καρατζαφέρη ή κατ άλλους η «μπλόφα» Καρατζαφέρη μπορεί να μην πιάσει και ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ να εγκλωβιστεί σε μια τακτική που οδηγεί αναγκαστικά σε εκλογές.

Θεωρητικά πάντως, η πρόταση του προέδρου του ΛΑΟΣ  αποτελεί μια διέξοδο στο σημερινό πολιτικό αδιέξοδο και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό.

Στην ίδια κατεύθυνση οδηγεί και η απαίτηση των 16 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που απαιτούν – δικαίως – ενημέρωση σχετικά με τους όρους του μεσοπρόθεσμου αλλά και συζήτηση για αυτούς τους όρους στα όργανα του κόμματος τους.

Πρέπει να σημειωθεί οτι ανεξαρτήτως της στάσης του κ. Σαμαρά απέναντι στο ζήτημα του Μνημονίου, υπάρχουν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που θα ήταν θετικοί σε πολλές απο τις προτάσεις του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος διάσωσης της οικονομίας. Όπως υπάρχουν και άλλοι βουλευτές, όπως η κυρία Μπακογιάννη, οι οποίοι υπο όρους θα ψήφιζαν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Φυσικά υπάρχουν και αρκετοί στο ΠΑΣΟΚ -και όχι μόνοι οι 16 που έστειλαν την επιστολή στον Πρωθυπουργό- που είναι επιφυλακτικοί σε πολλά σημεία του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Παράλληλα, η απαίτηση της Ευρωπαικής Ένωσης να υπάρχει κάποιου είδους δέσμευση και απο άλλα κόμματα ώστε να επιτευχθεί μια ευρύτερη συναίνεση σην εφαρμογή του Μνημονίου, οδηγεί και αυτή στη δημιουργία ευρύτερων συμμαχιών. Ενδεχομένως υπο τις συνθήκες, ο Πρωθυπουργός να καταλήξει σε τέτοιου είδους λύσεις στήριξης της πολιτικής που επιβάλλεται απο την Ε.Ε. προκειμένου να εξασφαλίσει την εφαρμογή της.

Στο μεταξύ, άλλες πληροφορίες απο τον χώρο του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι κάποιοι ισχυροί βουλευτές του κόμματος απαιτούν απο τον Πρωθυπουργό τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση για την εφαρμογή του Μνημονίου, υποστηρίζοντας ότι η «παρέα» που βρίσκεται στην κυβέρνηση μέχρι σήμερα, δεν έχει την ικανότητα και την απαιτούμενη πολιτική ισχύ για να εφαρμόσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή είναι ένα «καζάνι που βράζει» και όλοι έχουν τη ματιά τους στην «επόμενη μέρα». Το ίδιο συμβαίνει και στη ΝΔ αλλά και στον χώρο της κεντροδεξιάς συνολικά.

Η πίεση που ασκεί η παρουσία των «Αγανακτισμένων» καιθημερινά έξω απο τη Βουλή, αλλά και οι προπηλακισμοί βουλευτών και υπουργών λειτουργεί καταλυτικά στο πολιτικό σύστημα και οδηγεί τις εξελίξεις. Πολλοί είναι οι βουλευτές απο όλα τα κόμματα που φοβούνται οτι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα «φυσικής βίας» ακόμη και στα χωριά τους. Και αυτό οδηγεί σε πολιτικές εξελίξεις και πρωτοβουλίες που υπο νορμάλ συνθήκες δεν τις έχουμε ξαναδεί.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το πολιτικό σκηνικό θα μεταβληθεί τις επόμενες εβδομάδες και μήνες και δεν αποκλείεται να δούμε και συμμαχίες που ήταν μέχρι σήμερα αδιανόητες.

Το «παιχνίδι έχει ανοίξει» , η ρευστότητα είναι μεγάλη και δεν αποκλείεται τίποτα. Απο διακομματικές συνεργασίες, μέχρι εκλογές (αναγκαστικές ή με πρωτοβουλία Παπανδρέου) μέσα στο καλοκαίρι.

Γρηγόρης Νικολόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 16:32 - 03 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.