ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευτυχώς θεωρούμαστε απλώς ...γελοίοι

08:27 - 07 Απρ 2014
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Οι πολιτικές κόντρες δεν μπορούν να ανατρέψουν το καλό κλίμα που παρατηρείται στην οικονομία, αν δεν ανατραπεί η κυβέρνηση. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οικονομικοί παράγοντες που θεωρούν ότι τα σκάνδαλα τύπου Μπαλτάκου, βλάπτουν μεν το κλίμα, αλλά δεν μπορούν να αντρέψουν την καλή πορεία της οικονομίας.

 

Η βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών και οι προοπτικές κέρδους για όσους ξένους θεσμικούς επενδύουν αυτή τη στιγμή στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά και σε ομόλογα του Δημοσίου θα συνεχιστούν εφόσον δεν έχουμε ανατροπή της κυβέρνησης και εκλογές που δεν βγάζουν κυβέρνηση.

 

Η συμμετοχή των ξένων στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών και το ενδιαφέρον που ήδη έχει διαπιστωθεί από τους μεγάλους ξένους επενδυτές για την επερχόμενη έκδοση ελληνικών ομολόγων, αποδεικνύουν ότι έχει ήδη αποκατασταθεί σε σημαντικό βαθμό η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία. Ακόμη και η αναβολή της θετικής για την Ελλάδα αξιολόγησης της Moody's , δεν επηρεάζει σημαντικά την πορεία αφού συνοδεύεται από θετική αξιολόγηση για τη ΔΕΗ, λένε οι χρηματιστές. 

"Η ουσία τώρα είναι ότι όλοι σχεδόν οι ξένοι οίκοι βλέπουν περιθώρια κέρδους από τις ελληνικές μετοχές και αυτό τους κάνει να επενδύουν. Οι περιπτώσεις Μπαλτάκου - Κασιδιάρη, δεν αναβάλουν αυτές τς επενδύσεις, ούτε επηρεάζουν μακροπρόθεσμα το ευνοικό κλίμα" λένε χρηματιστές που βρίσκονται σε επαφή με τους ξένους θεσμικούς. 

Από την άλλη μεριά βέβαια, τα σκάνδαλα αυτά, αποδεικνύουν την ανεπάρκεια όχι μόνο του πολιτικού μας προσωπικού, αλλά και των θεσμών οι οποίοι υπολειτουργούν στην Ελλάδα.

Κάθε προσπάθεια των Ελλήνων πολιτών να ξεφύγει από την οικονομική κρίση και κάθε επιτυχία στον τομέα της οικονομίας, μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί από την επιπολαιότητα και την ανευθυνότητα των πολιτικών, οι οποίοι αντί να συνεργαστούν για το κοινό καλό, έχουν στρατευθεί σε ένα παλαιοκομματκού τύπου προεκλογικό αγώνα με θύμα την ελληνική οικονομία και συνεπώς την κοινωνία. 

Και ενώ οι πολιτικές διαμάχες μας κάνουν διεθνώς ρεζίλι, από την άλλη μεριά αντιμετωπίζονται σε ένα βαθμό και ώς "ελληνικές γελοιότητες" από τους ξένους επενδυτές. Και ελπίζουμε να συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται μόνο ώς τέτοιες, διότι πρέπει να παραδεχθούμε ότι είμαστε πραγματικά γελοίοι, αλλά παράλληλα έχουμε καταφέρει σε σημαντικό βαθμό να συνεφέρουμε τους οικονομικούς δείκτες και να προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις της Ευρώπης.

Έως ότου λοιπόν καταφέρουμε να πετύχουμε στη Βουλή μια αξιοπρεπή σύνθεση που δεν θα εκθέτει τη χώρα διεθνώς και που θα μπορεί να αποδώσει έργο για την χώρα, αναγκαστικά θα έχουμε διαρκώς τον κίνδυνο της πολιτικής στάθειας, αλλά θα πρέπει να κρατήσουμε την πορεία της ελληνικής οικονομίας στη σωστή τροχιά και να προσπαθήσουμε να την αποδεσμεύσουμε από τις πολιτικές διαμάχες στον βαθμό που ατό είναι δυνατόν.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:36 - 07 Απρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.