ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η βίζα των Τούρκων και η ελληνική οικονομία

08:36 - 11 Μαϊ 2016
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Ένας νέος κίνδυνος που απειλεί την ελληνική οικονομία σήμερα, προέρχεται από το πώς θα διαμορφωθεί η σχέση Ευρώπης - Τουρκίας τις επόμενες εβδομάδες, τον επόμενο μήνα.

 

Η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει άμεσα αν θα δεχτεί την απαίτηση της Τουρκίας να μπαίνουν στην Ευρώπη οι Τούρκοι χωρίς βίζα. Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα το δεχτεί, αλλά θα ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση με την υπόσχεση οτι αυτό θα υλοποιηθεί μελλοντικά και εφόσον η Τουρκία συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ευρώπης. 

Το ζήτημα είναι πώς θα αντιδράσει ο Ερντογάν σε αυτή την Ευρωπαική απόφαση. 

Αν ο “Σουλτάνος” “εκνευρισθεί”, ενδέχεται να αντιδράσει στέλνοντας στο Αιγαίο χιλιάδες βάρκες με πρόσφυγες. Δυστυχώς η ροήτων προσφύγων εξαρτάται από τις αποφάσεις Ερντογάν. Είναι σαν μια κάνουλα την οποία ανοίγει και κλείνει η Τουρκία, όποτε θέλει και αυτή ορίζει τη ροή των προσφύγων. Αν θέλει ο Ερντογάν μπορεί να στείλει μέσα στο καλοκαίρι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά. Κάτι ανάλογο περιγράφει και η ιστοσελίδα Politico η οποία λέει οτι αυτό είναι ένα εναλλακτικό ευρωπαικό σχέδιο στη διαπραγμάτευση με την Τουρκία, να της δείξει οτι η Ευρώπη έχει εναλλακτική λύση, μετατρέποντας μερικά ελληνικά νησιά σε προσφυγικά στρατόπεδα και δίνοντας τα λεφτά που θα έπαιρνε η Τουρκία αν συμμορφωνόταν, στην Ελλάδα. Βεβαίως η Ευρώπη διαψεύδει την ύπαρξη τέτοιου εναλλακτικού σχεδίου. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αυτό είναι ένα επικίνδυνο για την Ελλάδα σχέδιο, διότι όσα λεφτά και αν μας δώσει η Ευρώπη ώς ενίσχυση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού (6 δισ είναι το ποσόν που έχει αποφασίσει να διαθέσει) δεν μας συμφέρει να βρεθούν στα ελληνικά νησιά μερικές εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες εν μέσω μάλιστα της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου. 

Ήδη διαπιστώνεται αδυναμία της ελληνικής διοίκησης να περιθάλψει και να σιτήσει τους λίγους συγκριτικά πρόσφυγες που φιλοξενούμε σήμερα. Με δεδομένο οτι τα σύνορα μας είναι κλειστά, οι άνθρωποι αυτοί, αν βγούν στο Αιγαίο με βάρκες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα. Η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι αποτρεπτική, το ίδιο και το κλείσιμο των Βόρειων συνόρων, αλλά τελικά το αν οι πρόσφυγες θα παραμείνουν στην Τουρκία ή θα βγούν στο Αιγαίο, εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το τι θα αποφασίσει η τουρκική κυβέρνηση.

Εννοείται οτι η ελληνική πλευρά δεν έχει σχέδιο αντιμετώπισης μια τέτοιας κατάστασης, ίσως να μην υπάρχει καν τρόπος αντιμετώπισης της. Έχουμε λοιπόν εμπλακεί σε μια διαπραγμάτευση την οποία δεν μπορούμε να επηρεάσουμε και από την οποία μπορεί να υποστούμε μεγάλη ζημιά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.