ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η δράση γεννά αντίδραση και η αντίδραση έκπληξη; Κάτι δεν πάει καλά

09:53 - 11 Μαρ 2015
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Η επιπολαιότητα και η ασάφεια είναι τα δυο βασικά χαρακτηριστικά της πολιτικής που ακολουθεί σήμερα η κυβέρνηση, θεωρώντας μάλιστα ότι είναι "όπλα" που θα κάμψουν τις αντιστάσεις των "αντιπάλων" της. Τα δυο αυτά "όπλα" όμως, γεννούν την αντίδραση την οποία η κυβέρνηση θεωρεί πως θα αποφύγει, πως δεν υπάρχει. Αδυνατεί δηλαδή η κυβέρνηση να αντιληφθεί οτι η δράση γεννάει αντίδραση και δρά χωρίς να μπορεί να προβλέψει τις αντιδράσεις, οι οποίες όταν εκδηλώνονται της προκαλούν παράλογη έκπληξη και εκνευρισμό.

Την ασάφεια ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, όχι μόνο την αποδέχεται, αλλά την χρησιμοποιεί όπως ο ίδιος δηλώνει ώς τακτική διαπραγμάτευσης. 'Ομως αυτή η ασάφεια είναι που δημιουργεί πρόβλημα στην διαπραγμάτευση και στη χώρα. Ο κ. Βαρουφάκης αρνήθηκε να δώσει στοιχεία σχετικά με την κατάσταση της χώρας και να περιγράψει με αριθμούς την πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει, δεν θέλησε να κοστολογήσει τα μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup και έτσι προκάλεσε την αντίδραση των ευρωπαίων. "Δεν μας δίνετε στοιχεία, δεν σας δίνουμε λεφτά" ήταν η αναμενόμενη από όλους - πλήν ελληνικής κυβέρνησης - αντίδραση των Ευρωπαίων στην ελληνική ασάφεια. Η δεύτερη αντίδραση ήταν "δεν σας πιστεύουμε, αν θέλετε να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις θα στείλουμε την τρόικα στην Αθήνα να κάτσει μέσα στα ελληνικά υπουργεία, να δεί την κατάσταση για να συζητήσουμε περαιτέρω". Και οι δυο αυτές ενοχλητικές εξελίξεις, οφείλονται στην ασάφεια με την οποία ο Βαρουφάκης αντιμετωπίζει τη διαπραγμάτευση και στην αδυναμία της κυβέρνησης να προβλέψει τις αντιδράσεις των ξένων στις δικές της αποφάσεις και δράσεις.

 

Το βλέπουμε και σε άλλους τομείς, εκεί που βασιλεύει η επιπολαιότητα. Βγαίνει φερ' ειπείν ο Αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Πανούσης και λέει ότι θα ανοίξουμε τα σύνορα για να στείλουμε παράνομους μετανάστες στην Ευρώπη. Δεν σκέφτεται οτι τα σύνορα έχουν δυο "πόρτες". Μια που βγαίνεις από την Ελλάδα και μία που μπαίνεις στη διπλανή χώρα. Αν η Ελλάδα ανοίξει την πόρτα για να βγούν οι μετανάστες, οι διπλανές χώρες θα κλείσουν την πόρτα εισόδου σε οποιονδήποτε προέρχεται από την Ελλάδα, Έλληνα ή παράνομο μετανάστη. Πόσο δύσκολο είναι να το σκεφτεί αυτό ο κ. Πανούσης; Πώς θεωρεί οτι η δική του δράση δεν θα προκαλέσει αντίδραση τέτοια που η δράση του θα ακυρωθεί και μάλιστα θα γυρίσει εις βάρος του;

 

Το είδαμε και με τον Πάνο Καμμένο. Πλήρης εθνικής υπερηφάνειας και με την ασφάλεια που του παρέχει η πολεμική αεροπορία, πέταξε πάνω από τα Ίμια και έρριξε ένα στεφάνι. Την επομένη, η κυβέρνηση έκπληκτη (όπως πάντα) είδε τον Αρχηγό της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας να παραβιάζει τον εναέριο χώρο μας. Καταδίκασε το γεγονός ώς απαράδεκτο αλλά δεν κατάλαβε γιατί έγινε αυτό. Δεν κατάλαβε δηλαδή οτι ο Τούρκος παραβίασε προσωπικά τον εναέριο χώρο μας επειδή ο Καμμένος πέταξε προσωπικά στεφάνι στα Ίμια.

 

Όταν αύριο μεθαύριο η κυβέρνηση ανοίξει την ΕΡΤ και αυξήσει το χαράτσι που πληρώνουμε με το λογαριασμό της ΔΕΗ για να καλύψει τη δαπάνη, όσοι την υποστήριζαν μέχρι σήμερα θα τη βρίζουν. Δεν θα πληρώνουν τη ΔΕΗ επειδή έχει υποσχεθεί οτι δεν θα κόβει το ρεύμα. Τι θα κάνει τότε; Θα λέει οτι η ανθρωπιστική κρίση στην οποία οδήγησαν τα άλλα κόμματα τη χώρα, δεν επιτρέπει στον λαό να πληρώσει το ρεύμα, που όμως είναι δημόσιο αγαθό οπότε δεν θα σταματάει η παροχή του. 

 

Αν κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους μήνες, δεν έχουμε λεφτά για να πληρώσουμε τα δάνεια που λήγουν και έχει στα χέρια της η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, οι "θεσμοί" θα σταματήσουν να μας χρηματοδοτούν. Αν δηλαδή συμβεί το πιστωτικό γεγονός (που όλοι απεύχονται) θα σταματήσει οποιαδήποτε χρηματοδότηση από ΔΝΤ, ΕΚΤ, Ευρωπαική Επιτροπή. Λεφτά ούτως ή άλλως από τις αγορές δεν παίρνουμε, οπότε εκεί δεν αλλάζει κάτι. Όταν λοιπόν ξεμείνουμε από λεφτά, θα αναρωτιώμαστε γιατί ξεμείναμε και η κυβέρνηση θα λέει οτι "ιδού, εμείς σας τα λέγαμε, υπάρχει διεθνής συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης". Δεν θα δέχεται οτι η δική της δράση, δηλαδή η μη πληρωμή χρέους, οδήγησε στη διακοπή των χρηματοδοτήσεων. Το ίδιο θα λέει και όταν - μετά το πιστωτικό γεγονός - ξεμείνει τελείως από χρήματα και δεν μπορεί να πληρώσει ούτε συντάξεις και μισθούς δημοσίου. Θα λέει πάλι οτι υπάρχει συνωμοσία των μνημονιακών δυνάμεων με τους κακούς ξένους για την ανατροπή της.

 

Η κυβέρνηση δεν αναρωτιέται καν γιατί η κοινή γνώμη απαντά στις δημοσκοπήσεις οτι είναι ευχαριστημένη από την πολιτική που ακολουθείται. 

Να σας πώ εγώ λοιπόν γιατί είναι ευχαριστημένοι, αυτοί που το δηλώνουν: Διότι δεν πληρώνουν φόρους, δεν πληρώνουν δάνεια στις τράπεζες, δεν πληρώνουν τίποτα και θεωρούν οτι εσείς (η κυβέρνηση) θα τους τα χαρίσετε. Επειδή έτσι είπατε. Πάλι έχουμε λοιπόν μια αντίδραση σε δράση της κυβέρνησης. Έλεγε η κυβέρνηση όταν ήταν αντιπολίτευση να μην πληρώνουν φόρους και δάνεια οι πολίτες, αυτοί την άκουσαν και τώρα που έγινε κυβέρνηση και παρακαλάει για την πληρωμή των φόρων και των δανείων, οι πολίτες αρνούνται να πληρώσουν. Απαιτούν μάλιστα να τους τα χαρίσει, επειδή έτσι τους είχε υποσχεθεί. 

Είναι χαρακτηριστικό όλων των δράσεων της κυβέρνησης η έλλειψη πρόβλεψης των αντιδράσεων. Κάποιος ψυχολόγος ίσως θα μπορούσε να μας εξηγήσει γιατί συμβαίνει αυτό, ίσως επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσε πώς αυτός ήταν η μόνη μορφή αντίδρασης που υπάρχει στον κόσμο, όλοι οι άλλοι ήταν "το σύστημα". Τώρα που είναι κυβέρνηση, θεωρεί οτι όλοι οι άλλοι συνωμοτούν δολίως για την ανατροπή του και δεν μπορεί να αντιληφθεί οτι η δική του πολιτική είναι λάθος και οτι προκαλεί τις αντιδράσεις. Επαναλαμβάνω όμως οτι αυτό είναι δουλειά ψυχιάτρου να εξηγήσει γιατί συμβαίνει.

Δυστυχώς η κυβέρνηση ζεί σε ένα όνειρο που απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Οι υπόλοιποι ζούμε στην πραγματικότητα που απέχει πολύ από το όνειρο της κυβέρνησης.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 10:03 - 11 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.