ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μόνο έτσι θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα

09:10 - 08 Νοε 2017
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Είναι να απορεί κανείς με τους Έλληνες πολιτικούς, αλλά και τους επικεφαλής της Δημόσιας Διοίκησης. Μα δεν νοιάζονται καθόλου να βελτιώσουν τη θέση της χώρας και των πολιτών ή δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν τι πρέπει να κάνουν;

 

Δημοσιεύτηκε από την παγκόσμια τράπεζα η κατάταξη των χωρών με κριτήριο τη φιλικότητα τους προς τις επενδύσεις. Η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από όλες τις Ευρωπαικές – εννοείται – χώρες, αλλά και κάτω από όλες τις Βαλκανικές και πολύ χαμηλά γενικότερα, σε όλα τα επιμέρους κριτήρια. Και δεν είναι η μόνη λίστα που μας αποδεικνύει ότι είμαστε σε πάρα πολύ κακή κατάσταση σε σχέση με όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου, ακόμη και τις πολύ λιγότερο ανεπτυγμένες. Πριν από λίγες εβδομάδες είχε βγει η αντίστοιχη λίστα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, μέσα στη χρονιά δημοσιεύονται πολλές τέτοιες λίστες για όλες τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Σε όλες, χωρίς καμία εξαίρεση βρισκόμαστε στις τελευταίες θέσεις. Δεν χωράει λοιπόν καμία αμφιβολία ότι αυτές οι λίστες δείχνουν την πραγματική κατάσταση της χώρας ανεξάρτητα του τι υποστηρίζει η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση που διαφημίζει τα δικά της success stories και ο κάθε πολιτικός που θεωρεί ότι πέτυχε κάποιο έργο.

 

Ένας τρόπος για να συνέλθει αυτή η χώρα, για να βελτιωθεί το επίπεδο ζωής μας, για να αποκτήσουμε θετικές προοπτικές, είναι να βελτιώσουμε τη θέση μας σε αυτές τις κατατάξεις. Και αυτό είναι αν όχι εύκολο – προσωπικά πιστεύω ότι είναι εύκολο – τουλάχιστον εφικτό. Αρκεί ο εκάστοτε Πρωθυπουργός, ακόμη και ο Τσίπρας, να «χωνέψουν» ότι αυτό πρέπει να κάνουν και να το απαιτήσουν από τους υπουργούς τους. Να καταλάβει δηλαδή ο Πρωθυπουργός ότι το μόνο αντικειμενικό κριτήριο αξιολόγησης του ιδίου και της κυβέρνησης του είναι το κατά πόσες θέσεις βελτίωσε την κατάταξη της χώρας σε αυτές τις λίστες. Με βάση αυτό το κριτήριο θα πρέπει ο ίδιος να κρίνει τους υπουργούς του και με βάση αυτό το κριτήριο θα πρέπει να ζητήσει από τους ψηφοφόρους να κριθεί η κυβέρνηση του.

 

Πρακτικά λοιπόν, πώς μπορεί αν γίνει αυτό;

 

Κάθε υπουργείο πρέπει να μελετήσει πολύ προσεκτικά και να αναλύσει ένα προς ένα όλα τα κριτήρια με τα οποία κατατάσσονται οι χώρες σε αυτές τις λίστες. Και αφού τα μελετήσει να δει γιατί η χώρα μας βρίσκεται τόσο χαμηλά. Πόσα χαρτιά για παράδειγμα χρειάζεται να προσκομίσει ένας επενδυτής για να ανοίξει μια επιχείρηση στην Ελλάδα, πόσα στη Γερμανία, πόσα στην Ιρλανδία, πόσα στην Ουγκάντα, πόσο χρόνο χρειάζεται στην Ελλάδα και πόσο στις άλλες χώρες για να εγκριθεί μια επένδυση, πόσο κόστος πληρώνει στο δημόσιο και στη γραφειοκρατία κλπ.  Και αφού τα μετρήσει, να δει πόσα από αυτά που ζητάμε εδώ μπορούν να καταργηθούν, με ποια άλλα πιο περιεκτικά μπορούν να αντικατασταθούν, πόσο μπορεί να περιορισθεί ο χρόνος εγκρίσεως και το κόστος και ότι άλλο χρειάζεται να γίνει ώστε με βάση τα διεθνή κριτήρια, αυτά της λίστας και όχι με βάση τις ιδεοληψίες της ελληνικής γραφειοκρατίας, να καταφέρουμε να ανέβουμε κάποιες αρκετές θέσεις στην διεθνή κατάταξη. Αυτό πρέπει να γίνει σε όλα τα υπουργεία και σε όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου. Μέσω αυτής της διαδικασίας θα γίνει αντιληπτό από τους πολιτικούς και από τους πολίτες  ποιες είναι οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Και μόνο έτσι οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν αποδεκτές από την κοινωνία διότι θα φανεί ξεκάθαρα η αναγκαιότητα τους και το όφελος που θα προκύψει από αυτές.

 

Δυστυχώς, ο πολιτικός κόσμος και η ελληνική κοινωνία δεν λειτουργούν με αυτή τη λογική. Και οι μεν και οι δε «επενδύουν» στη δική τους αντίληψη περί καλού και κακού, στη δική τους ψευδαίσθηση υπεροχής της φυλής, στη δική τους «ιδεολογία» της πλάκας για να κρίνουν την πραγματικότητα. Αποτέλεσμα είναι η ψευδαίσθηση του μεγαλείου και η καθήλωση σε χαμηλό επίπεδο σε όλα.

 

Αντί να  υιοθετήσουν οι πολιτικοί μας αυτά τα διεθνή κριτήρια αξιολόγησης τα αγνοούν, ή τα χαρακτηρίζουν πλαστά, αναπτύσσουν θεωρίες συνωμοσίας των ξένων εις βάρος μας και όλα αυτά τα υιοθετούν άκριτα και τα παπαγαλίζουν πολλοί πολίτες. Και αυτό συμβαίνει ανεξαρτήτως κυβερνήσεως και κομμάτων. Και όταν κυβερνούσε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, βρισκόμασταν χαμηλά στις λίστες κατάταξης και κανείς Πρωθυπουργός δεν απαιτούσε να ανέβουμε. Και η αντιπολίτευση σήμερα – που δεν μπορεί να αρθρώσει ένα σοβαρό αντιπολιτευτικό λόγο και λέει απλώς «φύγετε εσείς να έρθουμε εμείς» - ή που ασχολείται με ήσσονος σημασίας αλλά μεγάλου εντυπωσιασμού καφενειακά ζητήματα, ή που ομφαλοσκοπεί όπως η κεντροαριστερά, καλά θα έκανε να ασχολιόταν με αυτές ακριβώς τις λίστες και να προετοιμαζόταν, ώστε αν ποτέ έρθει στην κυβέρνηση να είναι έτοιμη να κάνει τις αλλαγές που χρειάζονται με βάση τα διεθνή κριτήρια. Δυστυχώς όμως, ουδείς ασχολείται….

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.