ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η μείωση και ο έλεγχος των τιμών σημαντικότερος στόχος από την ανάπτυξη

11:21 - 20 Νοε 2012
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Η εύρεση κεφαλαίων για την χρηματοδότηση της οικονομίας και η διαμόρφωση ενός ευνοικού για την ανάπτυξη φορολογικού και επενδυτικού περιβάλλοντος είναι σύμφωνα με τις δηλώσεις της κυβέρνησης ο νέος στόχος της οικονομικής πολιτικής. Στόχος ασφαλώς σωστός και αναγκαίος. Όμως παράλληλα είναι αναγκαίο να τεθεί και ένας ακόμη στόχος: Η ανακούφιση των πολιτών από τη λιτότητα.

Και η ανακούφιση αυτή δεν μπορεί να περιμένει την ανάπτυξη η οποία είναι αβέβαιη και της οποίας τα αποτελέσματα δεν θα γίνουν αισθητά στους πολίτες τουλάχιστον για κάποια χρόνια.

Η ανακούφιση των πολιτών μπορεί να έλθει άμεσα μόνο με έναν τρόπο. Με τη μείωση των τιμών. Δυστυχώς, παρά την κατακόρυφη μείωση των εισοδημάτων, οι τιμές δεν έχουν μειωθεί, αντίθετα, σε πολλές περιπτώσεις βασικών αγαθών και υπηρεσιών έχουν αυξηθεί λόγω της αύξησης των φόρων και του κόστους του πετρελαίου.

 

Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης, δεν λειτουργεί κανονικά στην Ελλάδα αφού τις τιμές τις καθορίζουν μονοπώλια και καρτέλ σε όλους σχεδόν τους κλάδους. Στα τρόφιμα, στα καύσιμα, στα τσιμέντα και σε άλλα βασικά προιόντα. Για να αντιμετωπισθούν τα μονοπώλια δυο τρόποι υπάρχουν:

Πρώτον η απελευθέρωση των εισαγωγών και της εμπορίας πχ η απελευθέρωση των εισαγωγών καυσίμων και η ελεύθερη εμπορία από τους παραγωγούς απευθείας (χωρίς τους μεσάζοντες πχ της κεντρικής λαχαναγοράς) των αγροτικών προιόντων. Αυτά είναι αναγκαία για να παρακαμφθούν τα καρτέλ.

Δεύτερον, η διατίμηση στα βασικά προιόντα, όπως είναι τα τρόφιμα, τα καύσιμα και κάποιες υπηρεσίες. Η διατίμηση η οποία θα πρέπει να συνοδεύεται από σκληρές ποινές για τις αγορανομικές παραβάσεις οι οποίες θα καταγγέλλονται από τους πολίτες, είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπισθεί η αισχροκέρδεια η οποία θα συνοδεύει από εδώ και πέρα την κρίση.

Μπορεί η διατίμηση να μην είναι αποδεκτή ως πρακτική από την Ευρωπαική Ένωση η οποία στηρίζεται στην ελεύθερη διαμόρφωση των τιμών από την αγορά, αλλά είναι σήμερα αναγκαία. Και μπορεί η κυβέρνηση να την εξηγήσει στους Ευρωπαίους εταίρους ως αναγκαιότητα για τις σημερινές αντίξοες συνθήκες και φυσικά να την επιβάλει προσωρινά, για διάστημα πχ ενός έτους έως ότου αποκατασταθεί η λειτουργία της αγοράς.

 

Για να λέμε την αλήθεια η διατίμηση είναι αναγκαία στην Ελλάδα και για έναν άλλο λόγο: Διότι οι τιμές που διαμορφώθηκαν   στην Ελλάδα από την επομένη της αλλαγής νομίσματος από τη δραχμή στο Ευρώ ήταν υπερβολικά υπερτιμημένες. Ο τότε υπουργός Οικονομίας κ. Νίκος Χριστοδουλάκης και φυσικά ο τότε Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης φέρουν τεράστια ευθύνη για αυτές τις υπερτιμήσεις. Δεν κατάφεραν να ελέγξουν την αγορά και ο καθένας τιμολογούσε όσο ήθελε τα προιόντα και τις υπηρεσίες του. Το μικρό μπουκάλι το νερό για παράδειγμα κόστιζε 50 δραχμές και ξαφνικά ανέβηκε στο μισό ευρώ, δηλαδή υπερτριπλασιάστηκε η τιμή του. Το ίδιο έγινε με τους αναπτήρες Bic που κόστιζαν 100 δραχμές ανατιμήθηκαν κοντά στο 1 ευρώ, το ίδιο και οι τυρόπιτες, τα σάντουιτς, τα ποτά, τα τρόφιμα, τα ρούχα, τα παπούτσια, όλα τα προιόντα  και οι υπηρεσίες. Ακόμη και το κούρεμα (για να αναφερθούμε σε μια λέξη που είναι πολύ της μόδας) αυξήθηκε από 3000 δραχμές σε 20 ευρώ δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε. Η ταρίφα των ταξί, δηλαδή η τιμή της κοντινής διαδρομής ήταν 350 δραχμές και είναι σήμερα 3,20 ευρώ.

 

Οι εξωφρενικές αυξήσεις των τιμών δεν συνοδεύτηκαν ποτέ από αντίστοιχες αυξήσεις των μισθών οι οποίοι σήμερα έχουν επανέλθει σε επίπεδα δραχμής ή και χαμηλότερα. Ο βασικός μισθός ήταν τότε 150.000 δραχμές που αντιστοιχεί σε σημερινά 440 ευρώ με τον σημερινό βασικό μισθό να είναι στα 560 ευρώ.

Η αναντιστοιχία τιμών και εισοδημάτων έχει επιβαρύνει υπερβολικά τον Έλληνα καταναλωτή. Η μείωση των τιμών είναι αναγκαία για να ανακουφισθεί ο πολίτης από την ραγδαία μείωση του εισοδήματος του. Η διατίμηση δυστυχώς είναι η μόνη λύση αυτή τη στιγμή για να αποκατασταθεί μια δίκαιη ισορροπία. Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι περισσότεροι αναγνώστες του Reporter, ενός κατεξοχήν οικονομικού site, θα διαφωνήσουν με αυτή την πρόταση. Αντιλαμβάνομαι πλήρως τα επιχειρήματα τους, άλλωστε τα χρησιμοποιώ και εγώ κατά κόρον. Όμως οι συνθήκες είναι ειδικές και όταν λαμβάνονται ειδικού τύπου μέτρα, όπως τα έκτακτα χαράτσια από την εφορία,  η κατάργηση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων, το κούρεμα των ομολόγων και πολλά άλλα, η διατίμηση είναι και αναγκαία και κοινωνικά δίκαιη.

Η κυβέρνηση πρέπει να την συμπεριλάβει στους σχεδιασμούς της και θα έχει και σημαντικό πολιτικό όφελος από αυτήν.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:33 - 20 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.